Ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην Αθήνα για τον ΦΠΑ

Αρραγές μέτωπο για την προάσπιση της νησιωτικότητας

- Γ. Χατζημάρκος: “Χυδαία πράξη πολιτικής το φιλοεμφυλιακό κλίμα που καλλιεργείται”- Και η Σύρος ανάμεσα στα πέντε νησιά, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη

“Ραντεβού με την ιστορία” για την προάσπιση της νησιωτικότητας και τη διαφύλαξη του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Ρόδο, υπερψηφίζοντας την εισήγηση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου να προβούν σε κοινή συνεδρίαση με την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο ίδιος στην τοποθέτησή του, κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η μετάβαση των περιφερειακών συμβούλων στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συζήτηση του σοβαρού θέματος αναφορικά με το σενάριο κατάργησης του μοναδικού αναπτυξιακού δικαιώματος που έχει απομείνει στα νησιά, - τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ -, καθώς, αυτά, “στοχοποιούνται με πλασματικά στοιχεία”, την ίδια στιγμή που αναπτύσσεται η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή.

Όπως υπογράμμισε, οι κυβερνητικές διαρροές θέλουν να παραμένει το θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με τη Σύρο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κω και τη Ρόδο να βρίσκονται στο στόχαστρο.

Σημειώνεται πως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Περιφέρειας με την ΠΕΔ στην πλατεία Συντάγματος, στις 14.00 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Athens Plaza NJV, αναμένεται να καθοριστούν οι τρόποι αντίδρασης ενάντια σε όσα είχαν ακουσθεί από την πλευρά της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη ενώ με επίσημη πρόσκληση έχουν κληθεί να παραστούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και το σύνολο των παραγωγικών φορέων του Νοτίου Αιγαίου.

Γ. Χατζημάρκος: Ύπουλη η προσπάθεια διάσπασης του νησιώτικου χώρου

Περί “ύπουλων” προθέσεων κι αποφάσεων έκανε λόγο ο Γιώργος Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του, με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις της Νάντιας Βαλαβάνη όσον αφορά “σε πλούσια νησιά”, εξηγώντας πως, το θέμα της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος σε μία ενιαία διοικητική ενότητα, δεν δύναται να έχει νομικό έρεισμα, ενώ παράλληλα, πρόκειται για ένα σενάριο άδικο κι ανήθικο.

Επισημαίνοντας πως αποτελεί “χυδαία πράξη πολιτικής” το να καλλιεργείται “φιλοεμφυλιακό κλίμα” ανάμεσα σε περιοχές της χώρας ακόμη και της ίδιας της Περιφέρειας, γνωστοποίησε πως, η ενιαία και συντονισμένη αντίδραση κρίνεται επιβεβλημένη. Πρόσθεσε δε, πως, η συζήτηση του εν λόγω θέματος, που “ανοίγει, κλείνει και ανοίγει ξανά και κλείνει με διαρροές” πέρα από το ότι “είναι ένα παιχνίδι που έχει κουράσει”, χρειάζεται άμεσα απάντηση, αφού οι όποιες εξελίξεις προκύψουν, “θα καθορίσουν σε έναν πάρα πολύ σημαντικό βαθμό τις τύχες όλων μας”.

“Οι δικές μας πληροφορίες από τις δικές τους διαρροές είναι ότι τώρα που μιλάμε, στη συζήτηση με τους δανειστές είναι η κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά της Περιφέρειάς μας. Τρία των Κυκλάδων και δύο της Δωδεκανήσου. Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο, Κω και Ρόδο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως, η συγκεκριμένη συζήτηση έχει καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή από την Περιφερειακή Αρχή. “Η συζήτηση σήμερα αφορά πέντε νησιά και από την πρώτη στιγμή κατήγγειλα ότι αυτό είναι πιο ύπουλο ακόμη κι από την πρόθεση αυτής καθεαυτής της απόφασης, αφού γίνεται από ανθρώπους που έχουν πλήρη γνώση ότι κάτι τέτοιο δεν έχει νομικό υπόβαθρο για να περάσει” τόνισε παρακάτω, υπενθυμίζοντας πως, “Μιλάνε για διαφοροποίηση του συντελεστή ΦΠΑ μέσα σε μία διοικητική ενότητα της χώρας”. Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Χατζημάρκος, κατέστησε σαφές πως, αξιολογήθηκε αναγκαία η έκτακτη συνεδρίαση που γίνεται σήμερα στην Αθήνα, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η στάση του Νοτίου Αιγαίου συνολικά και “να μη διασπασθεί η αντίσταση και η ενότητα των νησιωτών”.

“Εντελώς τυχαία... η συζήτηση και για τη φοροδιαφυγή”

Στις δηλώσεις του, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι συμπίπτει ο χρόνος συζήτησης του θέματος, με τις αναφορές περί φοροδιαφυγής κι ελέγχων, διευκρινίζοντας πως, παρατηρείται ένας έντεχνος τρόπος να αποπροσανατολισθεί η κοινή γνώμη και ο χώρος του Νοτίου Αιγαίου - εν προκειμένω - να ταυτισθεί με τον πλουτισμό. “Εντελώς τυχαία, για πολλοστή φορά” όπως δήλωσε, “ταυτόχρονα και παράλληλα πάντα, η συζήτηση αυτή γίνεται δίπλα από μία άλλη συζήτηση που μιλά για τους φοροφυγάδες”. Με έντονη ειρωνική διάθεση απέναντι στις πολιτικές που καλλιεργούνται, ο ίδιος “αποκαλύπτοντάς” τις, συμπλήρωσε, πως, “Σε αυτή τη χώρα που φαίνεται ότι έχει φορολογική συνείδηση από άκρη σε άκρη, υπάρχει και ο τόπος που φιλοξενεί τους φοροφυγάδες και κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου”.

Όπως επεσήμανε, πρόκειται για μία “μη τυχαία πολιτική” που επιχειρεί “να διαμορφώσει εχθρική την κοινή γνώμη απέναντι στο δικαίωμα των νησιωτών να συνεχίσουν να έχουν τους μειωμένους συντελεστές” προκαλώντας και αναπτύσσοντας “τα ταπεινότερα ένστικτα των Ελλήνων”. Αυτή η τακτική όπως υποστήριξε, “είναι μία χυδαία έκφραση της πολιτικής μας ζωής”, η οποία θα πρέπει να λάβει τέλος. “Με πλασματικά στοιχεία στήνονται στον τοίχο και προβάλλονται οι νησιώτες ως φοροφυγάδες” κατέληξε, ανανεώνοντας για σήμερα το ραντεβού της συζήτησης.

Φ. Χατζηδιάκος: Κόντρα στη λασπολογία και τον διχασμό

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης πήρε τον λόγο και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου και δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος συμμερίστηκε πλήρως τα λεγόμενα του κ. Χατζημάρκου. Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναδρομή στο σύνολο των αντιδράσεων που έχουν καταγραφεί από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στο θέμα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ, τόνισε μεταξύ άλλων, πως, κοινός στόχος πρέπει να είναι το“να μείνει αρραγές το μέτωπο των νησιών”, διατυπώνοντας κατ΄ επανάληψη πως, το σενάριο που επεξεργάζονται κάποιοι, προσκρούσει στη συνταγματικότητα. Ο πρόεδρος, υπογράμμισε ταυτόχρονα, την ανάγκη να διαμορφώσει σαφή αντίληψη της κατάστασης η κοινή γνώμη, κόντρα σε όποιου είδους λασπολογία εκτοξεύεται συστηματικά, υποστηρίζοντας πως, η αντίδραση των νησιωτών πρέπει να είναι ενιαία.

Αίτημα συνάντησης με την πρόεδρο της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου

Με αφορμή την πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης στην Αθήνα, ο κ. Χατζημάρκος και ο κ. Χατζηδιάκος, απέστειλαν κοινή επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου αιτούμενοι συζήτηση για το μείζονος σημασίας θέμα στο γραφείο της. Αυτούσιο το περιεχόμενό της, έχει ως ακολούθως: Αξιότιμη κ. Πρόεδρε, Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 και ώρα 14:00, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα συνεδριάσει μαζί με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα με μοναδικό θέμα την προστασία του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου. Εν όψει αυτής της συνεδρίασης και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τους νησιώτες συμπολίτες μας, σας ζητούμε να μας δεχτείτε στο γραφείο σας για να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας. Αναμένοντας την απάντησή σας”.

Γ. Μαχαιρίδης: Ζητούν να πάρουν από τα ψίχουλα που έχουμε ως αντιστάθμισμα στη μειονεξία

Της σημερινής κοινής συνεδρίασης υπεραμύνθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Μαχαιρίδης, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του φορολογικού καθεστώτος των νησιών, σαν “το μαρτύριο με τη σταγόνα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “κάθε φορά που το κεντρικό κράτος έχει πρόβλημα” εμφανίζεται στην πρώτη γραμμή η απειλή του δικαιώματος των νησιών να έχουν μειωμένο ΦΠΑ λόγω των εμποδίων που “γεννά” η συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα. “Λες και οι μειωμένοι συντελεστές οδηγούν στον πλουτισμό” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαιρίδης, προσθέτοντας πως, “το Αθηνοκεντρικό κράτος, οφείλει να κατανοήσει ότι, στα νησιά, στα ακριτικά νησιά φυλάγονται οι Θερμοπύλες”. Ασκώντας κριτική σε όσα έχει δηλώσει η κ. Βαλαβάνη το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόνισε πως, “ζητούν να πάρουν από τα ψίχουλα που έχουν τα νησιά ως αντιστάθμισμα στη μειονεξία”, εκφράζοντας τη συμφωνία του με την πραγματοποίηση της έκτακτης συνεδρίασης στην Αθήνα.

Αξίζει να αναφερθεί, πως σε τοποθέτηση προέβη και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Δεκαβάλλας από την παράταξη του κ. Μαχαιρίδη, ο οποίος εστίασε μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας που εγείρεται στο συγκεκριμένο σενάριο, θίγοντας ακολούθως και το γεγονός της ανεργίας που μαστίζει τον “πλούσιο” χώρο του Νοτίου Αιγαίου.

Μπ. Σπύρου: Ανήθικο παζάρι σε βάρος των νησιωτών

Την ανάγκη διασφάλισης των αυτονόητων δικαιωμάτων των νησιωτών επεσήμανε ο επικεφαλής της Νησιωτικής Ανατροπής, Μπενέτος Σπύρου, συντασσόμενος με την απόφαση να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση προς όφελος των νησιών. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος, υπογράμμισε πως, οι κυβερνώντες όλα αυτά τα χρόνια που “αγγίζουν” αυτό το ευαίσθητο θέμα, φαίνεται πως, “δεν έχουν σχέδιο”, επισημαίνοντας ωστόσο, πως, το ζητούμενο είναι ποιά στάση θα κρατήσει η Αυτοδιοίκηση. Συμπληρωματικά, έκανε λόγο για ένα “ανήθικο παζάρι” που λαμβάνει χώρα με φόντο τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στα οποία όπως υπογράμμισε εκτοξεύονται “εκβιασμοί” που αφορούν στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή στην παραμονή της Περιφέρειας στον στόχο 2, που κατατάσσονται οι “πλούσιες Περιφέρειες”.

Ο κ. Σπύρου, πρόσθεσε κατηγορηματικά, πως η αντίδραση είναι επιβεβλημένη, σχολιάζοντας ωστόσο, την “ολιγωρία” που έχει επιδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων “επίσημα θεσμικά χείλη δεν έχουν πει ότι θα προσφύγουν” κατά τέτοιας καταστροφικής απόφασης για τα νησιά.

Λ. Καφαντάρη: Το ειδικό καθεστώς αναφαίρετο δικαίωμα των νησιωτών

Παρά το γεγονός πως δεν καταψήφισε την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, ωστόσο, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, παρουσίασε τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος με φόντο τον ΦΠΑ στα νησιά, θέμα για το οποίο η επικεφαλής, Λίλα Καφαντάρη διευκρίνισε πως, “δεν απομονώνεται από άλλα αιτήματα που σχετίζονται συνολικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά “είναι αναφαίρετο δικαίωμα”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι, “ο πραγματικός διαχωρισμός δεν αφορά σε πλούσια και μη, νησιά” αλλά έγκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς, οι οποίοι καλύπτονται από τις συνεχείς προσπάθειες των κυβερνήσεων του συστήματος, να δημιουργούν τεχνητούς διαχωρισμούς, όπως ο προαναφερόμενος. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “μακριά από καπιταλιστικές λογικές”, το αίτημα της διατήρησης του ιδιαίτερου φορολογικού καθεστώτος, θα πρέπει να πλαισιωθεί ταυτόχρονα, από αιτήματα, όπως, η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%, η θέσπιση του αφορολόγητου ορίου στις 40 χιλ. Ευρώ, καθώς και η απόφαση ευνοϊκής φορολόγησης για τα είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα.

Σ. Σπυρίδης: Εθνικής σημασίας θέμα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Ελληνική Αυγή”, Σάββας Σπυρίδης, τόνισε πως το θέμα που συζητείται είναι “εθνικής σημασίας”, αφού αποτελεί το “μόνο αναπτυξιακό μέτρο” που έχει απομείνει στα νησιά. Μάλιστα, χαρακτήρισε “ισοπέδωση” το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, υποστηρίζοντας τέλος πως, “οι Ευρωπαίοι “φίλοι” μας, σκέφτονται μόνο την αρπαγή των πόρων”.

Σημειώνεται πως, αμέσως μετά τους επικεφαλής, τοποθετήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, αλλά και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ετικέτες: