Καθορισμός παραλιών, όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση και επαφή των κατοικιδίων με το νερό

«Όλα τα πλάσματα του Θεού έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη φύση»

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των δήμων των Κυκλάδων στη νέα ρύθμιση την οποία προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, σχετικά με επιλεγμένες παραλίες στις οποίες θα επιτρέπεται το λούσιμο των ζώων.

Η Ελλάδα, είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, εντός του οποίου να ορίζεται η ορθή συμπεριφορά ιδιοκτητών κατοικιδίων συντροφιάς στις παραλίες. Έως τώρα, η αποδοχή ή μη των κατοικιδίων ζώων στις θάλασσες, αντιμετωπιζόταν συγκυριακά, ανάλογα με την διάθεση των υπολοίπων λουομένων, απέναντι σε κάποιον ιδιοκτήτη, την δεδομένη στιγμή που εκείνος επέλεγε να συνοδεύσει το κατοικίδιό του στην παραλία.

Εκσυγχρονισμός και αποσαφήνηση της νομοθεσίας

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι λιμενικές αρχές, έπειτα από συνεννόηση με τους δήμους, θα προτείνουν τις παραλίες, στις οποίες θα επιτρέπεται η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς (pet friendly areas), χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει, ότι η χρήση τους θα γίνεται αποκλειστικά από ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα συνοδεύουν κατοικίδια.

Κριτίρια, μεταξύ άλλων, για την ένταξη των παραλιών στη νομοθετική ρύθμιση, είναι οι χώροι αυτοί να μην έχουν χαρακτηριστεί ως «πολυσύχναστοι», όπως ορίζονται από ειδικές επιτροπές των δήμων, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ, επίσης, δεν θα συμπεριλαμβάνονται παραλίες, στις οποίες οι λουόμενοι υποχρεώνονται να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο ως εισιτήριο.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Βαρβιτσιώτης στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησαν, έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου, οι πρώτες ενέργειες για την οριστικοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης, στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε, έπειτα από στενή παρακολούθηση των συζητήσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς απασχολεί και προβληματίζει αρκετές χιλιάδες πολιτών. Ως εκ τούτου, ο υπουργός διερεύνησε την αντίστοιχη νομοθεσία, η οποία ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγοντας στην προαναφερθείσα λύση, σημειώνοντας, παράλληλα, την άποψη, πως το ισχύον νομικό πλαίσιο διέπεται από αναχρονιστικό πνεύμα.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: «Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν τη ιδιομορφία».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η ηγεσία του ΥΝΑ είχε έρθει σε επαφή και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, μέλη της οποίας είναι η Φιλοζωική Ομάδα Σύρου, όπως και η Φιλοζωική Μέριμνα της Αμοργού, οι οποίοι χαιρέτησαν την απόφαση, καθώς βρίσκονταν ήδη σε διαρκή επικοινωνία, με το υπουργείο, με την Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης Λιμένων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να προχωρήσει η επίλυση του ζητήματος.

Όπως τόνισε η Π.Φ.Π.Ο. σε δελτίο τύπου κατόπιν της συνάντησης, «πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε απόλυτη συνέπεια και υπευθυνότητα. Τόσο με το να έχουμε δεμένα τα ζώα μας στις παραλίες , να φροντίζουμε να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους λουόμενους, όσο και να μην ”λερώνουν”. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις μας, και να δείξουμε σε όσους μέχρι σήμερα είχαν αντιρρήσεις, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να μην βρίσκονται τα ζώα στις παραλίες».

Μεγάλη ευαισθητοποίηση στις Κυκλάδες

Όσον αφορά στις Κυκλάδες, οι δημοτικές αρχές έδειξαν να ευαισθητοποιούνται άμεσα, καθώς οι περισσότερες έχουν ήδη προτείνει και αποφασίσει ποιες παραλίες θα επιτρέπεται η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Ενδεικτικά, Μύκονος, Τήνος, Πάρος, Ίος, Μήλος έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις εντός των ειδικών επιτροπών, ενώ για τα περισσότερα νησιά μένει η αποστολή των στοιχείων από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, προς το ΥΝΑ, με καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου. Στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι, φαίνεται να είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα και να «αγκαλιάζουν» την απόφαση, προτείνοντας τρεις, αλλά και περισσότερες παραλίες για κάθε νησί.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κουκάς, δήλωσε πως «είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ και γενικά η δημοτική μας αρχή είναι πολύ ευαισθητοποιημένη πάνω σε αυτά τα θέματα», ενώ ερωτώμενος αν η συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοεί την μεγαλύτερη τουριστική προσέλευση και την ευρύτερη κατανομή των επισκεπτών στις παραλίες, υπογράμμισε, ότι «δεν είναι αυτό το κίνητρό μας. Για μας είναι η προστασία, η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα, αλλά και προς τον άνθρωπο», συμπληρώνοντας, πως αν και υπάρχουν στην Μύκονο παραλίες, οι οποίες λειτουργούν υπό «pet friendly» συνθήκες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει και σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Όσον αφορά στην Πάρο, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να εντάξει στην νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΝΑ μεγάλο αριθμό παραλιών, καθώς, όπως τόνισε ο δήμαρχος, κ. Μάρκος Κωβαίος, «όλα τα πλάσματα του Θεού, έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στη φύση».

Στην περίπτωση του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, παρ’όλα αυτά ο λόγος έχει δοθεί στις τοπικές κοινότητες, ώστε να προτείνουν τις παραλίες και τα τμήματα των παραλιών, τα οποία θεωρούν οι ίδιοι καταλληλότερα για αυτή τη χρήση, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αξίζει να αναφερθεί, πως αν και φαινομενικά η ρύθμιση του υπουργείου δείχνει να ευνοεί τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αποφασίζουν να επισκέπτονται τις παραλίες μαζί με τα κατοίδια ζώα τους, ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο τίθενται όρια και στην συμπεριφορά τους απέναντι στους υπόλοιπους λουόμενους, δεδομένου, πως μια ανεύθυνη στάση, μπορεί δικαιολογημένα να αποβεί ενοχλητική ακόμη και για τους πλέον φιλόζωους.