Η εκμετάλλευση των υδάτων
- Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2014 - 06:10
Σε φάση υλοποίησης περνά η κυβέρνηση του μνημονιακού σχεδιασμού και της πολιτικής μεθόδευσης, σχετικά με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων των νησιών, με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να ζητά πλέον από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να προετοιμάσουν το έδαφος σε επίπεδο υποδομών, προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση τους στα γερμανικά συμφέροντα.
Με δημόσιο πρόσκληση του το ΥΠΕΚΑ, στα πλαίσια του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων», με ζητούμενο την «Βελτιωμένη ποιότητα των υδάτων που προορίζονται για οικιακή ή αρδευτική χρήση σε
Νησιά», καλεί τους δυνητικούς φορείς υλοποίησης να καταθέσουν τις προτάσεις για συγκεκριμένες πράξεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 11.188.235 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τις χώρες ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) κατά 85% (9.510.000 ευρώ) και από το
Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 15% (1.678.235 ευρώ).
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου, ότι μεταξύ των στόχων του προγράμματος αναφέρεται και «η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δότριων και των δικαιούχων χωρών», επιβεβαιώνοντας αποκάλυπτα τις πολιτικές δοσοληψιών και παραχωρήσεων, υπό το πρόσχημα της ενδυνάμωσης των σχέσεων.
Το έδαφος είχε προετοιμαστεί
Οι συνεχείς πιέσεις και οι δεκάδες επιτόπιες επισκέψεις στα νησιά, Γερμανών αξιωματούχων υπό τον εντεταλμένο της Γερμανικής Καγκελαρίας στην Ελλάδα, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και μεγάλων εταιρειών γερμανικών συμφερόντων για την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων των νησιών.
Πλήθος των αυτοδιοικητικών των νησιών που επέδειξαν καλή διαγωγή έναντι των ενδιαφερομένων και συναίνεσαν σε ανάλογες συμφωνίες, ενώ αναλόγου σκεπτικού ήταν και η επισημοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών, με την αυτοδιοικητική εκπροσώπηση στις εργασίες της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Νυρεμβέργη, που λειτούργησε ως επικύρωση των σχετικών συμφωνιών παραχώρησης δημοσίων αγαθών όπως είναι το νερό.
Κατόπιν της επίτευξης αυτών των συμφωνιών από την ελληνική κυβέρνηση λειάνθηκε το έδαφος των εξελίξεων παραχώρησης, με την Ανώνυμη Εταιρεία «ΕΥΔΑΠ Νήσων» να αναλαμβάνει την εκμετάλλευση και διαχείριση των υδάτινων πόρων των νησιών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, να υπενθυμιστεί ότι τότε το υπουργείο Ναυτιλίας είχε επιβεβαιώσει ότι θα προχωρήσει η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων που αφορούν αφαλατώσεις και συνοδά έργα, επισκευές και συντήρηση του συνόλου του συστήματος υδροδότησης (μονάδες αφαλάτωσης - δίκτυα), ώστε τα έργα, ανεξαρτήτως φορέα χρηματοδότησης ή υλοποίησης, να καταστούν άμεσα λειτουργικά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότησή τους, με την οικονομικότερη, ορθολογικότερη και πλέον βιώσιμη λύση, προκειμένου αυτά να δοθούν έτοιμα στους έξωθεν διαχειριστές.
Άλλωστε πρόκειται για πιστή εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε. που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του νερού στο σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες πλήρωσαν και το μεγαλύτερο τίμημα της δημιουργούμενης οικονομικής κρίσης, με ανάλογες παραχωρήσεις.
Η ολοκλήρωση πριν την παράδοση
Σε ότι αφορά στην τελική κατεύθυνση ολοκλήρωσης των υποδομών που ζητά το υπουργείο περιβάλλοντος με, τα απαιτούμενα βελτιωτικά έργα αφορούν σε έργα παροχής πόσιμου νερού σε νησιά, έργα που αφορούν στην εξοικονόμηση και τη βελτίωση του πόσιμου νερού, έργα βελτίωσης της παρακολούθησης των θαλάσσιων υδάτων, μελέτες ή και παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης τοπικής εμβέλειας, με δράσεις προώθησης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και με υποτροφίες σε σπουδές και έρευνα που σχετίζονται με τη διαχείριση υδατικών πόρων.
Στις επιλέξιμες πράξεις περιλαμβάνονται η κατασκευή/προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης ή διυλιστηρίων νερού (ή αντικατάσταση, επέκταση, αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων) σε νησιά ή οποιαδήποτε άλλη υποδομή που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του νερού.
Επιλέξιμες πράξεις είναι επίσης για χρηματοδότηση η κατασκευή υποστηρικτικών υποδομών για τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης ή διυλιστηρίων νερού, καθώς και οποιασδήποτε άλλη κατασκευή συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του νερού, όπως δίκτυα (μεταφοράς, απόρριψης κ.λπ.), αντλιοστάσια, συστήματα τηλε-ελέγχου κ.λπ. Η προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των μονάδων αφαλάτωσης, διυλιστηρίων νερού κ.λπ., είναι επίσης επιλέξιμες, αλλά το κόστος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού προϋπολογισμού της προτεινόμενης πράξης (συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ΑΠΕ).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Εταιρείες Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα και Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός των ελληνικών γεωγραφικών συνόρων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Η πρόταση μπορεί να υποβληθεί και σε συνεργασία του Φορέα Υλοποίησης με εταίρο/ους (εταιρικά σχήματα). Επιλέξιμοι Εταίροι είναι: Εταίρος του Φορέα Υλοποίησης από τις Δότριες Χώρες: Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που έχει συσταθεί και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος εντός της επικράτειας των Δότριων Χωρών και συμμετέχει ενεργά και συνεισφέρει αποτελεσματικά στην υλοποίηση ενός έργου.
Ευκαιρία κερδοσκοπίας
Καθώς η χρηματοδότηση προς υλοποίηση του προωθούμενου σχεδιασμού, ανέρχεται σε πολλά δις ευρώ, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι μικρότερης εμβέλειας κερδοσκόποι, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν προς ίδιον οικονομικό όφελος την ευκαιρία.
Καθώς μεταξύ των δράσεων που ορίζονται από το υπουργείο, περιλαμβάνονται και δράσεις προώθησης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης….που σχετίζονται με τη διαχείριση υδατικών πόρων, πραγματοποιούνται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ουδόλως τυχαία, ανάλογες πράξεις, με ακόμα και τοπικούς θεσμικούς φορείς να επιχειρούν, μέσω αυτών, να αποκτήσουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Τα οφέλη πολλά και το οικονομικό κέρδος ακόμα μεγαλύτερο, όταν ναι μεν ως ιδιώτης αποκλείεται ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να συμμετάσχει, όμως ως εκπρόσωπος φορέα και υπό πλάγιες οδούς θα μπορέσει να έχει τη δυνατότητα επαφών και προώθησης των υπηρεσιών των ατομικών του εταιρειών.
Εύλογα εξηγείται το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για εξυπηρέτηση δράσεων υπέρ της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, από τοπικό θεσμικό εκπρόσωπο φορέα, καθώς το πρόγραμμα αιτιολογεί και χρηματοδοτεί την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, αφού ο ίδιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον συγκεκριμένο χώρο.
Σαφή τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις εν λόγω κινήσεις του εκπροσώπου του φορέα, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την στήριξη και προώθηση των τοπικών επιχειρηματιών που εκπροσωπεί.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Η Ευρώπη να θωρακίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων σε καθαρό και οικονομικά προσιτό πόσιμο νερό»
26 Ιουν. 2018 - 6:24 - Ενέργειες διασφάλισης επάρκειας νερού
16 Ιουν. 2014 - 6:10 - ''Νερό με το σταγονόμετρο''
11 Ιουν. 2014 - 6:10 - Νερό: «αγαθό» ή εμπόρευμα;
5 Ιουν. 2013 - 6:05 - Σ. Φάμελλος: «Περισσότερο φως σε όλο τον κόσμο»
6 Ιαν. 2025 - 19:58