Μεταρρυθμίσεις και επιφυλακτικότητα
- Τρίτη, 24 Μαρτίου, 2015 - 06:20
Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος η μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να λήξει ο χρηματοδοτικός αποκλεισμός της χώρας, που εκπορεύεται από την έντονη αντίδραση της γερμανικής πλευράς.
Με την πρώτη επίσημη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, επιχειρείται αλλαγή κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών και η εξεύρεση σημείου συνεννόησης μεταξύ τους και εκτόνωσης της υπάρχουσας έντασης, η οποία όμως συνεχίζει να πυροδοτείται από τον γερμανικό τύπο που υπονομεύει απροκάλυπτα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ίσως πρόκειται για την σημαντικότερη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον βασικότερο του αντίπαλο εντός των κόλπων της Ε.Ε., λόγω κυρίως των πολιτικών τους διαφοροποιήσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εξ αρχής διατύπωσε σε όλους τους τόνους πως δεν προτίθεται να ακολουθήσει τις επιβαλλόμενες από τους εταίρους μνημονιακές πολιτικές.
Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις
Η συνάντηση των δύο πλευρών θα επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, με άμεση νομοθέτηση τους και για τις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί κατηγορηματικός ότι αυτές δεν θα συνοδεύονται από υφεσιακά μέτρα.
Επανειλημμένως έχει τονιστεί, πως δεν πρόκειται να θιγούν περαιτέρω τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αλλά αντιθέτως θα υπάρξει σύγκρουση με τα τοπικά συμφέροντα, ενώ η κυβέρνηση επικεντρώνει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των λογαριασμών του εξωτερικού.
Το σύνολο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ελληνικής πλευράς θα παρουσιαστεί αναλυτικά στην Γερμανίδα καγκελάριο, με κοστολογημένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ώστε να καμφθεί η αντίδραση της και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.
Κεντρικό θέμα των συζητήσεων οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει εντός του επόμενου τριμήνου να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, με ζητούμενο από πλευράς της τον απεγκλωβισμό της χρηματοδότησης της χώρας.
Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα τεθεί υπό συζήτηση και το μέγα θέμα, το οποίο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από την γερμανική πλευρά και αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Η επιστολή Τσίπρα
Καίριο στοιχείο της συνάντησης και η επιστολή, που προ δεκαημέρου είχε αποστείλει ο Α. Τσίπρας προς την Γερμανίδα καγκελάριο, μέσω της οποίας έθετε κατηγορηματικά πως προτιμάται να δοθεί προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων και μισθών έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων προς τους δανειστές.
Η πεντασέλιδη επιστολή του πρωθυπυοργού, η οποία εστάλη και στον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,
Επικεντρώνει στην οικονομική ασφυξία στην οποία εντέχνως οδηγείται η χώρα, κατηγορώντας ευθέως, για τις κινήσεις και τις ενέργειες της, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην επιστολή του ο Α. Τσίπρας αναφέρεται στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως υπήρξαν, κατόπιν αυτής, εξελίξεις «που είτε υπονομεύουν το πνεύμα των συμφωνιών είτε καθιστούν την εκπλήρωσή τους επικίνδυνα δύσκολη» και αυτές επικεντρώνονται στις ενέργειες της ΕΚΤ που προκάλεσαν «αβεβαιότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και υπέβαλλε αυστηρούς περιορισμούς κατά δυσαναλογία με τις αντίστοιχες ενέργειες της προς την προηγούμενη κυβέρνηση.
Επισημαίνει δε πως «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και επίσης εν όψει των αυξημένων υποχρεώσεων για την αποπληρωμή χρέους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 (κυρίως προς το ΔΝΤ), πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις, θα καθιστούσαν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος. Η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων μόνο μέσω εσωτερικών πηγών, θα οδηγούσε σε μια μεγάλη επιδείνωση στη χτυπημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ένα ενδεχόμενο που δεν θα το επιτρέψω».
Κάνει ειδική αναφορά στη αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, ερμηνεύοντας πως «ο λόγος για την εξαιρετικά αργή πρόοδο είναι πως οι τεχνικές ομάδες των θεσμών, καθώς και ορισμένοι παράγοντες σε υψηλότερο επίπεδο, φαίνεται να δίνουν μικρή σημασία στην συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στη γραμμή του Μνημονίου Κατανόησης που είναι προγενέστερο τόσο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου όσο και της 25ης Ιανουαρίου, της ημέρας που ο ελληνικός λαός εξέλεξε μια νέα ελληνική κυβέρνηση με εντολή να διαπραγματευτεί τη νέα διαδικασία που εγκαθίδρυσε η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Επαναλαμβάνει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης «να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στους εταίρους της στο πλαίσιο της επιστολής της 18ης Φεβρουαρίου και της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «για να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, όπως έχουμε κάνει ως τώρα, πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά από μέτωπα:
«η ΕΚΤ πρέπει να επαναφέρει τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στην προ 4ης Φεβρουαρίου κατάσταση…η διαδικασία με την οποία οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και η αξιολόγησή τους, θα ξεκαθαρίζονται άμεσα ώστε να υπάρξει μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Απριλίου του 2015, καθώς και να συγκεκριμενοποιηθεί η επανεκκίνηση των εκταμιεύσεων με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων…πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία (καθώς και οι μετέχοντες και το χρονοδιάγραμμα) μέσω της οποίας θα συμφωνηθούν νέες ρυθμίσεις οι οποίες η κυβέρνησή μου θα ήθελε να πάρουν τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και οι προβλέψεις για το ελληνικό χρέος στο πνεύμα της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».
Καταλήγει δε λέγοντας ότι «Με την επιστολή αυτή σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας, και σε ορισμένες «θεσμικές αδράνειες», να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συναίνεση από τους εργοδότες για το ασφαλιστικό
8 Ιαν. 2016 - 6:10 - Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
24 Σεπ. 2015 - 6:10 - Νέες κάλπες
21 Αυγ. 2015 - 6:10 - Προ των αποφάσεων
18 Αυγ. 2015 - 6:10 - Άμεση δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ
17 Αυγ. 2015 - 6:10