Κινδυνεύει από... ποντίκια!
- Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί, μετά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, σε δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Το εκτενές άρθρο της Μαργαρίτας Πουρνάρα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της μεγαλύτερης ίσως σε κυκλοφορία εθνικής εφημερίδας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παύση της συντήρησης του προϊστορικού οικισμού και των εξαιρετικά καλοδιατηριμένων στο χρόνο ευρημάτων.
Το κράτος παίρνει, αλλά δεν... δίνει
Εξ αρχής στο άρθρο τονίζεται, εκτός από την πολιτιστική σημασία του χώρου και αυτή της ιδιαίτερης τουριστικής έλξης που ασκεί στους επισκέπτες, μέσω της οποίας, όπως θέλουν οι πρώτες εκτιμήσεις της φετινής τουριστικής σεζόν, τα έσοδα, από τους δύο με τρεις χιλιάδες τουρίστες που καθημερινά «κόβουν» εισιτήριο, ανέρχονται ίσως και στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, έσοδα, τα οποία τροφοδοτούν απ’ευθείας τα κρατικά ταμεία.
Παρά την οικονομική «ανάσα» που προσφέρει στο κράτος, η πολιτεία δαπανά για τον αρχαιολογικό χώρο χρήματα μόνο για την μισθοδοσία των υπαλλήλων φύλαξης του χώρου και για τίποτε άλλο πέραν αυτού.
Τροφή για ποντίκια οι τοιχογραφίες(;)
Με την συστηματική ανασκαφή να έχει παγώσει, έπειτα από τη διακοπή της χρηματοδότησης και τους πτυχιούχους με σπουδαία προϋπηρεσία και τεχνογνωσία συντηρητές του χώρου να απασχολούνται σε «δουλειές του ποδαριού», όπως τις χαρακτήρισε ο επικεφαλής των εργασιών, κ. Ντούμας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι τα τρωκτικά, καθώς οι πολύτιμες τοιχογραφίες που βρέθηκαν στις ανασκαφές φυλάσσονται σε αφρολέξ, ένα υλικό που ελκύει τα ποντίκια.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στην «Καθημερινή», «ποιος μας εξασφαλίζει ότι αν μείνει ο χώρος δίχως καθημερινή ανθρώπινη παρουσία, δεν θα μπουν μέσα τρωκτικά; Αν αυτό συμβεί, θα είναι το μεγαλύτερο κατάντημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού».
Ειδική μνεία γίνεται από την αρθρογράφο για τις αξιέπαινες ιδιωτικές πρωτοβουλίες των φίλων του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι μέσω διαφόρων συχνών δράσεων, καταφέρνουν να συγκεντρώνουν χρηματικά ποσά, ώστε να συνεχίζεται υποτυπωδώς η λειτουργία του χώρου, στις οποίες συνήθως πρωτοστατεί ο σύλλογος φίλων της ανασκαφής «Εταιρεία Μελέτης Προϊστορικής Θήρας», την οποία στηρίζει η τοπική κυρίως κοινωνία, που συναισθάνεται την τεράστια σημασία του χώρου, ως το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο το νησιού, τόσο πολιτιστικά όσο και σαν τουριστικό δέλεαρ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Απεργούμε και ζητάμε δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών”
25 Φεβ. 2025 - 6:19 - Ζητούνται σωστές αποκαταστάσεις για ασφάλεια
24 Φεβ. 2025 - 6:14 - Τουρισμός για Όλους 2025: Οι αιτήσεις και τα ποσά ενίσχυσης ανά κατηγορία δικαιούχων
23 Φεβ. 2025 - 19:19 - myDATAapp: Πώς αποκτώ κωδικούς, τι προσφέρει και όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις
23 Φεβ. 2025 - 14:47 - «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πώς θα κάνετε αίτηση - Ποιοι οι δικαιούχοι
23 Φεβ. 2025 - 12:57