Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία

Μετάνοια και άφεση αμαρτιών

“Η αλλαγή νοοτροπίας του ανθρώπου που αρχίζει να εκτιμά τα πράγματα με βάση το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, η μετάνοια δηλαδή, είναι το εργαλείο που ενεργοποιεί τη μακροθυμία του Θεού, ο οποίος είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αποκαταστήσει την εικόνα του σε εμάς” αναφέρει καταληκτικά στη σημερινή διαδικτυακή παρέμβασή του ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Όπως σημειώνει, σήμερα ξεκινά η ανάγνωση και η μελέτη του Β΄ Κεφαλαίου από το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, στο πλαίσιο της οποίας εξηγεί, “Ο Ιησούς είχε φύγει από την Καπερναούμ και περιόδευε στις γύρω αγροτικές περιοχές και όταν τελείωσε αυτή την αποστολή επέστρεψε ξανά στην πόλη και βρήκε σπίτι στου φίλου του, του Πέτρου και του αδελφού του Ανδρέα, που ήταν και μαθητές του. Αμέσως το σπίτι αυτό έγινε το κέντρο ενδιαφέροντος όλων των πολιτών. Συγκεντρώνονταν σε αυτό το σπίτι για να ακούσουν τον Ιησού, να τον δουν. Ο Ευαγγελιστής δεν μας αναφέρει τί ακριβώς δίδασκε ο Ιησούς, ωστόσο μας περιγράφει τον ενθουσιασμό του πλήθους.

Στο Β΄ Κεφάλαιο μπορεί να μένει ο ενθουσιασμός του κόσμου, το πάθος του Χριστού να μεταδώσει το Ευαγγέλιο, ωστόσο αρχίζουν τα πρώτα σύννεφα. Οι πρώτες λογομαχίες, οι πρώτες διενέξεις. Και οι λόγοι είναι θρησκευτικοί. Στη σημερινή μας περικοπή ο λόγος είναι η άφεση των αμαρτιών και κατά πόσον ο Ιησούς μπορεί να τη δώσει. Εκείνοι που αντιτίθενται στον Χριστό είναι οι γραμματείς – θα τους λέγαμε κατηχητές – που θέλουν να μεταδώσουν σωστά το μήνυμα της Ιουδαϊκής θρησκείας στον κόσμο και οι Φαρισαίοι – οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εφαρμογή του Μωσαϊκού νόμου και της παραδόσεως των Πατέρων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων”.