Κοινή στάση ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ΚΕΔΕ και ΕΛΜΕ απέναντι στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε μέρος ή στο σύνολο των νησιών

Ευρύτατη συστράτευση δυνάμεων για το ΦΠΑ

Με έκτακτη κοινή συνεδρίαση, πορεία διαμαρτυρίας, αλλά και επιστολή προς τον πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήλωσαν την αντίθεσή τους στη φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε «κοσμοπολίτικα» ή τουριστικά νησιά.

Οι εκπρόσωποι των συλλογικών πολιτικών οργάνων, αλλά και των κοινωνικών φορέων των νησιών και όχι μόνο, δήλωσαν με έντονο τρόπο την εναντίωσή τους στην οποιαδήποτε αλλαγή, όσον αφορά το καθεστώς φορολόγησης των νησιωτικών περιοχών, αρχικά στην κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε αίθουσα συνεδριάσεων ξενοδοχείου στο Σύνταγμα, παρουσία και των βουλευτών Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, οι οποίοι στο σύνολό τους, επίσης τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των χαμηλότερων συντελεστών.

Έπειτα ακολούθησε πορεία προς το κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου υπήρξε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τους εκπροσώπους των δυο Αυτοδιοικητικών οργάνων, μεταξύ των οποίων, ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδόθηκε στην κ. Κωνσταντοπούλου η κοινή απόφαση της συνεδρίασης ΠΕΔ-ΠΝΑΙ, που κοινοποιήθηκε μέσω επιστολής και στον πρωθυπουργό.

«Ταφόπλακα» για την παραγωγικότητα η εξίσωση του ΦΠΑ

Στην κοινή θέση Περιφέρειας και ΠΕΔ, την οποία προσυπογράφουν, μεταξύ άλλων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κυκλάδων, όπως και πολλοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου, αναλύεται ενδελεχώς η πραγματική κατάσταση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε αντίθεση με την πλασματική, εικονική πραγματικότητα, που προβάλλεται το τελευταίο διάστημα, με σκοπό αφενός την διάσπαση του κοινού μετώπου των νησιωτών και αφετέρου την παραπλάνηση των πολιτών της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως πολλάκις έχει τονιστεί σε επίσημες δηλώσεις του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Πιο συγκεκριμένα, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ΠΕΔ στην απόφασή τους τονίζουν, πως «το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και είμαστε αποφασισμένοι να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός “σωτηρίας”».

Επιπλέον επισημαίνεται, πως το όποιο δημοσιονομικό όφελος προκύψει από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, «θα είναι ασήμαντο, μπροστά στις επιπτώσεις που θα επιφέρει, καθώς θα αποτελέσει την ταφόπλακα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας. Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη».

Ξεκαθαρίζοντας το γεγονός, ότι οι αυτοδιοικητικοί φορείς, όχι μόνο δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμία συζήτηση που αφορά στην ενδεχόμενη εξίσωση των συντελεστών, αλλά καταλήγουν υπογραμμίζοντας, ότι «αντιθέτως, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά», ενώ παράλληλα, «ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ και να στραφεί στην άρση των δυσμενών συνθηκών που έχουν φέρει τα νησιά σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά».

Τέλος, η κοινή επιστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κλείνει με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να εκφράζουν την ελπίδα, μέχρι και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει η λογική.

Στο ίδιο κλίμα οι ανακοινώσεις ΚΕΔΕ και ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων

Η ΚΕΔΕ, με σχετική ανακοίνωσή της, συντάσσεται με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Ν. Αιγαίου, ζητώντας να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξή της στις αποφάσεις των Δήμων Θήρας και Μυκόνου, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες καταγράφουν την ομόθυμη αντίθεσή τους στην προτεινομένη από την κυβέρνηση αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται, πως, «οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας καθιερώθηκαν προκειμένου να αντισταθμίζονται τα βάρη που προκαλεί η νησιωτικότητα. Ιδίως μάλιστα το αυξημένο κόστος μεταφορών, όπως και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Αλλά και στην ανάπτυξη κάθε οικονομικής δραστηριότητας», ενώ τονίζεται ότι «ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας θα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Κατά συνέπεια των ανωτέρω, η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί το ισχύον καθεστώς και να εγκαταλείψει άμεσα κάθε αντίθετη σκέψη.

Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων, η οποία, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται και στα προβλήματα που θα προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς η εκπεφρασμένη από κυβερνητικά στελέχη πρόταση εξίσωσης των φορολογικών συντελεστών σε «κοσμοπολίτικα» νησιά.

«Οι εκπαιδευτικοί που διαμένουν σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σύρος, η Πάρος η Σαντορίνη και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, ήδη αμείβονται με περικομμένους και πενιχρούς μισθούς και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες με την ήδη αυξημένη ακρίβεια που παρατηρείται στα νησιά, σε τιμές ενοικίων, ειδών πρώτης ανάγκης, σε λειτουργικά έξοδα (βενζίνη, ρεύμα, νερό), αλλά και τις τιμές των εισιτηρίων κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, ενώ παράλληλα παραθέτει σε αντίθεση τα προβλήματα, που χρόνια αντιμετωπίζουν τα νησιά, στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Αβέβαιη πολιτική στάση

Παρά το γεγονός, ότι χτες από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθάριζε, πως δεν πρόκειται να υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας, πως αν και οι δανειστές ζητούν επίμονα μια τέτοια απόφαση, η κυβέρνηση απαντά κάθετα αρνητικά, σχεδόν ταυτόχρονα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, κ. Βαλαβάνη, επέμεινε στην θέση της, ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι απόλυτα βάσιμη, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν οι νομικές δυσκολίες του να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο μόνο σε επιλεγμένες περιοχές του ίδιου νομού.

Από την άλλη πλευρά, αν και ο υπουργός διαψεύδει μετά παρρησίας τέτοιο ενδεχόμενο, κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος, πλην των βουλευτών του Νοτίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να διαψεύδει την αποδοχή της πρότασης από την κυβέρνηση.

Ετικέτες: