Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης μιλά για την πορεία της στη νέα θητεία

“Κληρονομήσαμε αδράνεια, θα κληροδοτήσουμε έργο”

Ουσιαστικό περιεχόμενο στον ρόλο της τοπικής κοινότητας Ποσειδωνίας δίνουν τα μέλη που το απαρτίζουν, με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Νταλαχάνη, να τονίζει πως πρόκειται για ένα όργανο της Αυτοδιοίκησης που συμβάλλει στην ανάδειξη των τοπικών θεμάτων και κυρίως των καθημερινών ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες της περιοχής.

Προτεραιότητες, στόχοι αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με την περιοχή της Ποσειδωνίας απασχόλησαν τις δηλώσεις του ίδιου, στο πλαίσιο μίας πρώτης συνέντευξης που παραχώρησε, με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν, των τεσσάρων πρώτων μηνών της νέας καλλικρατικής θητείας.

Ο κ. Νταλαχάνης, υποστήριξε πως σταδιακά “λύνονται προβλήματα ετών αφού υπάρχει πρόθεση από τη Δημοτική Αρχή να αναβαθμιστεί κάθε περιοχή όσο αυτό είναι εφικτό μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε”.

“Συναντήσαμε εγκατάλειψη. Δεν υπήρχε ούτε γραφείο της κοινότητας”

Παρά το γνωμοδοτικό χαρακτήρα που έχουν οι αποφάσεις των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων γενικότερα και ο οποίος ορίζεται από τον “Καλλικράτη”, ο κ. Νταλαχάνης, σημείωσε πως, με τη νέα θητεία, η παρουσία και το έργο της τοπικής κοινότητας Ποσειδωνίας, στοχεύει καταρχήν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε επίπεδο καθημερινότητας. “Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία σχεδόν ολοκληρωτική εγκατάλειψη της περιοχής της Ποσειδωνίας και γενικά της νότιας Σύρου” δήλωσε ο πρόεδρος, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με όσα παρέλαβε το νέο ΔΣ της τοπικής κοινότητας τη δεύτερη καλλικρατική θητεία. “Μετά τη συνένωση των τριών πρώην Δήμων και με τον συγκεντρωτισμό του ενδιαφέροντος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής κυρίως στην Ερμούπολη, παρατηρήθηκε ο πλήρης μαρασμός τόσο της τοπικής κοινότητας, όσο και της νότιας Σύρου” πρόσθεσε, μιλώντας παράλληλα για “αδράνεια” σε υπαρκτά ζητήματα της περιοχής. “Σημάδι εγκατάλειψης” σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί το γεγονός ότι “δεν υπήρχε γραφείο για την τοπική κοινότητα” ενώ πλέον “έχει επανασυσταθεί και συνεδριάζουν τα μέλη της, σε χώρο της έπαυλης Τσιροπινά” καθώς επίσης κατά τη νέα θητεία, το γραφείο είναι ανοικτό για τους δημότες κάθε Τετάρτη από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα.

Επιπλέον, ενδεικτικά, σημείωσε πως, το νέο συμβούλιο κληρονόμησε άλυτα θέματα που σχετίζονται με τη μετακίνηση των κατοίκων και τη μη ύπαρξη συγκοινωνίας σε βαθμό που να εξυπηρετούνται οι ανάγκες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην “”απένταξη” της περιοχής από το αποχετευτικό έργο που πλέον αφορά τη Βάρη”, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά θέματα. Πλην αυτών, η τοπική κοινότητα έχει στην ατζέντα της ως αιτήματα αποκαταστάσεις οδοποιίας, και ρύθμιση της ροής των ομβρίων υδάτων, αλλά και ανάδειξη της παραλίας Βούλγαρη καθώς επίσης και την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στην παραλία των Αγκαθωπών.

Λειτουργία δημοτικού ξενώνα Αγκαθωπών και οικονομική ενίσχυση

Στη λίστα των ζητημάτων που ενδιαφέρουν τα μέλη της τοπικής κοινότητας, ο κ. Νταλαχάνης ανέφερε πως έχει συμπεριληφθεί και δη στις πρώτες γραμμές, το θέμα του δημοτικού ξενώνα Αγκαθωπών και του δημοτικού καφενείου που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “παραμένουν κλειστά αρκετά χρόνια”. “Κυρίως ο ξενώνας των Αγκαθωπών είναι ζωτικής σημασίας θέμα για την περιοχή, καθώς αφορά στην ανάπτυξη και τους καλοκαιρινούς μήνες είδαμε ξανά την πιο όμορφη παραλία του νησιού, να χαρακτηρίζεται από ερημιά”.

Αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα, συμπλήρωσε πως, “βρεθήκαμε μπροστά σε έργα που είχαν ρουσφετολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούσαν το σύνολο των κατοίκων” ενώ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΔΣ, ζητήθηκε από τη νέα Δημοτική Αρχή να ιεραρχηθούν τα έργα ανάλογα με το βαθμό αναγκαιότητάς τους για την περιοχή, δεδομένου του γεγονότος ότι “υπάρχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση και με αυτήν θα πρέπει να υλοποιηθούν όσα περισσότερα έργα γίνεται”.

Ενόψει της σημερινής ψήφισης του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος, ο κ. Νταλαχάνης, πρόσθεσε πως, “είναι σημαντικό ότι έχει μεριμνηθεί μία πάγια προκαταβολή στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες”. Πρόκειται όπως ανέφερε, για “μία δυνατότητα που δίδεται ώστε να λύνονται απλά προβλήματα, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις που υπάρχουν σε υπηρεσίες και οι οποίες πηγάζουν από τον “Καλλικράτη””.

 

“Συλλογική υπόθεση η ανάπτυξη”

Με εξωστρέφεια αντιμετωπίζει ο πρόεδρος τον ρόλο της τοπικής κοινότητας, εξηγώντας πως, το νησί είναι ένα σύνολο και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους αιρετούς. Στο εν λόγω πλαίσιο μάλιστα, εξήγησε ότι εντάσσεται και η θετική γνωμοδότηση των μελών, για χωροθέτηση υδατοδρομίου στον Φοίνικα. “Συνεδριάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και πήραμε σχετική απόφαση για να ενισχύσουμε και την περιοχή του Φοίνικα που γειτνιάζει με την Ποσειδωνία. Η ανάδειξη μίας γειτονικής κοινότητας δημιουργεί προϋποθέσεις για μία γενικότερη ανάπτυξη της Σύρου” εξήγησε ο πρόεδρος, λέγοντας ταυτόχρονα, πως, “οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη όμορων κοινοτήτων, θα μας βρει συμπαραστάτες”.

Πλέον, για τον ίδιο, καθίσταται εμφανές προς κάθε δημότη, “πως δεν ήταν δέσμευση προεκλογικού χαρακτήρα για ψηφοθηρικούς λόγους, το έμπρακτο ενδιαφέρον για όλο το νησί εκ μέρους της νέας Δημοτικής Αρχής. Το βλέπουμε νομίζω μπροστά μας”, πρόσθεσε, πως, “αν δεν προχωρήσουμε όλοι μαζί, δεν υπάρχει περίπτωση να καλυτερεύσουμε την ποιότητα ζωής όλων”.

“Συστηματική δουλειά και εποικοδομητική συνεργασία”

Τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων το σπίτι του Άη Βασίλη στην έπαυλη Τσιροπινά, φαίνεται να προσελκύει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων κατοίκων, καθώς πρόκειται για μία προσπάθεια που τείνει να γίνει θεσμός. Ο Δημήτρης Νταλαχάνης, έκανε λόγο για “μία αξιέπαινη προσπάθεια που αν στηριχθεί ακόμη περισσότερο θα μπορέσει να επικοινωνηθεί εκτός τοπικών συνόρων”. Ο ίδιος μάλιστα, κρίνει αναγκαίο, “να εξετασθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτή η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ποσειδών” και του λαογραφικού ομίλου “η σοφία της παράδοσης” θα βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο και θα προβάλλεται κατάλληλα”. Για τον ίδιο κάθε προσπάθεια απαιτεί συνένωση δυνάμεων, στο βαθμό που όπως αναφέρει καλλιεργείται και στην τοπική κοινότητα της Ποσειδωνίας, αφού συλλογικές δράσεις οδηγούν σε σημαντικά αποτελέσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, συμπλήρωσε, ότι “έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με την αντιπολίτευση και πιστεύω ότι κάνουμε συστηματική δουλειά και συζητάμε όλα τα θέματα. Έχουμε κοινή αντιμετώπιση και η προσπάθεια είναι κοινή. Υπάρχουν άνθρωποι από την αντιπολίτευση, με τους οποίους συνεργαζόμαστε άψογα. Αισθάνομαι τυχερός γιατί βλέπω ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο μας και δεν στέκονται κάτω από πολιτικές θέσεις, ή θέσεις παρατάξεων”.

Άλλωστε, όπως δήλωσε, καταλήγοντας, “Σκοπός της νέας Δημοτικής Αρχής ήταν να αναδειχθεί ο χαρακτήρας των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και μέσα από αυτές να μπορέσει να μεταφερθεί η πραγματική εικόνα των προβλημάτων της κάθε περιοχής, ώστε να αναζητηθούν λύσεις ευκολότερα για τους πολίτες”.

Ετικέτες: