Προσυνεδριακή συνάντηση εργασίας των Κυκλαδικών Δήμων για την Υγεία ενόψει του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων

Συλλογική προσπάθεια για τη νησιώτικη Υγεία

- Στη Σύρο ο πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Υ.Υ., Γιώργος Πατούλης- Ισχυρή φωνή των Δήμων μέσω της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ

Συλλογικότητα και συντονισμός απαιτείται από την Αυτοδιοίκηση σχετικά με τη διεκδίκηση καλύτερων ημερών όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στο νησιώτικο χώρο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την προσυνεδριακή συνάντηση με θέμα “Κοινωνική Πολιτική και Υγεία στη Νησιώτικη Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, την Παρασκευή, ενόψει της επικείμενης διεξαγωγής του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα (22 – 25 Οκτωβρίου).

Στη συνάντηση, παρέστη και τοποθετήθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ συμμετείχαν επίσης, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελος Πανοηλίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκος Παγίδας ενώ από την πλευρά των δημάρχων, ως οικοδεσπότης της συνάντησης ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός καθώς επίσης και οι: Σταμάτης Γαρδέρης (Κύθνος), Ιωάννης Ευαγγέλου (Κέα), Βασίλης Μαράκης (Σίκινος), Γεράσιμος Δαμουλάκης (Μήλος), Σίμος Ορφανός (Τήνος) και Θεοδόσης Σουσούδης (Άνδρος).

Σημειώνεται πως, η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενώ αναγνώσθηκε και ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, Σπύρου Σπυρίδωνος.

Έκκληση προς τους Δήμους για παροχή κινήτρων

Την αγωνία που βιώνει η ιατρική κοινότητα, αλλά και η πλευρά των νησιώτικων δομών σε επίπεδο υποστελέχωσης και σοβαρών ελλείψεων σε υγειονομικά υλικά αλλά και προσωπικό, μετέφερε με γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελος Πανοηλίας. Εξηγώντας πως μεταφέρει 28 χρόνια εμπειρίας λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς του, ο κ. Πανοηλίας κατέδειξε ως το πλέον σοβαρό πρόβλημα, την τραγική υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν κυρίως τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού, με πολλές θέσεις να παραμένουν άδειες εν έτει 2014, κόντρα στις αυξημένες ανάγκες του νησιώτικου χώρου. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο αρνητικό γεγονός πως δεν παρέχονται κίνητρα για τους ιατρούς, γεγονός που εντείνει σοβαρά το πολύχρονο πρόβλημα, το οποίο όπως επεσήμανε, παρατηρείται πιο έντονα κυρίως στα μικρά νησιά, πολλά από τα οποία, υποδέχονται μάλιστα και μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, εστίασε ταυτόχρονα, την αναφορά του, στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση, απευθύνοντας έκκληση προς τους δημάρχους του νομού, να συνδράμουν όσο μπορούν στην παροχή κινήτρων προς τους ιατρούς. “Οι δήμαρχοι πρέπει να είναι πιο δραστικοί και να δώσουν λύσεις όπου μπορούν” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανοηλίας, προσθέτοντας πως, “Οι Δήμοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη” και όλα όσα δύνανται να προσφέρουν- είτε στέγη, είτε κόστος μετακινήσεων κ.α.- να τα γνωστοποιούν στην ιατρική κοινότητα, προκειμένου η θέση ενός ιατρού, σε μία νησιώτικη υγειονομική δομή να γίνεται – στο μέτρο του δυνατού – πιο ελκυστική. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο πρόεδρος μετέφερε προς τους δημάρχους τα προβλήματα που βιώνουν οι ιατροί σε μικρά νησιά, περιοχές οι οποίες χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων και αποφάσεων, ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι να μην είναι πολίτες τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, που ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας.

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το Νοσοκομείο να ανταποκρίνεται σε κάθε επίπεδο στις παρουσιαζόμενες ανάγκες, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων - ενέργειες και δράσεις που προωθούνται προς ενημέρωση της κοινωνίας και της μαθητικής κοινότητας με στόχο την πρόληψη. Ωστόσο, τόνισε πως συμμερίζεται πλήρως όσα ανέφερε ο κ. Πανοηλίας σχετικά με τα προβλήματα των ιατρών στο νησιώτικο χώρο, γνωστοποιώντας μία σειρά από προβληματισμούς που μεταφέρονται συχνά προς τη διοίκηση, όπως το ζήτημα της έλλειψης αγροτικών ιατρών και ειδικευομένων, που όπως είπε ταλανίζει και αναμένεται να ταλανίσει ακόμη περισσότερο το νησιώτικο χώρο εάν δεν βρεθούν λύσεις.

Αγνοείται η έννοια του κοινωνικού κράτους

Τη φωνή της Αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες εξέφρασαν δήμαρχοι που παρέστησαν στην προσυνεδρίαση την προηγούμενη Πέμπτη, οι οποίοι όπως έχει γίνει πλέον σαφές, οφείλουν να καλύψουν τα κενά που αφήνει πίσω της η Πολιτεία. Ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης επικέντρωσε την προσοχή του στο φλέγον ζήτημα της υποστελέχωσης, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν ένας αγροτικός ιατρός να προσπαθεί να καλύψει το σύνολο των περιστατικών, κάνοντας παράλληλα συνεχείς βάρδιες, γεγονός που καταπονεί τον ίδιο, αλλά και κάθε ιατρό, ο οποίος σε μικρά νησιά, καλείται να είναι “στο πόδι” 24 ώρες το 24ωρο.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Μήλου, Γεράσιμου Δαμουλάκη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως, “Οι Δήμοι έχουν υποκαταστήσει την Πολιτεία σε πολλά ζητήματα, όπως και σε ζητήματα Υγείας”. Εξήγησε πως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο Δήμος Μήλου, με τον μισθό του δημάρχου προσφέρει στέγη προς τους ιατρούς, ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο εφιάλτης της υποστελέχωσης παραμένει ζωντανός. Στηλίτευσε έντονα δε, το γεγονός πως η Πολιτεία ζητά με έντεχνο τρόπο από τους Δήμους να αναλάβουν μία τεράστια ευθύνη, χωρίς να αναλογίζεται το κόστος που επωμίζονται, δεδομένων μάλιστα και των υψηλών περικοπών όσον αφορά στους διατιθέμενους πόρους τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου αναφέρθηκε στο αίσθημα ανασφάλειας που στοιχειώνει τους κατοίκους των μικρών νησιών από το γεγονός της συνεχούς μετακίνησης αγροτικών ιατρών από το νησί, επισημαίνοντας ακόμη, πως το Κέντρο Υγείας του νησιού με τα σημερινά δεδομένα, βάλλεται και αδυνατεί αν εκπληρώσει τον ρόλο που του αναλογεί. Έθιξε επίσης το γεγονός του αυξημένου αριθμού διακομιδών και κυρίως αεροδιακομιδών που πραγματοποιούνται, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “Ό,τι παραπάνω από τραύμα, γίνεται διακομιδή προς την Αθήνα”. Τα σοβαρά προβλήματα για το νησί της Άνδρου, κατέθεσε στο τραπέζι του διαλόγου και ο νέος δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος αφού απαρίθμησε τις ελλείψεις και τα κενά στο σύνολο των υγειονομικών δομών του νησιού, έκανε λόγο για “επικίνδυνα ανεπαρκείς παροχές”, υπογραμμίζοντας επίσης, πως στο νησιώτικο χώρο, “η έννοια του κοινωνικού κράτους δεν ισχύει”.

Νησιωτικότητα και Τουρισμός

Ο κ. Σουσούδης, εκτός των άλλων, έθεσε επί τάπητος το σοβαρό ερώτημα, πώς θα πεισθεί ο πληθυσμός να επιστρέψει, ακόμη και να παραμείνει στα νησιά, την ίδια στιγμή που δεν υφίστανται άρτια εξοπλισμένες και στελεχωμένες υγειονομικές δομές υγείας, προσθέτοντας μάλιστα, πως οι νησιωτικές περιοχές, δεν μπορούν να μιλούν για τουριστική ανάπτυξη – όσο και να το επιθυμούν - τη στιγμή που “νοσούν” οι υφιστάμενες δομές. “Το βασικό ζήτημα είναι ότι είμαστε νησιά με περισσότερους κατοίκους από τον μόνιμο πληθυσμό, κυρίως το καλοκαίρι” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά με τη σειρά του, ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός, ο οποίος υπογράμμισε πως, “το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας πρέπει να γίνει πράξη”.

Αναφορικά με τη σημασία του Τουρισμού στην οικονομική πορεία και ανάπτυξη των νησιών, μίλησε και ο κ. Δαμουλάκης, καθώς και ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος ανέφερε πως, “παρά το ότι το καλοκαίρι φθάσαμε ταβάνι σε επίπεδο Τουρισμού” ωστόσο το νησί, δεν ήταν λίγες οι φορές που έμεινε με έναν ιατρό, από τις συνεχείς αποσπάσεις που έπρεπε να διεκπεραιωθούν προκειμένου να μη μείνει “ορφανό” κανένα νησί από παροχή ιατρικής φροντίδας.

Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση σε εγρήγορση

Η ισχυρή φωνή διεκδίκησης μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων τους είναι το “όπλο” με το οποίο θα απαντήσουν οι Δήμοι και δη οι νησιωτικοί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ακολούθως, ο πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Υ.Υ., Γιώργος Πατούλης. Ο ίδιος εξήγησε πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στην ανακούφιση ή και λύση των προαναφερομένων προβλημάτων, αρκεί να πορευθεί με συγκεκριμένο σχέδιο και οργάνωση υπό την ομπρέλα όμως της συλλογικότητας. Ο κ. Πατούλης κατέστησε σαφές πως, “Σήμερα δεν είναι το τέλος του προγραμματισμού. Είναι η έναρξη μίας προγραμματικής διαδικασίας. Θα υπάρξουν κι άλλα συνέδρια και συναντήσεις. Όμως η συζήτηση δεν είναι για να καθυστερούμε. Η συζήτηση είναι για να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένα, μοναδικά με χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να βγούμε με ένα μοντέλο για τις Κυκλάδες, το οποίο να συνυπογράφεται από όλους μας, να έχει τη συμμετοχή των Δήμων, της Αποκεντρωμένης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των ανθρώπων της επιστήμης. Να λέμε ξεκάθαρα ποιο είναι το σχέδιο που θέλουμε, με το οποίο θα παραστούμε στη Βουλή και θα το διεκδικήσουμε” ανέφερε κατηγορηματικά, προσθέτοντας παρακάτω, πως, η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι “Πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές με τη κεντρική εξουσία. Πρέπει η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές”.

Εξορθολογισμός και συμμετοχή Δήμων

Ο κ. Πατούλης σε πρακτικό επίπεδο, σημείωσε πως είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός των πόρων, μέσω και του περιορισμού περιττών αεροδιακομιδών, οι οποίες είναι κοστοβόρες και πραγματοποιούνται κατά κόρον, εξαιτίας της υποστελέχωσης των υγειονομικών δομών Υγείας στα νησιά, που εύλογα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε περιστατικά που θα μπορούσαν να αποφύγουν τη διακομιδή. “Είναι πολύ χρήσιμοι και οι πόροι που μπορεί να εξοικονομηθούν από την μείωση των αεροδιακομιδών και τη συμμετοχή των Δήμων” σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως, “Όλοι μας πρέπει να πούμε τί πρέπει να γίνει και να το πούμε φωναχτά. Τα νησιά που δεν διαθέτουν Νοσοκομεία, θα πρέπει να στελεχωθούν με γενικούς ιατρούς, αλλά και οι ιατροί άνευ ειδικότητας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε συνεργασία με τον κεντρικά εξειδικευμένο υπεύθυνο ιατρό, ώστε με αυτόν το τρόπο, να διαφυλάσσεται η ανθρώπινη ζωή και να μειωθούν οι αναίτιες αεροκομιδές” υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πατούλης αφού επεσήμανε ακόμη, την ανάγκη πρόληψης και ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών με σκοπό να διατηρείται η υγεία των δημοτών, δήλωσε αισιόδοξος στη λύση προβλημάτων, με άξονα την κοινή συλλογική δράση, η οποία πρέπει να εκφράζεται μέσω μίας ισχυρής ΚΕΔΕ.

Τέθηκε το “θεμέλιο” του συντονισμού

Ιδιαίτερα αναλυτικός ως προς τις ενέργειες που θα καταβάλλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση των πολιτών και ευρύτερα, όλων των κοινωνικών ομάδων υπήρξε ο Γιώργος Μαραγκός ενόψει του συνεδρίου στην Αθήνα και στο πλαίσιο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε ημερίδες με θέμα την πρόληψη, σε εξορμήσεις αιμοδοσίας, σε σχολικές δράσεις, ενώ ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε όσον αφορά στην ανάπτυξη ιατρικού – συνεδριακού Τουρισμού στη Σύρο. Ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε στη συνέχεια τον κ. Πατούλη ενώ δεσμεύθηκε από την πλευρά του, να στηρίξει όσες ενέργειες ωφελούν την Υγεία στο νησιώτικο χώρο σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη που πρέπει η αυτοδιοίκηση να μεριμνήσει για τους πολίτες της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, δήλωσε πως ως Αυτοδιοίκηση “εμείς θέλουμε να αναλάβουμε ευθύνη, αφού το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η υγεία των νησιωτών”. Πρόσθεσε δε, πως απαιτείται η συμμετοχή του συνόλου των νησιώτικων Δήμων, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν ευαίσθητο χώρο, σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας, ο οποίος δεν θα περιμένει να ζητήσει από την Αθήνα τα δικαιώματά του, αλλά θα ζητήσει “η Αθήνα να έρθει στις Κυκλάδες” ώστε να καταγραφούν και να επιλυθούν τα προβλήματα. Καταλήγοντας, ο κ. Λεονταρίτης τόνισε ότι αναμένεται μία νέα συνάντηση με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως ουσιαστική υπήρξε και η τοποθέτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκου Παγίδα, ο οποίος υποστήριξε πως “η νησιωτικότητα δεν πρέπει να είναι ένα κενό γράμμα” και πως αυτό πρέπει να ειπωθεί ρητά και κατηγορηματικά, μέσω συντονισμένων ενεργειών. Πριν ολοκληρώσει τα λεγόμενά του, ο κ. Παγίδας δήλωσε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι συνοδοιπόρος στις προσπάθειες, προτρέποντας τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να συνεχίσουν τον προγραμματισμό και τις συναντήσεις τους.

Οι τοποθετήσεις προβάλλονται στο web tv.

Ετικέτες: