Αίτημα της παράταξης “Νησιωτική Ανατροπή” για να συζητηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο

“Τα απορρίμματα είναι χρυσός”

Α. Μαυρουδή: “Όφελος για τις τοπικές κοινωνίες από την αποκεντρωμένη διαχείριση”

Τη διαχείριση των απορριμμάτων με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών υποστηρίζει η περιφερειακή παράταξη Νοτίου Αιγαίου, “Νησιωτική Ανατροπή”, προκειμένου να επιστρέφει το πολλαπλό όφελος σε αυτές και τους δημότες.

Υπό τη “σκιά” τεράστιων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία δεν αποκλείεται να επιβαρύνουν σημαντικά την τσέπη των πολιτών δεδομένης της ύπαρξης πολλών χωματερών, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Σύρο, η “πορεία αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), μετά από αίτημα της προαναφερθείσας παράταξης της μειοψηφίας.

Σχετικά με το θέμα, μίλησε η περιφερειακή σύμβουλος, Άννα Μαυρουδή στην “Κοινή Γνώμη”, η οποία μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο νέο Σχέδιο Νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ, λέγοντας πως αυτό, περιέχει θετικά αλλά και αρνητικά σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τις προηγούμενες ημέρες από κοινού και με τον βουλευτή Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο είχε επισκεφθεί τη Μύκονο και είχε αναλυτική ενημέρωση και για τη λειτουργία του Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Συνεταιρισμού “Μοίκονος”.

Καμία σοβαρή αντιμετώπιση έως και σήμερα

“Τα Περιφερειακά Σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων νομοθετήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δεν εφαρμόστηκαν επί της ουσίας ποτέ. Το καλοκαίρι έστειλε ένα έγγραφο το ΥΠΕΚΑ που καλούσε τις Περιφέρειες να αναθεωρήσουν τα περιφερειακά σχέδιά τους στη λογική της ενσωμάτωσης της νέας κοινοτικής οδηγίας σχετικά με το πώς θα πρέπει να δουλεύει η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και όλα τα υπόλοιπα. Ωστόσο, από το καλοκαίρι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή, ούτε από τη νέα” δήλωσε αρχικά, τονίζοντας πως, “Τελείως προφητικά και ενώ το είχαμε ζητήσει σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, κατεβαίνει νομοσχέδιο που τροποποιεί επί της ουσίας τη διαχείριση των απορριμμάτων”. Ως εκ τούτου, η ίδια εξήγησε πως η πρόταση της παράταξής της αφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συνολικότερη αντιμετώπιση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, με άξονα να καταστεί σαφές, τί πρόκειται να πράξει σε επίπεδο σχεδιασμού η νέα Περιφερειακή Αρχή στο Νότιο Αιγαίο, στο οποίο ακόμη υπάρχουν αρκετοί Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

“Μέχρι σήμερα κανείς επί της ουσίας δεν έχει ασχοληθεί σχετικά με το τί κάνουμε με τα απορρίμματά μας, με το περιβάλλον μας και το κέρδος που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να έχουν από τη σωστή διαχείριση” προσθέτει ακολούθως, διευκρινίζοντας πως ευθύνες φέρει τόσο η κεντρική κυβέρνηση, όσο και η πλευρά της Αυτοδιοίκησης. “Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και σημαντικό ζήτημα αποτελεί το γεγονός πως ο κόσμος δεν έχει ενημέρωση” σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Διαλογή στην πηγή και όφελος για δημότες

Το πρόβλημα των ΧΑΔΑ στα νησιά απασχολεί το σύνολο των κατοίκων, καθώς η επιβάρυνση των Ευρωπαϊκών προστίμων, θα επιφορτίσει οικονομικά τους ίδιους. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα και δεδομένων των υψηλών προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, το ΥΠΕΚΑ έφερε στη Βουλή Σχέδιο Νόμου. “Το νομοσχέδιο έχει κάποια σημεία πολύ θετικά αλλά και κάποια αρνητικά” δήλωσε η Άννα Μαυρουδή, εξηγώντας πως, “Επιτέλους προβλέπονται οι διαφορετικές ροές ανακυκλωσίμων με περισσότερους κάδους” κάτι που όπως εξηγεί, θέτει τέλος στην ύπαρξη ενός μόνο μπλε κάδου, το οποίο “είναι ένα αποτυχημένο και δαπανηρό σχέδιο”. Αυτή η πρόταση, προσθέτει πως, “σημαίνει πως είμαστε πιο κοντά στο στάδιο να γίνεται η διαλογή στην πηγή καθώς το σπουδαίο της υπόθεση είναι η συμμετοχή του πολίτη. Τα απορρίμματα μας ανήκουν και είναι χρυσός. Τα έχουμε ακριβοπληρώσει ως Έλληνες φορολογούμενοι και σαφώς θα μπορούσαν να πωλούνται με τον τόνο από τους Δήμους και το κέρδος να ανακουφίζει τους πολίτες σε επίπεδο δημοτικών τελών”. Πάγια θέση της παράταξής της άλλωστε, είναι πως, “Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να έχουν οφέλη από τη διαχείριση των απορριμμάτων, αρκεί να γίνει με σωστό σχεδιασμό”.

Αποκεντρωμένη και τοπική διαχείριση

Στο προαναφερθέν μήκος κύματος, προσθέτει πως, “Το παράδειγμα της Μυκόνου με την εταιρεία “Μοίκονος” είναι ένα καλό παράδειγμα που σχετίζεται με την ανακύκλωση” λέγοντας ταυτόχρονα πως, ο κάθε πολίτης “πρέπει να κατανοεί πως, αν τα απορρίμματα τα διαχειριζόμαστε αποκεντρωμένα και με τη συμμετοχή του, θα προκύπτει κέρδος, όχι μόνον περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό”.

“Είναι τεράστιες οι ευθύνες τους” συνεχίζει αναφερόμενη σε όσους υπηρέτησαν την κεντρική πολιτική σκηνή και δεν κατάφεραν να λύσουν σοβαρά προβλήματα, τονίζοντας πως, “σήμερα έρχονται να προτείνουν πράγματα που εν μέρει είναι σωστά αλλά στην Ευρώπη έχουν λυθεί εδώ και χρόνια”. Πρόταση που θα αναλύσει η παράταξή της στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, είναι πως, “Αποκεντρωμένα, τοπικά, με τον Δήμο συμμέτοχο και την Περιφέρεια να σχεδιάζει ως οφείλει να κάνει, μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα”.

Αντίθετη με την πλωτή μεταφορά

Το εν λόγω νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα επιπλέον, για θαλάσσια μεταφορά των στερεών αποβλήτων από τα νησιά μέσω φορτηγών, επιβατηγών ή ειδικής ναύλωσης πλοίων όπως έχει καταστεί γνωστό, με την περιφερειακή σύμβουλο να υπογραμμίζει πως αναφορικά με αυτήν τη “λύση” του Σχεδίου Νόμου, “ως παράταξη είμαστε κάθετα αντίθετη”. “Η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων ενταφιάζει επί της ουσίας κάθε δυνατότητα αποκεντρωμένης διαχείρισης και θέτει τέλος στην προσπάθεια να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και να κάνουν ανακύκλωση και κομποστοποίηση”.

Υποστηρίζει δε, πως πρόκειται για “μία εμβαλωματική λύση και είναι μία απόφαση που επί της ουσίας δεν εμπνέει τους πολίτες να δουλέψουν στον τόπο τους”, την ίδια στιγμή που η παράταξή της, διατηρεί την πεποίθηση τεκμηριωμένα, πως, “χρειάζεται να καλλιεργήσουμε τη νοοτροπία μας και να συμμετέχουμε όλοι σε αυτό που λέμε διαλογή στην πηγή”.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τα σενάρια ιδιωτικοποίησης που προωθούνται σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων με τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, η κ. Μαυρουδή προσθέτει πως, “Αυτά έχουν κάποια βασικά παράλογα σημεία”. Αναλύοντας τη θέση της, διερωτάται “Ποιος μπορεί να εγγυηθεί έσοδα σε ιδιώτες για 20 – 25 χρόνια”, εξηγώντας πως, προωθείται η οικονομία κλίμακας και στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων, γεγονός που όπως επανέλαβε τέλος, “σημαίνει αυτόματα πως μπαίνει ταφόπλακα στη δυνατότητα διαλογής στην πηγή καθώς, ναι μεν ο κάθε Δήμος φαίνεται πως θα είναι απαλλαγμένος από αυτή την υποχρέωση, αλλά αντί να εισπράττει για κάτι που του ανήκει, θα πληρώνει”.

Ετικέτες: