Κυβερνητικές υποσχέσεις, υποθετικής και αβέβαιης εφαρμογής
- Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2014 - 06:10
Ένα πρόβλημα που τείνει να επιδράσει αρνητικά, τόσο στον τουριστικό όσο και στον επιχειρησιακό κλάδο της χώρας και ιδιαίτερα των νησιών που αποτελούν τουριστικό προορισμό για τους ξένους επισκέπτες, αποτελεί η επιβαρυμένη φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, της οποίας η εφαμοργή παρουσιάζεται ως κυβερνητικό αδιέξοδο.
Ο τουριστικός τομέας, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την οικονομία της χώρας ως η κορωνίδα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται, αλλά και η βασική αιτία αναβάθμισης των ελληνικών υποδομών και των αλληλένδετων κοινωνικών κλάδων του, βρίσκεται «έρμαιο» των πολιτικών αλλαγών και αποφάσεων της χώρας. Έντονες αντιδράσεις είχαν δημιουργηθεί τόσο από τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου όσο και από το ΣΕΤΕ, για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ και την εξομοίωση του στα νησιά. Η πιθανή αύξηση της φορολογίας στα ξενοδοχεία, εκτιμάται ότι θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που προκάλεσε τις αρνητικές δηλώσεις του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος διευκρίνισε ότι «Η εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων το 2013 και 2014 δεν άρεσε σε πολλούς στην ΕΕ. Η αύξηση ΦΠΑ σημαίνει βέβαιη πτώση δική μας και αύξηση δική τους» ενώ όπως ο ίδιος αποφάνθηκε «Ως χώρα οδηγούμαστε σε βέβαιη οικονομική αυτοκτονία».
«Συμφωνούν, ότι διαφωνούν»
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποφάνθηκε πως το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% στα ξενοδοχεία είναι ατελέσφορο και θα δημιουργήσει σημαντικές συνέπειες στην θετική πορεία που ενδέχεται να λάβει ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τα ουσιαστικά βήματα που έχει τελέσει προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του τουριστικού μοντέλου της χώρας. Γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, καθώς τα στοιχεία προβάλλουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην διανυκτέρευση θα έχει επίπτωση 10% στον τουριστικό τζίρο και συνακόλουθα 1% στο ΑΕΠ για το 2015 και 2% για το 2016 όταν θα φανεί πλήρως το πλήγμα με τα νέα πακέτα, αφού όπως επισήμανε και ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης «Τα πακέτα για το 2015 έχουν κλειδώσει από το καλοκαίρι, και δεν αλλάζουν», το κέρδος των οποίων ανέρχεται στο 1% όταν η αύξηση του ΦΠΑ είναι 6,5%.
Σε αντίθεση όμως με την γενικότερη εικόνα άρνησης της υιοθέτησης του συγκεκριμένου μνημονιακού μέτρου από τους αρμόδιους φορείς και αντιπροσώπους, η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα θα τεθεί σε εφαρμογή. Όπως τονίζει και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για το πιο ήπιο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί για να προχωρήσει η αξιολόγηση από τους δανειστές». Βάση των δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ θα φέρει στα ταμεία του κράτους 350 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι τα έσοδα του κράτους ανέρχονται, με μερική απόκλιση, στα 270 εκατ. ευρώ. Εν τούτοις και οι δυο πλευρές συμφωνούν πως το μέτρο επιλέχθηκε με βάση τα «μη χείρον βέλτιστο» με βάση τις πιθανότητες πολιτικής αποδοχής.
Την ίδια στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει μια εξαίρετη οικονομική δυναμική που δύναται να προσφέρει μια μορφή εξυγίανσης στην δημοσιονομική κρίση της χώρας, το νέο μέτρο αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, αναστέλλει τα προβλεπόμενα θετικά αποτελέσματα της υψηλής τουριστικής κίνησης, ειδικότερα στα νησιά, η οποία ενδέχεται να αυξηθεί κατά 15% συγκριτικά με το 2013. Με την μορφή «ήπιου μέτρου» γίνεται αποδεκτός ο μνημονιακός όρος, σύμφωνα με τον οποίο θα επιβληθεί αυξημένη φορολόγηση στις ξενοδοχειακές μονάδες καθώς όπως προβλέπει η κυβέρνηση θα επέλθει ανάπτυξη κατά 2,9% ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Deloite και την Ernst & Young, η ανάπτυξη μπορεί να μην ξεπεράσει ούτε το 1,5%
Προς αμφισβήτηση η ανάπτυξη
Υπό τον πρίσμα των συζητήσεων, προβλέπεται επίσης, πως από το 2015 θα εφαρμοσθεί ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ και για τις ατομικές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. Η διευθέτηση του ζητήματος αποτελεί μια δέσμευση από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Δωματίων, κ. Καρατάσος τονίζει ιδιαίτερα για τους επιχειρηματίες της Σύρου ότι «Τα ενοικιαζόμενα ήταν ιδιαίτερα φορολογικά επιβαρυμένα σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία, γεγονός που δημιουργούσε ασύμφορη την λειτουργία των καταλυμάτων που στο νησί δραστηριοποιούνταν μόνο για δυο μήνες. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση δεν έχει ακόμη κατοχυρωθεί επίσημα καθώς τέτοιου είδους «συμφωνίες» , για την ρυθμίστηκες λειτουργίες των ενοικιαζόμενων, πραγματοποιούνται επί ένα χρόνο χωρίς απτά αποτελέσματα». Η πιθανολογική φύση των μέτρων για τις φοροελαφρύνσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο της μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων όσο και της εμφάνισης των προβλημάτων και των αντίξοων συνθηκών που θα δημιουργηθούν από την αύξηση του ΦΠΑ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου δεσμεύθηκαν ότι θα παρουσιάσουν στον υπουργό Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης που έχει ανατεθεί στην Deloitte αλλά και στην Ernst Young , τα οποία θα τεκμηριώνουν τις θέσεις του κλάδου και το αρνητικό ισοζύγιο των μέτρων. Ταυτόχρονα, δημιουργείται η υπόνοια για την απουσία ολοκληρωμένης μελέτης του ΥΠΟΙΚ από την αρχή του προγράμματος και η ύπαρξη πιέσεων από τους δανειστές για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ΦΠΑ των τουριστικών επιχειρήσεων, που αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα στήριξης και ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου και του ελληνικού οικονομικού ανταγωνιστικού μοντέλου. Σύμφωνα μάλιστα με την κριτική που ασκείται στα οικονομικά επιτελεία διαπιστώνεται πως οι συνεχόμενες αλλαγές στο τρόπο φορολογίας του επιχειρησιακού κλάδου της χώρας, δημιουργεί έντονη δυσπιστία και πολλές επιφυλάξεις στους ξένους επενδυτές του ελληνικού τουρισμού.
Πηγή:www.capital.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Όχι» Κωστή Χατζηδάκη σε μείωση του ΦΠΑ
21 Μαΐου. 2024 - 8:57 - Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
13 Δεκ. 2022 - 15:16 - Εφικτή η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
7 Δεκ. 2021 - 16:54 - H μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές συμπεριλαμβάνει και τα ταξί
3 Ιουν. 2020 - 13:46 - Απορρίφθηκε τροπολογία για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
8 Φεβ. 2019 - 15:06