Αντιδράσεις των Θηραίων πολιτών έπειτα από την απάντηση της Κομισιόν σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond

«Υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας η ανέλκυση του Sea Diamond»

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, επιρρίπτοντας ευθύνες στους μέχρι πρότινος κυβερνώντες για αναλγησία, έπειτα και από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, κ. Δ. Παπαδημούλη.

Ερώτηση, με αίτημα γραπτής απάντησης προς την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, είχε καταθέσει στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2014, ο Δημήτριος Παπαδημούλης, σύμφωνα με την οποία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την γνωστοποίηση της επίσημης θέσης της Κομισιόν, όσον αφορά στο ρυπογόνο ναυάγιο, το οποίο για οκτώ συναπτά έτη ταλανίζει, τόσο την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης, όσο και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, λόγω της συνεχούς μόλυνσης των υδάτων, που έχει παρατηρηθεί από την διάβρωση του κουφαριού του βυθισμένου πλοίου.

Η απάντηση της Επιτροπής

Η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, αναλυτικά, αναφέρει:

«Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στα νερά της Καλντέρας της Σαντορίνης. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Εντωμεταξύ, μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει καταδείξει τη μέγιστη επικινδυνότητα που προκαλείται από την έκκληση τοξικών αποβλήτων του ναυαγίου λόγω της διάβρωσης του. Πρόσφατες μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στο θαλασσινό νερό και τους θαλάσσιους οργανισμούς της περιοχής αναδεικνύουν συγκεντρώσεις Καδμίου μέχρι και 400 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό όριο.

Σε παλιότερη απάντηση σας σε σχετική με το ναυάγιο ερώτηση, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας (24.1.2008) είχε δηλώσει ότι : «…σε περίπτωση ατυχήματος που προκαλεί θαλάσσια ρύπανση και εφόσον της υποβληθεί σχετικό αίτημα, η Επιτροπή είναι σε θέση να κινητοποιήσει το κοινοτικό μηχανισμό…».

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θεωρεί επαρκή τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές στην εν λόγω πληγείσα γεωγραφική περιοχή;

2. Ποιες μορφές βοήθειας μπορεί να παράσχει η Επιτροπή για την ανέλκυση του ναυαγίου;

3. Ποια εργαλεία προτίθεται να διαθέσει η Επιτροπή προκειμένου να εξυγιάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας;»

Στην απάντησή της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτει ως κύριο υπεύθυνο για την ανεύρεση λύσης τα εθνικά δικαστήρια, τα οποία έως σήμερα δεν έχουν καταλήξει σε λήψη οριστικής απόφασης, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε προσφυγή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για υποστήριξη σε δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης.

Πιο συγκεκριμένα, η γραπτή απάντηση της Επιτροπής αναφέρει τα εξής:

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την ύπαρξη διάφορων μελετών που καταλήγουν σε αποκλίνοντα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό. Η Επιτροπή είχε ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές, βάσει της οποίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι διαθέσιμες μελέτες είναι επιστημονικά έγκυρες.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων, τα οποία ωστόσο αμφισβητήθηκαν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Μόλις ληφθεί τελική απόφαση από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια, οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων.

Η Ελλάδα ουδέποτε υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για υποστήριξη σε δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης μετά το εν λόγω ατύχημα.

Επιπλέον, η σύμβαση του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Απριλίου 2015 και θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, εντοπισμού και σήμανσης του ναυαγίου, καθώς και τη διακριτική ευχέρεια για το «επηρεαζόμενο παράκτιο κράτος» να λαμβάνει μέτρα για την ανέλκυση του ναυαγίου, όπως επίσης και την αντικειμενική ευθύνη του πλοιοκτήτη να καταβάλλει το κόστος για τον εντοπισμό, τη σήμανση και την ανέλκυση του ναυαγίου. Η Επιτροπή υποστηρίζει την κύρωση της σύμβασης από τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση παρόμοιων ατυχημάτων στο μέλλον».

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης απάντησης από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί για αδράνεια και «εγκληματική αδιαφορία» τους μέχρι πρότινος κυβερνώντες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, απόδειξη της ορθότητας των κατηγοριών της συντονιστικής επιτροπής, αποτελεί το γεγονός, πως ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Vella, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, πιστοποίησε την ολιγωρία των υπευθύνων να προσφύγουν στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, προκειμένου να ληφθεί βοήθεια για το συγκεκριμένο θέμα, όπως επίσης και την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας, τα οποία λήφθηκαν, καθώς αυτά αμφισβητήθηκαν από τα εθνικά δικαστήρια.

Κλείνοντας, στην ανακοίνωση τονίζεται, πως «η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συνεχίζει να διαμαρτύρεται για το συνεχιζόμενο καθημερινό περιβαλλοντικό έγκλημα που συμβαίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, με την προκλητική ανοχή των υπευθύνων της Ελληνική Πολιτείας. Η διάβρωση του κουφαριού του “Sea Diamond” συνεχίζει ακάθεκτη, προκαλώντας αναπόφευκτη έκλυση και εξάπλωση επικίνδυνων ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τις όποιες επιπτώσεις επιφέρουν στο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα.

Απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης στην πρότερη κατάστασή του. Φτάνει πια η συγκάλυψη, η αδράνεια και η εκούσια αδιαφορία της πολιτείας. Δεν αρκούμαστε στα ημίμετρα που μας προσφέρουν και στις υποσχέσεις των αρμοδίων για δράση όταν θα χρειαστεί… Τότε θα είναι πολύ αργά!!», ενώ εν κατακλείδι σημειώνεται, ότι «η ανέλκυση του Sea Diamond αποτελεί για εμάς υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας. Δεν παραιτούμαστε και δεν ξεχνάμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που κάποιοι διέπραξαν στον τόπο μας και που κάποιοι άλλοι το αφήνουν να εξελίσσεται».

Ετικέτες: