Χαμηλές θερμοκρασίες… χαμηλότερη κίνηση
- Τρίτη, 14 Απριλίου, 2015 - 06:10
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν, τόσο οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα όσο και οι ακτοπλοϊκές αφίξεις σε σχέση με την περσινή περίοδο του Πάσχα, με τους επισκέπτες να βρίσκουν επιπλέον εμπόδιο την κακοκαιρία Μ. Πέμπτης και Μ. Παρασκευής, η οποία οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ακυρώσεων.
Παρά το γεγονός πως στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, η τουριστική κίνηση κυμάνθηκε στο ίδιο περίπου ποσοστό με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ Μύκονος και Σαντορίνη παρουσίασαν αυξητικές τάσεις, για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων η κίνηση υπήρξε υποτονική και αρκετά υποδεέστερη των προσδοκιών.
Τροχοπέδη στην άφιξη μόνιμων επισκεπτών και τουριστών αποτέλεσαν και οι θυελλώδεις άνεμοι, που έπνεαν ήδη από τη Μεγάλη Τετάρτη στο Αιγαίο, με συνέπεια την έκδοση απαγορευτικού απόπλου από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης έως τις βραδινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής.
Ανοδικές τάσεις… πλην της Σύρου
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, κ. Αντώνη Καρατάσο, η Μύκονος και η Σαντορίνη ξεπέρασαν τον σκόπελο της κακοκαιρίας αυξάνοντας την τουριστική κίνηση κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων η κίνηση παρέμεινε στα περσινά επίπεδα.
«Μύκονος και Σαντορίνη πήγαν πάρα πολύ καλά, είχαν πολλή κίνηση, περισσότερη από πέρσι. Παρά την κακοκαιρία υπήρξε αύξηση της κίνησης, αν και υπήρξε επιρροή από το απαγορευτικό απόπλου της Μ. Παρασκευής. Στα υπόλοιπα νησιά η κίνηση παρέμεινε στα περσινά επίπεδα», ανέφερε.
Δεδομένου, ότι οι πασχαλινές «αποδράσεις», αφορούν κυρίως τον εγχώριο τουρισμό και όχι τόσο την αγορά του εξωτερικού, ο κ. Καρατάσος σημείωσε, πως «σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η κίνηση στα νησιά των Κυκλάδων, αν δεν κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, είναι σίγουρα αυξημένη. Δυνατότητες βελτίωσης πάντα υπάρχουν, αλλά για την υφιστάμενη κατάσταση, είναι σε πολύ καλά επίπεδα η κίνηση στα νησιά. Πλην της Σύρου, βέβαια.
Όσο για τις ενέργειες βελτίωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε, πως αυτές καθορίζονται από τους φορείς κάθε νησιού ξεχωριστά, αναλόγως τις δυνατότητες και τον χαρακτήρα που αυτό έχει. «Το κάθε νησί ξέρει τις δυνατότητες που έχει, όπως και στη Σύρο ξέρουμε, όσοι μένουμε εδώ. Τα έχουμε πει επανειλημμένως. Μελέτες έχουν γίνει πολλές φορές. Καταγραφή χρειάζεται και φυσικά ενέργειες», είπε.
Μείωση και στις ακτοπλοϊκές αφίξεις
Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν οι επαγγελματίες των τουριστικών πρακτορείων και η ακτοπλοϊκή κίνηση των επιβατών σημείωσε σημαντική μείωση, επηρεαζόμενη από την απαγόρευση απόπλου, καθώς αποκλείστηκε ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών του Πάσχα, οι οποίοι ως συνήθως καταφτάνουν Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή στη Σύρο για το τριήμερο.
Όπως σημειώθηκε, το αμέσως επόμενο δρομολόγιο, μετά την βελτίωση της κακοκαιρίας, είχε προγραμματισμένο απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά στις 10.30 το βράδυ και άφιξη στο λιμάνι της Σύρου τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου, γεγονός που ώθησε τους επισκέπτες σε ακύρωση εισιτηρίων και κρατήσεων, καθώς η μια εκ των τριών ημερών ήταν χαμένη.
Η μείωση που κατέγραψαν οι ακτοπλοϊκές αφίξεις, μπορεί να ξεπέρασε και το 15% σε σχέση με πέρσι το Πάσχα, σύμφωνα με τα στοιχεία των πρακτόρων.
Κλειστές τουριστικές επιχειρήσεις στα χωριά και μείωση 40% στην κίνηση
Για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα η φετινή περίοδος του Πάσχα υπήρξε απογοητευτική, αφού ακόμη και με τις κρατήσεις που είχαν γίνει πριν το ξέσπασμα της κακοκαιρίας, οι επισκέπτες έδειξαν να ενδιαφέρονται μόνο για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Ερμούπολης, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις, που βρίσκονται στα χωριά, να μη λειτουργήσουν.
«Επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις τις οποίες είχαμε κάνει αναφορικά με την κίνηση του Πάσχα, η οποία στο σύνολό της παρουσίασε μια πτώση της τάξεως του 40% συγκριτικά με πέρσι», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, κ. Ιάκωβος Αρβανίτης. «Είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω των καιρικών φαινομένων και του απαγορευτικού Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή. Τα περισσότερα ξενοδοχεία εκτός Ερμούπολης δεν άνοιξαν καν, λόγω έλλειψης κρατήσεων, ενώ ο αριθμός των ξενοδοχείων που δούλεψαν φέτος το Πάσχα ήταν περίπου 3-4, όχι παραπάνω. Η όποια κίνηση – μειωμένη κίνηση – παρουσιάστηκε, ήταν στα μέλη της Ένωσης, που βρίσκονται μέσα στην Ερμούπολη».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, κ. Γιώργος Βαρθαλίτης επεσήμανε, ότι «οι κρατήσεις πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας, για τα καταλύματα της Ερμούπολης, ήταν κοντά στο 100%, κυμαινόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μετά το απαγορευτικό που προέκυψε η πληρότητα έπεσε γύρω στο 60%», ενώ συνεχίζοντας δήλωσε, πως «οι περισσότερες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, που εδρεύουν στα χωριά δεν άνοιξαν, ενώ όσες λειτούργησαν, είχαν πολύ χαμηλή πληρότητα, της τάξεως του 10%-20%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς «ανέκαθεν το νησί την περίοδο του Πάσχα κινούνταν με την ελληνική τουριστική αγορά και η ελληνική τουριστική αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Οι διακοπές για τον μέσο Έλληνα, στον οποίο, κατά κύριο λόγο, απευθύνεται το νησί, έχουν γίνει ένα είδος πολυτελείας».
Συνέπειες της έλλειψης τουριστικής πολιτικής
Παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σύρου, όπως είναι η μεγαλοπρέπεια, αλλά και η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα θρησκευτικά δρώμενα, λόγω της έντονης παρουσίας και των δύο Εκκλησιών, αλλά και η θέση της πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, οι επισκέπτες δεν φαίνεται να προτιμούν το νησί για τις Πασχαλινές αποδράσεις τους.
Για αυτό το φαινόμενο ο κ. Αρβανίτης παρέθεσε τη δική του άποψη:
«Πρόκειται για μια σύνθεση λόγων. Πρώτον, η Σύρος ήταν το νησί με τον μικρότερο αριθμό αφίξεων, όσον αφορά στο ακτοπλοϊκό, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά. Το δεύτερο είναι, ότι γενικά, η Σύρος τα τελευταία χρόνια δεν “πουλάει” τουριστικά. Και φτάνουμε στο τρίτο, που συνδέει και τα προηγούμενα: Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης τουριστικής πολιτικής κι ενός σχεδιασμού του πώς θέλουμε να πάει τουριστικά αυτό το νησί, προς τα πού θέλουμε να βαδίσουμε, σε ποιους θέλουμε να απευθυνθούμε και τι κόσμο πρέπει να φέρουμε. Η έλλειψη αυτής της τουριστικής πολιτικής, σε γενικότερο πλαίσιο, έχει αυτά τα αποτελέσματα».
«Την περίοδο του Πάσχα, όλοι οι επιχειρηματίες, όχι μόνο του τουριστικού κλάδου, περιμέναμε να πάρουμε μια ανάσα, διότι το Πάσχα φέτος “έπεσε” πάρα πολύ νωρίς και λαμβάνοντας υπόψιν τα τουριστικά δεδομένα του νησιού, δημιουργείται μια πολύ μεγάλη “κοιλιά” χρονικά, έως την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου για το νησί, η οποία μπορεί να ξεκινήσει και πολύ αργότερα από τα τέλη Ιουνίου», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου.
Πτωτικές τάσεις παρά την μείωση τιμών και τις προσφορές
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, κ. Βαρθαλίτης, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων έχουν προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις των τιμών, προκειμένου να προσελκύσουν ακόμη και τους πιο διστακτικούς επισκέπτες.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και τα ξενοδοχεία, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, καθιερώνουν οικονομικά πακέτα, για την τόνωση της επισκεψιμότητας. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος, «επειδή βλέπαμε πώς κινούνταν οι προκρατήσεις την τελευταία εβδομάδα και γνωρίζοντας, πάντα, ότι ο Έλληνας είναι “της τελευταίας στιγμής”, υπήρχαν ειδικές προσφορές, πάρα πολύ μειωμένα πακέτα διαμονής – διατροφής. Υπήρχε και πακέτο, που προσέφερε και ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Όλα αυτά σε πολύ προσιτές τιμές, προκειμένου να αποτελέσουν ένα παραπάνω δέλεαρ για κάποιον, ο οποίος θα ήθελε να έρθει στη Σύρο, καθώς παρατηρούσαμε ότι οι προκρατήσεις κινούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό το οποίο θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτές τις περιπτώσεις και επειδή έχουμε δει στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα, είναι η μείωση των τιμών να μη συνεπάγεται και μείωση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να γυρίζει “μπούμερανγκ”, σε βάρος, όχι μόνο μιας συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά ολόκληρου του νησιού».
Επιτακτική ανάγκη στροφής προς τις ξένες αγορές
Ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε ότι, η Σύρος εμμένει να μην κάνει ενέργειες, προκειμένου να προσελκύσει τους περίπου 24.000.000 δυνητικούς επισκέπτες του εξωτερικού, οι οποίοι φέτος αναμένονται να φτάσουν τα 25.000.000, καθώς, όπως ισχυρίζεται, «είμαστε το μοναδικό νησί των Κυκλάδων, που δεν συμμετείχε σε καμία τουριστική έκθεση στο εξωτερικό και πάμε πάλι να εγκλωβιστούμε στα λάθη του παρελθόντος, στρεφόμενοι προς την εσωτερική τουριστική αγορά, η οποία σίγουρα δεν είναι η ίδια, όπως ήταν πριν 10 ή 15 χρόνια».
Επιπλέον, η πολιτιστική ταυτότητα και ο μοναδικός εορτασμός του Πάσχα στη Σύρο, ιδιαίτερα με τη συνύπαρξη της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, φαίνεται να είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός, ο οποίος δεν έχει φτάσει ποτέ μέχρι τα φυλλάδια των Tour Operators του εξωτερικού, καθώς ο συνδυασμός θρησκευτικών δρώμενων και διακοπών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεγάλο προσόν, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη μερίδα Ευρωπαίων και Αμερικανών ασπάζονται τον Καθολικισμό και ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.
Την ίδια ώρα που όλα τα νησιά των Κυκλάδων, έχοντας περάσει επιτυχώς τις δυσκολίες που προκάλεσε ο καιρός στις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, προετοιμάζονται για την υποδοχή ξένων και Ελλήνων τουριστών για την θερινή τουριστική σεζόν, η Σύρος καλείται να προσδιορίσει την τουριστική στρατηγική για τον τρόπο προβολής και την επιτυχή προώθηση του τουριστικού προϊόντος της, προκειμένου να ανταγωνιστεί ισάξια τα υπόλοιπα γειτονικά νησιά.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57 - Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Σύρο
28 Νοε. 2023 - 10:22 - Επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων του ΙΝΣΕΤΕ στον κλάδο του Τουρισμού
16 Φεβ. 2023 - 14:48 - Μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη με αρωγό το εγχώριο τουριστικό προϊόν
16 Δεκ. 2022 - 6:13