Περισσότερα παιχνίδια θα δώσουν φέτος οι ομάδες των Κυκλάδων, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων, Γιάννης Κεράνης

Κύπελλο στα σκαριά

Ο πρόεδρο της ΕΣΚ Κυκλάδων Γιάννης Κεράνης βρέθηκε στα στούντιο της “Κοινής Γνώμης” και μίλησε για το Μπάσκετ στο νομό μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο κ. Κεράνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επιφύλαξε κάποιες μικρές εκπλήξεις, αφού μας ενημέρωσε πως εκτός από την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, θα διοργανωθεί για πρώτη φορά και κύπελλο Κυκλάδων. Αυτό όπως μας είπε γίνεται ώστε οι ομάδες να έχουν περισσότερα παιχνίδια και από την πλευρά της η Ένωση θα προσπαθήσει να το καθιερώσει.

Αρχικά ο πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του μπάσκετ.

“Αρχικά θα πω ότι εμείς σαν ένωση βρισκόμαστε στην μέση, καθώς έχουμε λιγότερες ομάδες από το ποδόσφαιρο, αλλά περισσότερες από το βόλεϊ, όμως τα προβλήματα είναι κοινά, γιατί ζούμε και προσπαθούμε να κάνουμε αθλητισμό στον ποιο δύσκολο νομό της Ελλάδας. Επίσης, η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών είναι πάρα πολύ κακή, τα προβλήματα είναι γνωστά τα ξέρει όλος ο κόσμος, αλλά για άλλη μία φορά θα πω ότι στην Αθήνα μία ομάδα μπορεί να πάρει το λεωφορείο για να μετακινηθεί ώστε να πάει από τη μία περιοχή στην άλλη, ενώ για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάρουμε το πλοίο για να πάμε σε κάποιο άλλο νησί. Πολλές φορές τυχαίνει και κάνουμε και διανυκτέρευση, με όσα έξοδα συνεπάγονται απ' αυτές τις μετακινήσεις. Είναι πολύ δύσκολο και θεωρώ ότι όλοι οι παράγοντες που ασχολούνται με τον αθλητισμό στις Κυκλάδες έχουν μία πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και διατηρούν – συντηρούν αυτά τα πρωταθλήματα και αυτές τις ομάδες στο νομό μας”

Το κακό κ. Κεράνη είναι ότι στο κέντρο των αποφάσεων δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι εμείς εδώ στις Κυκλάδες για να μετακινηθούμε πρέπει να πάρουμε πλοίο και όχι αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο.

“Δυστυχώς έτσι είναι, τους ενδιαφέρει μόνο το κέντρο και κυρίως οι μεγάλες κατηγορίες. Αυτό που θα πω είναι λίγο πικρόχολο, βασικά τους ενδιαφέρει η “βιτρίνα”, οι Εθνικές ομάδες, η Α1 και δεν δίνουν μεγάλη σημασία σε εμάς και κυρίως στα νησιά. Αυτό φαίνεται κι από το αναπτυξιακό πρωτάθλημα το οποίο δεν γίνεται κι αν γίνει η ειδοποίηση που μας έρχεται είναι όταν διεξάγεται η τελική φάση, κι αυτό φαντάζομαι ότι πιστεύουν ότι σε έναν νομό όπως είναι ο δικό μας με 10-11 ομάδες ότι δεν θα έχουμε παιδιά για να συμμετάσχουμε. Οπότε αυτό μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, αλλά εμείς σε πείσμα των καιρών μαζί με τις ομάδες προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το πρωτάθλημα και να διατηρήσουμε και την Ένωση που με πολύ κόπο έφτιαξαν πριν από 10 με 15 περίπου χρόνια”.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Ελληνική Ομοσπονδία έδινε σαν επιδότηση κάποια χρήματα στην Ένωση για τις λειτουργικές της ανάγκες. Αυτό από όσο γνωρίζω έχει πάψει να συμβαίνει, αφού η επιδότηση έχει μειωθεί αρκετά.

“Το 2009 που αναλάβαμε την Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρης Κυκλάδων, η επιχορήγηση της ΕΟΚ προς την Ένωσή μας ήταν περισσότερη από 60.000 ευρώ ετησίως. Με αυτά τα χρήματα μπορούσαμε και βοηθούσαμε δίνοντας ένα ποσό της τάξεως του 60 με 70 τα εκατό στις ομάδες για τις μετακινήσεις. Επίσης πληρώναμε τους διαιτητές, οπότε στις ομάδες ερχόταν λίγο πιο άνετα η μετακίνηση. Το 2009 τα χρήματα που παίρναμε ήταν κάτι παραπάνω από 60.000. Το 2013 το ποσό αυτό έπεσε στις 16.000, δηλαδή μέσα σε λίγα χρόνια παίρναμε το 1/4 του αρχικού ποσού και το 2014, μέχρι τώρα, η επιχορήγηση της ΕΟΚ είναι 7.000 ευρώ. Δηλαδή έχουμε φτάσει να παίρνουμε το ένα δέκατο του ποσού που μας χορηγούνταν το 2009. Από την πλευρά μας το μόνο που έχουμε κόψει είναι η επιδότηση της μετακίνησης στα σωματεία, παρόλα αυτά και πάλι αν ένα σωματείο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, κυρίως σε κάποια ταξίδια και ξεμείνουν με κάποιο απαγορευτικό ή στο final four αν χρειάζεται μία ομάδα πολλές διανυκτερεύσεις, τότε και πάλι προσπαθούμε να δώσουμε. Τις διαιτησίες, τους κριτές του πληρώνουμε από την πλευρά μας σαν Ένωση και επίσης διατηρούμε μία υπάλληλο η οποία εργάζεται τέσσερις ώρες, ώστε να μας βοηθά σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να μαζέψουμε κάποια χρήματα, κι αυτό που είναι άξιο λόγου είναι ότι όπως σε όλα τα επίπεδα, έτσι και στον αθλητισμό, το κεντρικό κράτος προσπαθεί να μεταφέρει τα έσοδα από εμάς σε εμάς. Δηλαδή, ενώ σταμάτησε η επιχορήγηση της ΕΟΚ για την Ένωσή μας, αλλά και φαντάζομαι αυτό συνέβη και στις άλλες ενώσεις, προσπαθεί να αυξήσει τις τιμές στην ανανέωση των δελτίων, στις μεταγραφές, στην έκδοση νέου δελτίου, ώστε να γίνουμε εμείς οι κακοί, να ζητήσουμε παραπάνω χρήματα από τις ίδιες τις ομάδες και να έχουμε μία ανάσα εμείς και να τους δώσουμε στη συνέχεια για να πληρώσουν τις διαιτησίες. Δηλαδή, είναι σαν να σου λένε, βγάλε τα πέρα μόνος σου. Προς το παρόν παλεύουμε, αντέχουμε και πιστεύω με μία συνετή οικονομική πολική θα τα φέρουμε βόλτα”.

Μπορεί το μέτρο αυτό να είναι άδικο για τις ομάδες, όμως κάποιες Ενώσεις που έχουν πολλά περισσότερα σωματεία, με τα χρήματα αυτά μπορούν και βγάζουν πιο άνετα τη χρονιά τους. Αν στις Κυκλάδες ο αριθμός των ομάδων ήταν μεγαλύτερος και οι εκδόσεις νέων δελτίων ή υπήρχαν περισσότερες μεταγραφές, τα έσοδα της Ένωσης θα ήταν μεγαλύτερα και θα μπορούσε να βγάλει πιο άνετα τα λειτουργικά της έξοδα.

“Τώρα προσπαθούν από την ΕΟΚ να βγάλουν κάποιες διατάξεις που να μας αναγκάζουν να πιέζουμε τις ομάδες ώστε να μας δώσουν κάποια παραπάνω χρήματα, με κάποια σηματάκια που μας δίνουν, ώστε να μαζέψουμε από την πλευρά μας κάποια ποσά για να μπορούμε να γίνουν λίγο ποιο λειτουργικοί. Αυτό βέβαια δεν θα λύσει το πρόβλημα. Μας μεταφέρουν τις οικονομικές ευθύνες και μας κάνουν να φαινόμαστε δυσάρεστοι και κακοί με τις ίδιες τις ομάδες. Να πω και κάτι, η Ένωση τι είναι; οι ίδιες οι ομάδες. Σου λένε μάζεψε περισσότερα χρήματα από τις ομάδες, οι οποίες ομάδες θα επιβαρύνουν τα παιδιά, τους αθλητές, για να μαζέψουμε κάποια χρήματα και στη συνέχεια να μπορούμε να τα ξαναγυρίσουμε πίσω με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μπορεί να γίνει το εκάστοτε πρωτάθλημα. Η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε σε κρίση, το καταλαβαίνουμε αυτό, από την πλευρά μας έχουμε περιορίσει πάρα πολύ τα χρήματά μας, δεν έχουμε ποια ενοίκιο γιατί μας παραχωρεί το Αθλητικό Κέντρο ένα μικρό γραφειάκι, η υπάλληλος που έχουμε έχει γίνει τετράωροι, αλλά και ένα ακόμη βασικό είναι ότι όλοι οι παρατηρητές που πάνε σε αγώνες δεν αμείβονται και θέλω να τους ευχαριστήσω γι' αυτό. Γενικά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες αυτές στιγμές”.

Αλήθεια πως μπορείτε να σχεδιάζεται κάθε εβδομάδα όταν δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία με τα γύρο νησιά;

“Το ακτοπλοϊκό όντως είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν φτάνει που δεν είχαμε καλή διασύνδεση, κόβονται και κάποια δρομολόγια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε τα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Εμείς από την πλευρά μας για να ανταπεξέλθουμε, αναγκαζόμαστε στα περισσότερα πρωταθλήματα να χωρίζουμε τις ομάδες σε δύο ομίλους, τον Βόρειο και τον Νότιο. Νάξος, Πάρος και Σαντορίνη έχουν κάπως μία σχετική διασύνδεση, οπότε μπορούν και βγάζουν ένα μίνι πρωτάθλημα στον Νότιο όμιλο κι εδώ, η Σύρος, η Τήνος η Μύκονος και η Άνδρος φτιάχνουν το βόρειο όμιλο. Ενώ στο παιδικό πρωτάθλημα ή στο εφηβικό οι ομάδες της Πάρου είναι στον Νότιο όμιλο, στο πρωτάθλημα των κορασίδων είναι στον Βόρειο, κι αυτό γιατί αναγκαστήκαμε να τις φέρουμε στον πάνω όμιλο για να τις κάνουμε 4 ομάδες, ώστε να μπορεί να γίνει πρωτάθλημα. Το λέω αυτό γιατί όσο κι αν προσπαθήσεις μία ομάδα από την Άνδρο να την στείλεις στη Σαντορίνη, θα θέλαμε τέσσερις διανυκτερεύσεις και ενδιάμεσα ταξίδια. Κι εμείς θέλαμε να έχουμε ένα πρωτάθλημα με όλες τις ομάδες όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Μεγάλη διευκόλυνση και ανάσα για εμάς ήταν το κλειστό γυμναστήριο της Τήνου. Το γήπεδο της Τήνου μας έλυσε τα χέρια, αφού πλέον μπορούμε να προγραμματίζουμε και παιχνίδια κι εκεί. Η Άνδρος και η Μύκονος έχουν δηλώσει ως έδρας το γήπεδο της Τήνου, όπου υπάρχει μεταξύ αυτών των νησιών μία πιο καλή διασύνδεση”.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μικρή “γκρίνια” από τις ομάδες και ειδικά από την πρωταθλήτρια ότι δεν έχει αρκετά παιχνίδια στα πόδια της. Από την πλευρά σας έχετε σκεφτεί κάτι ώστε να μπορούν οι ομάδες των Κυκλάδων να δώσουν περισσότερα ματς;

“Έχουμε χωρίσει τις ομάδες σε διπλούς ομίλους, όπου θα δώσουν διπλά παιχνίδια και για να έχουν κάποια παιχνίδια παραπάνω θα διοργανώσουμε στο τέλος final four. Η τελική φάση που διοργανώθηκε πέρσι στην Σαντορίνη ήταν πραγματικά μία διαφήμιση για το μπάσκετ. Φέτος σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε τον θεσμό του κυπέλλου, ώστε οι ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ένα – δύο παιχνίδια παραπάνω. Βέβαια και το κύπελλο θα το χωρίσουμε πάλι σε ομίλους και πάλι οι επικρατέστερες ομάδες θα έχουν μία τελική φάση, δηλαδή ένα final four. Ουσιαστικά θα είναι ένα δεύτερο πρωτάθλημα, απλά με αντίτιμο το κύπελλο. Αυτό το ψήφισαν όλες οι ομάδες στο Γενική Συνέλευση, ήταν όλοι θετικοί. Οι ομάδες θέλουν να δίνουν παιχνίδια, απλά το θέμα της μετακίνησης και το οικονομικό είναι τα κυριότερα θέματα που τις φρενάρουν. Έτσι, φέτος θα διοργανώσουμε το κύπελλο για να δούμε πως θα πάει και θα προσπαθήσουμε από την πλευρά μας να το καθιερώσουμε. Επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια θα διοργανώσουμε όπως κάθε χρόνο κάποια τουρνουά για μικρές ηλικίες. Αυτό γίνεται για να δώσουμε την ευκαιρία στα μικρά παιδιά να βρεθούν με συνομηλίκους τους και να παίξουν. Επίσης στην Τήνο θα διοργανωθεί στην Τήνο ένα τουρνουά 3x3 και προσπαθούμε κάθε χρόνο να διοργανώνουμε αυτά τα τουρνουά”.