“Θέλω να προσφέρω στα νησιά μας ό,τι καλύτερο μπορώ”
- Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2015 - 06:09
Την επιθυμία του να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στις ανάγκες των νησιών, αξιοποιώντας την εμπειρία της ζωής, αλλά και το επιστημονικό υπόβαθρό του για την αδιάλειπτη προσφορά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, εκφράζει ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Βακόνδιος.
Σε συνέντευξή του στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, ο κ. Βακόνδιος αναφέρεται στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015, σημειώνοντας ότι το κόμμα του εγγυάται το αύριο, καταφεύγοντας στην αλήθεια και όχι σε αβάσιμες ή παρακινδυνευμένες δηλώσεις περί διαπραγματεύσεων ή μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Εκπροσωπείτε ένα κόμμα, το οποίο έχει συνδεθεί με μία σειρά σκληρών μέτρων. Πώς αντιμετωπίζετε τον κόσμο που έχει δεχθεί την απόρροια αυτών των μέτρων και βιώνει την οικονομική κρίση με τον χειρότερο τρόπο;
“Έχετε δίκιο. Ο ελληνικός λαός και οι Κυκλαδίτες πέρασαν δύσκολα τα τελευταία χρόνια, καθώς με το “λεφτά υπάρχουν” του παρελθόντος η Ελλάδα πτώχευσε. Είχαμε μια τελευταία ευκαιρία για να ανορθωθεί και να στηριχτεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλη τέτοια ευκαιρία δεν θα μας ξαναδοθεί. Και έγινε μία τεράστια προσπάθεια από τον ελληνικό λαό να σωθεί η χώρα. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2014 από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχει γίνει και μια αναδιάρθρωση του χρέους σε πρώτη φάση - θα ακολουθήσει και δεύτερη - καθιστώντας το χρέος της Ελλάδας διαρθρωτικά το πιο εύκολα διαχειρίσιμο από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά για να επιτευχθούν και να ορθοποδήσει η χώρα χρειάστηκε να συμβάλει ο ελληνικός λαός με μεγάλες θυσίες. Ο άλλος δρόμος ήταν η πλήρης καταστροφή και κατάρρευση την οποία κανείς δε θα ήθελε. Νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι από δω και μπρος τα πράγματα μπορούν να πάνε λίγο καλύτερα. Δεν θα μπορούσα να πω σε κανέναν να περιμένει ότι θα φτάσουμε εύκολα και γρήγορα στα επίπεδα του 2009. Σημασία έχει κάθε χρόνο που περνάμε να είμαστε καλύτερα από τον προηγούμενο”.
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση η νέα συμφωνία μέτρων, όπως η εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση των συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις και η ανταπεργία. Μπορούμε να συζητάμε για τέλος του μνημονίου από τη στιγμή που τα μέτρα συνεχίζονται;
“Το μνημόνιο τυπικά έληγε το Δεκέμβριο του 2014. Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας και να φύγουμε από αυτό. Λήφθηκε μια δίμηνη παράταση, διότι η αντιπολίτευση δημιούργησε ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας εκβίασε για εκλογές και γι' αυτό η τυπική λήξη του μνημονίου είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Όσον αφορά στην αξιολόγηση της Τρόικας, δεν τίθεται ούτε θέμα εξομοίωσης του ΦΠΑ των νησιών, ούτε θέμα οριζοντίων μειώσεων μισθών και συντάξεων. Βεβαίως πρέπει να γίνουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές για να λειτουργήσει καλύτερα η ελληνική οικονομία. Σχετικά με τον ΦΠΑ, η περίφημη μείωση κατά 30% του εφαρμοζόμενου ΦΠΑ των νησιών είναι μύθος. Το ΦΠΑ είναι ένα ποσοστό που παράγει ένα ποσό επί της αξίας των υπηρεσιών και των αγαθών που διακινούνται στην αγορά. Εάν κάποιος παρατηρήσει την πορεία ενός προϊόντος από την παραγωγή του έως και την κατανάλωσή του και αθροίσει τις επιβαρύνσεις ΦΠΑ οι οποίες υπάρχουν στα ενδιάμεσα στάδια, θα διαπιστώσει ότι το ΦΠΑ των νησιών δεν είναι καθόλου μειωμένο, αντιθέτως κατά τους δικούς μου υπολογισμούς, είναι κατά 0,6% υψηλότερο από το γενικό ΦΠΑ που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και όταν ένα προϊόν παράγεται εκτός νησιών, επιβαρύνεται με δύο ακόμα ΦΠΑ, αυτόν της μεταφορικής εταιρείας και αυτόν της ακτοπλοΐας που μεταφέρει τα φορτηγά της εταιρείας. Ορισμένες φορές υπάρχει και ένας επιπλέον ΦΠΑ της μεταφορικής εταιρείας τοπικά μέσα στο νησί. Αν αθροίσει κανείς αυτά τα τρία επιπλέον ΦΠΑ, στο αρχικό ΦΠΑ του 16% θα δει ότι αγγίζουμε 23,06%. Άρα οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, θα ήταν και παράλογη οικονομικά, καθώς αντί να φέρει ανάπτυξη στα νησιά, θα έφερνε περαιτέρω ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.
Έχετε απέναντί σας έναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλάει για διαπραγμάτευση και μη βιωσιμότητα του χρέους. Εσείς γιατί δεν προχωρήσατε σε κάποια αντίστοιχη διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
“Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ένα χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο εφόσον μπορεί και εξυπηρετείται. Εμείς πρέπει να φροντίσουμε να μειώσουμε την ανεργία, να γίνουν επενδύσεις, να αυξηθεί η παραγωγή, να μπορούμε να εξυπηρετούμε τα περίπου κατά μέσον όρο 6 δις το χρόνο τόκους, τα οποία μας χρειάζονται για να εξυπηρετούμε το χρέος μας. Άρα το χρέος αν εξυπηρετείται από πλευράς τόκων, θεωρείται βιώσιμο. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει και άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αν δηλώσουμε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, σημαίνει ότι δηλώνουμε στους πάντες “μη μας δανείσετε άλλο”. Ποιος πρωθυπουργός θα εισηγηθεί στο κοινοβούλιο να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα όταν η ίδια δηλώνει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για διαπραγμάτευση, εννοεί ότι θα υποχρεώσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να χάσουν το 80% των χρημάτων που μας έχουν δανείσει, αλλά ταυτόχρονα να μας δανείσουν κι άλλα. Πρόκειται για λογικές που ξεπερνούν την πραγματικότητα. Είναι σοβαρά πράγματα που δεν πρέπει να τα διαχειρίζονται με αυτή την ανευθυνότητα. Εμένα με ενδιαφέρει τι θα γίνει εδώ στα νησιά, γιατί μια τέτοιου είδους οικονομική κρίση θα πλήξει πρώτα τον τουρισμό, τη μοναδική οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να φέρνει γρήγορα και άμεσα χρήματα κάθε χρόνο”.
Τα νησιά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα τόσο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση όσο και στην υγεία. Εσείς σε ποιους τομείς θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας;
“Η ακτοπλοία είναι μία δραστηριότητα που εν πολλοίς βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα. Αντιθέτως η υγεία και η παιδεία είναι μία διαφορετική κατάσταση γιατί οφείλει το κράτος να καλύπτει αυτές τις βασικές ανάγκες διαβίωσης του συνόλου των Ελλήνων και βεβαίως των νησιωτών. Αν φέρουμε ανάπτυξη στα νησιά, θα έχουμε και καλύτερες συγκοινωνίες. Ωστόσο, το κομμάτι της υγείας είναι σοβαρότερο. Λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού συμπλέγματος, θα έπρεπε να έχουμε δει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Μία πρόταση είναι να συνδέσουμε με την Αττική τα πλησιέστερα σε αυτή νησιά, ενώ εξίσου απαραίτητη είναι η λειτουργία και των άλλων δύο νοσοκομείων, της Νάξου και της Σαντορίνης. Μεγάλη πληγή της κοινωνίας είναι και η ανεργία. Ειδικότερα για τις Κυκλάδες πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το δημογραφικό. Δεν πρέπει να φεύγουν οι νέοι από τα νησιά τους. Για να μείνουν όμως, θα πρέπει να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης και οι κατάλληλες συνθήκες για να τις εκμεταλλευτούν”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Ο συγκερασμός πολλών προσπαθειών έχει αποφέρει καρπούς»
28 Αυγ. 2015 - 6:10 - Στο κεντρικό πλάνο η προαγωγή του αθλητισμού
12 Νοε. 2024 - 6:18 - Επί τάπητος προβλήματα Παιδείας στην Πάρο
12 Νοε. 2024 - 6:17 - Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Διακοπή κυκλοφορίας στην περιοχή Αγγίδια
11 Νοε. 2024 - 9:44 - Με στόχο την ασφάλεια των δημοτών
11 Νοε. 2024 - 6:18