Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2015 στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου στη Σύρο

Τα οικονομικά “μπλοκάρουν” την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Προτελευταία στη χρηματοδότηση παρά την πρωτιά στην “έκτασή” της

Με χρηματοδότηση που μετά βίας καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου καλούνται να διεκπεραιώσουν το έργο τους τα μέλη που απαρτίζουν τη νέα σύνθεσή της, τα οποία ναι μεν υπερψήφισαν την εισήγηση του προϋπολογισμού για το 2015, ωστόσο ταυτόχρονα, έκαναν λόγο για άδικη κατανομή των πόρων μεταξύ των ΠΕΔ πανελλαδικά σε βάρος του νησιώτικου χώρου.

Με φόντο τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί κατακόρυφα από την εποχή του “Καλλικράτη” και μετά, στο προσκήνιο ήρθε και το θέμα του τόπου που συνεδριάζει το σώμα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, καθώς δεδομένης την γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, επί τάπητος τέθηκε η σκέψη να συνεδριάζει κάποιες φορές στην Αθήνα ώστε να γλιτώνει κόστος.

Την κάθετη διαφωνία του ως προς αυτό, εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση και τοποθετήθηκε σχετικά.

Οριακό σημείο λειτουργίας τα 420 χιλ. ευρώ

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αρμόδιος υπάλληλος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Τομαής, ο οποίος ανέλυσε τον φάκελλο των εσόδων και των εξόδων του ταμείου του συλλογικού οργάνου των Δήμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Την αναφορά του εστίασε στα μειωμένα έσοδα που προέρχονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), που δίδονται ετησίως από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις ΠΕΔ της χώρας. Πρόκειται για την βασική πηγή εσόδων, η οποία ωστόσο παρέχει “άτακτα τη χρηματοδότηση” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, με αποτέλεσμα κάποιες φορές η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου “να έχει φθάσει σε οριακό σημείο ακόμη και όσον αφορά στην καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, η οποία ως δαπάνη κατατάσσεται πρώτη στις κατηγορίες των εξόδων, καλύπτοντας το 50-55% από το συνολικό ποσό αυτών. Σύμφωνα μάλιστα, με όσα πρόσθεσε ο κ. Τομαής, τα χρήματα αφορούν σε επτά υπαλλήλους συνολικά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, σε έναν δικηγόρο καθώς και σε έναν ειδικό συνεργάτη του προέδρου εφόσον αποφασισθεί να γίνει πρόσληψη.

Τα οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου φαίνονται ξεκάθαρα από το γεγονός πως, “πριν τέσσερα χρόνια οι δύο ΤΕΔΚ λάμβαναν 1 εκατ. 50 χιλ. ευρώ και φέτος υπάρχουν μέχρι στιγμής 248 χιλ. ευρώ”. Μέχρι το τέλος του έτους ωστόσο, προβλέπεται να δοθεί το υπόλοιπο ποσόν που έχει προϋπολογισθεί, δηλαδή 370 χιλιάδες ευρώ. Ο προϋπολογισμός της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα περυσινά δεδομένα και σκοπός για το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να είναι να μην ξεπερασθούν οι 420 χιλ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται ως το “οριακό σημείο χρηματοδότησης για τη λειτουργία της Ένωσης”.

Πλήθος προβλημάτων, αδυναμία τακτικών συνεδριάσεων

Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε όσον αφορά στη δεύτερη μεγάλη κατηγορία εξόδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου που σχετίζεται με τις δαπάνες του διοικητικού συμβουλίου, της εκτελεστικής επιτροπής, του εποπτικού συμβουλίου, των τοπικών παραρτημάτων και των εκπροσώπων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ. Αξίζει να τονισθεί, πως είναι ένα σοβαρό ζήτημα με φόντο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νησιώτικος χώρος και για τα οποία κανονικά θα έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό ωστόσο, σύμφωνα με τα μειωμένα οικονομικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατον, αφού όπως ειπώθηκε στη νησιώτικη ΠΕΔ, αυξάνεται το κόστος εξαιτίας του χρόνου μετακίνησης, των εξόδων μετακίνησης και του κόστους διαμονής των μελών σε άλλον τόπο. Ως εκ τούτου, αν και ήρθε στο τραπέζι του διαλόγου η πρόταση, να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η επόμενη συνεδρίαση, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, ωστόσο απορρίφθηκε με το επιχείρημα πως νομικά ενδέχεται να είναι εκτεθειμένη η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αφού τυπικά οι συνεδριάσεις πρέπει να λαμβάνουν χώρα εντός των χωρικών περιθωρίων που αυτή καλύπτει.

Η “λύση” της Αθήνας, αφοπλίζει τη δύναμη της νησιωτικότητας

Παράλληλα, στόχος των μελών όπως αναφέρθηκε παρακάτω, είναι το οικονομικό κόστος να μην αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αλλά και να μην αποδειχθεί ένα επιχείρημα που θα στραφεί ενάντια στη νησιωτικότητα. Επ΄ ουδενί δεν πρέπει οι ίδιοι οι συμμετέχοντες να αφοπλίζουν το μεγαλύτερο επιχείρημά τους, που είναι η ίδια η νησιωτικότητα, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος, Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος, από κοινού με άλλους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, υπογράμμισαν ότι εμμένοντας στη συγκεκριμένη θέση, δηλαδή οι συνεδριάσεις να γίνονται στο νησιώτικο χώρο του Νοτίου Αιγαίου, διεκδικούν παράλληλα, καλύτερε συγκοινωνίες, μεταφορές και πολλά άλλα. Ένας από τους τρόπους να αντιπαρατεθούν με την οικονομική πολιτική που “απειλεί” την ύπαρξη της ΠΕΔ είναι να ζητηθεί η εφαρμογή δίκαιης κατανομής των πόρων προς τις ΠΕΔ συνολικά, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, “Είμαστε οι προτελευταίοι σε χρηματοδότηση παρόλο που είμαστε η μεγαλύτερη σε έκταση ΠΕΔ, η τρίτη σε αριθμό Δήμων και η δεύτερη σε αριθμό εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση ενώ έχουμε δύο τοπικά παραρτήματα που λειτουργούν και 21 μέλη διοικητικό συμβούλιο”. Κατά συνέπεια, προκύπτει το συμπέρασμα πως, δεν είναι λογικό η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου να είναι προτελευταία στη χρηματοδότηση, γεγονός για το οποίο ο κ. Χατζηδιάκος πρότεινε, να συνταχθεί ένα κείμενο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό και θα παρουσιάζει τις αντικειμενικές ιδιαιτερότητες του νησιώτικου χώρου με σκοπό τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων. Αναφορικά με το ίδιο θέμα, επισημάνθηκε επιπλέον, να εξετασθεί η περίπτωση αν η ΠΕΔ θα ήταν νομικά κατοχυρωμένη να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Τεράστιο πολιτικό παράπτωμα”

Να μην υποκύψει η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στις δυσκολίες σε επίπεδο οικονομικών, οι οποίες παρουσιάζονται πιο έντονες από ποτέ, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, υπερασπίζοντας την άποψη πως οι ίδιοι οι νησιώτες αιρετοί οφείλουν να υπερασπίσουν τους θεσμούς που υπηρετούν. “Ο τόπος που θα συνεδριάζουν τα όργανα δεν είναι θέμα οικονομικό. Είναι θέμα πολιτικό” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως οι θεσμοί δεν μπορούν να συνεδριάζουν εντός των χωρικών ορίων τους” την ίδια στιγμή που επικαλούνται ότι προστατεύουν τη νησιωτικότητα. Εμείς που την επικαλούμεθα, την καταργούμε ταυτόχρονα για μία διανυκτέρευση; Με σεβασμό προς τα μέλη, πιστεύω ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε με οποιοδήποτε κόστος το θεσμικό ρόλο μας και αυτόν το ρόλο να τον εκφράζουμε στα όρια της Περιφέρειας, του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας. Η επίκληση της Αθήνας ως λύση για 4 ή 5 χιλ. ευρώ νομίζω ότι είναι ένα τεράστιο πολιτικό παράπτωμα απέναντι στο θεσμό που εκπροσωπούμε” κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.