Προστασία έναντι της οχλούσας, ρυπογόνου και επικίνδυνης ναυπηγικής δραστηριότητας

Συνύπαρξη με το «σύννεφο»

Επί σειρά ετών το νησί της Σύρου και ιδίως η Ερμούπολη, συμβιώνουν με το ναυπηγείο του Νεωρίου, που αποτέλεσε οικονομικό πνεύμονα του νησιού, με την πληθώρα των θέσεων απασχόλησης που προσέφερε στον ντόπιο πληθυσμό.

Το ναυπηγείο τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μία φθίνουσα πορεία, που μέσα από πλήθος παρεμβάσεων ισχυρών ατόμων και σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων, επιχειρείται η διάσωση του, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί και η οικονομική ανασφάλεια στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του.

Μέσω της ανάληψης εκ μέρους του ναυπηγείου κρατικού έργου που αφορά στην επισκευή δύο δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού, ευελπιστούν οι εργαζόμενοι ότι θα λάβουν τα δεδουλευμένα μηνών που τους οφείλει η εταιρεία.

Το σύννεφο της παραλίας

Οι εργασίες που απαιτήθηκαν κατά την είσοδο της πρώτης δεξαμενής στο ναυπηγείο, μεταξύ άλλων περιλάμβαναν, κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθεί το ναυπηγείο στο σύνολο των εργασιών του, και τη χρήση της μεθόδου της αμμοβολής.

Όπως είναι εμφανές και από το φωτογραφικό αρχείο της εφημερίδας, αλλά και το σχετικό video που έχει ληφθεί κατά την περίοδο του περασμένου Μαρτίου και έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, περίοδο επισκευής της πρώτης δεξαμενής, το σύννεφό της αμμοβολής είναι ευκρινώς ορατό.

Καθώς οι επιφάνειες των δεξαμενών είναι ιδιαίτερα μεγάλες και οι εργασίες αμμοβολής είναι ευρέως φάσματος, πέραν των επιφανειών των εμπορικών πλοίων όπου χρησιμοποιείται, γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα οξύνεται.

Με την έλευση της δεύτερης δεξαμενής, αναμένεται να παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο, με το νέφος των σωματιδίων από το τοξικό χρώμα που διασπάται με την αμμοβολή να σκεπάζει και πάλι την παραλία της Ερμούπολης.

Η μόνη διαφορά είναι πως η προηγούμενη περίοδος εργασιών της πρώτης δεξαμενής ήταν στο τέλος του χειμώνα, με την κίνηση να είναι περιορισμένη συγκριτικά με τώρα, που ο καιρός επιτρέπει ακόμα στους κατοίκους του νησιού να απολαμβάνουν τις τελευταίες καλοκαιρινές αναλαμπές.

Ήδη, μικρότερης δυναμικής, χρήσεις της αμμοβολής από το ναυπηγείο παρατηρήθηκαν και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν η Σύρος υποδεχόταν τους ξένους επισκέπτες της και τα καταστήματα ήταν κατάμεστα.

Η μέθοδος της αμμοβολής

Η συγκεκριμένη μέθοδος, καθ’ όλη τη χρονική περίοδο που χρησιμοποιείται, δημιουργεί οξυμμένα προβλήματα, στο σύνολο της πόλης, όχι μόνο λόγω της όχλησης που δημιουργεί, αλλά τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στην υγεία των κατοίκων, όπως και τη μόλυνση της γύρω θαλάσσιας περιοχής.

Η επιβλαβής δράση της εν λόγω μεθόδου έχει επανειλημμένως διατυπωθεί από μελετητές επιστήμονες, με τα αποτελέσματα των ερευνών να είναι άμεσα προσβάσιμα στον κάθε ένα, μέσω του διαδικτύου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ερευνητική εργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σχετικά με τον καθαρισμό με αμμοβολή (sand blasting) «Κατά τη μέθοδο αυτή, ο καθαρισμός γίνεται με εκτόξευση σωματιδίων άμμου πάνω στη μεταλλική επιφάνεια….Η χρήση της συνδέθηκε με την θανατηφόρα ασθένεια των πνευμόνων, την σιλίκωση, η οποία προκαλείται από την εισπνοή κρυσταλλικού Si02, που περιέχεται σε ψηλά ποσοστά στη σύστασή της και το οποίο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των ατόμων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την περιοχή εκπομπής».

Όσον αφορά δε στις επιπτώσεις στην υγεία της μεθόδου της αμμοβολής αναφέρεται πως «Τα προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων στην ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία (η ασθένεια της πυριτίασης ή σιλίκωσης) άρχισαν με τις πρώτες εργασίες της αμμοβολής, παρ’ όλο που χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια για να φανούν τα πρώτα δυσάρεστα συμπτώματα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η επικινδυνότητα της αμμοβολής για την δημόσια υγεία αποτέλεσε την αιτία απαγόρευσης της από τη δεκαετία του ’90 στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και η μεταφορά της απέναντι στην Κυνοσούρα, όπως αναφέρεται σε άρθρο περιοδικού του Ναυτικού Επιμελητηρίου (Αύγουστος 1999).

Η πρόταση

Στην Ερμούπολη, όπου το ναυπηγείο δεσπόζει στο λιμάνι και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, ιατρεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και καταστήματα, γίνεται ανεξέλεγκτα, χωρίς ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, ευρεία χρήση αμμοβολής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε παρέμβαση του προς τον Δήμαρχο ο εκδότης, Γιώργος Βακόνδιος, «Ο πολιτισμός, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη προστασία των πολιτών. Δεν επιτρέπεται να μένουμε απαθείς, μπροστά σε τέτοιους κινδύνους στους οποίους εκθέτουμε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας».

Για την ελάχιστη προστασία των πολιτών, μέχρι το ναυπηγείο να ολοκληρώσει την εξέλιξη του σε ναυπηγικές δραστηριότητες(mega yahts), με πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τους κατοίκους μεθόδους, μπορεί η διοίκηση της εταιρείας, να δείξει την ελάχιστη ευαισθησία και πριν την έναρξη των εργασιών της αμμοβολής να επιλέγει αρχικά τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες που δεν θα επιτρέπουν την εξάπλωση του σύννεφου επάνω από την πόλη, να επιλέγει τις ώρες με την λιγότερη κυκλοφορία και πέραν αυτών να ενημερώνει τους κατοίκους, προκειμένου να μπορούν να λάβουν μέτρα προστασίας.

Μία στοιχειώδης ενημέρωση για τις ώρες και τον χρόνο χρήσης της αμμοβολής θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της πόλης να προστατευθούν περιορίζοντας την κυκλοφορία τους στην περιοχή, καθώς όλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απουσιάζουν από το νησί τις ημέρες αυτές, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί από τους παράγοντες που έχουν πρόσβαση στην συγκεκριμένη πληροφόρηση.

Να σημειωθεί δε πως η λύση συσκότισης του Νεωρίου κατά τις ώρες που γίνεται χρήση της αμμοβολής, δεν αποτελεί λύση, καθώς δεν εξαλείφει το πρόβλημα, εν αντιθέσει με την φωταγώγηση του, που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν ώστε να μπορούν να λάβουν τα όποια μέτρα προφύλαξης.

Εφαρμογή της νομιμότητας

Σαφής και η τοποθέτηση του νέου Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, για την στάση της Δημοτικής Αρχής επί του θέματος, ο οποίος ερωτώμενος για το θέμα ανέφερε ότι «πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα οχλούσα, που δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, είμαστε απέναντι».

Ερωτώμενος εάν μπορεί να συνυπάρξει η βιομηχανική δραστηριότητα με την τουριστική ανάπτυξη στην οποία στοχεύει ο Δήμος, απάντησε πως «Βεβαίως μπορεί να συνυπάρξουν αρκεί να τηρείται αυστηρώς η περιβαλλοντική νομοθεσία και οι δραστηριότητες να μην αποβαίνουν η μία εις βάρος της άλλης, δηλαδή να μην επιβαρύνονται άλλοι οικονομικοί κλάδοι του νησιού».

Σύμφωνα με πληροφόρηση ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, ο Δήμαρχος το επιβεβαίωσε και σημείωσε ότι «Η αιχμή του δόρατος για τη Σύρο είναι η τουριστική ανάπτυξη».

Ετικέτες: