Συνέντευξη του διευθυντή της 12ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ, Μανώλη Τσανικλίδη

Ακτινογραφία του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες

“Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις. Οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν”

Οργάνωση, συνεχόμενες βάρδιες, αλλά και “περικοπές” στα εργασιακά δικαιώματα συνθέτουν τον τρόπο με τον οποίο τα πληρώματα των ασθενοφόρων και οι διασώστες του ΕΚΑΒ λειτουργούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και δη την τουριστική περίοδο στα νησιά των Κυκλάδων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω και της επισκεψιμότητας.

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΚΑΒ δημιουργούν σκληρές συνθήκες εργασίας στο νησιώτικο χώρο, για τις οποίες μίλησε αναλυτικά ο διευθυντής του παραρτήματος Μυτιλήνης (12η Περιφέρεια ΕΚΑΒ), Μανώλης Τσανικλίδης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σύνολο των νησιωτικών ενοτήτων και ως εκ τούτου και για τις Κυκλάδες.

Εντονότερες οι ελλείψεις κατά την τουριστική σεζόν

“Οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι αρκετές. Ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή τότε που η αύξηση του πληθυσμού λόγω της προσέλευσης των επισκεπτών είναι σημαντική” δήλωσε αρχικά ο κ. Τσανικλίδης, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης, το νησί της Μυκόνου. “Τους χειμερινούς μήνες έχουμε πολύ λίγα περιστατικά, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται” σημείωσε ακολούθως, εξηγώντας πως, αυτό το δεδομένο έχει σαν συνέπεια, ότι, “το προσωπικό που θα έπρεπε να έχουμε κανονικά θα έπρεπε να είναι ανάλογο του πληθυσμού στο νησί”. Κάτι τέτοιο ωστόσο, επανέλαβε πως δεν ισχύει, ενώ τόνισε ότι, το ΕΚΑΒ δεν υφίσταται σε όλα τα νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νησιά της Κιμώλου, της Ανάφης ή της Κύθνου, τις διακομιδές των οποίων συχνά, - όπως είναι γνωστό - πραγματοποιούν ακόμη και οδηγοί που διαθέτει ο κάθε Δήμος. Σύμφωνα με τον κ. Τσανικλίδη, τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως, καταγράφονται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, δηλαδή τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Πρόσληψη εποχικού προσωπικού στην “καρδιά” του καλοκαιριού

Αναφορικά με τις ανάγκες της τουριστικής – θερινής περιόδου, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ στα νησιά, πρόσθεσε πως, “κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη εποχικού προσωπικού”. Κληθείς να απαντήσει, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η 12η Περιφέρεια, ανέφερε, “Έχουμε κάνει πολλές ενέργειες και προς τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, ενώ και η διοίκηση με τη σειρά της, έχει καταθέσει αιτήματα προς το Υπουργείο Υγείας. Το ελπιδοφόρο είναι ότι, αν και υπάρχει καθυστέρηση, πιθανολογούμε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι, την 1η Αυγούστου θα έχουμε πρόσληψη εποχικού προσωπικού”.

Ανέφερε δε, πως, στην περίπτωση που από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ασκηθεί πίεση, “είναι πιθανό να έχουμε και νωρίτερα το εποχικό προσωπικό”.

Ειδικότερα, για την 12η Περιφέρεια στην οποία ανήκει ο νομός των Κυκλάδων, έχει υποβληθεί αίτημα για 160 προσλήψεις εποχικού προσωπικού, διάρκειας πέντε μηνών ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα, επιπλέον 80 άτομα.

Προφανής είναι η διαπίστωση που θέλει οι εν λόγω προσλήψεις να κατανέμονται βάσει των ρεαλιστικών αναγκών, οι οποίες προκύπτουν από τον πληθυσμό. “Έχει γίνει εκτίμηση της κατάστασης και βάσει του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά και βάσει της τουριστικής προσέλευσης που έχει το κάθε νησί. Διαφορετικές είναι οι ανάγκες στην Τήνο και διαφορετικές στη Μύκονο”. Ενδεικτικά ανέφερε πως, “για το νησί της Μυκόνου, καθώς είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, θέλουμε να έχουμε δύο ασθενοφόρα στη βάρδια και καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, αυτό επιτάσσει η τουριστική κίνηση, αφού κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως κατέστησε σαφές, “μας αρκεί ένα ασθενοφόρο”.

Περισσότερες βάρδιες, μισά ρεπό

Μεγάλο φορτίο με φόντο τις ελλείψεις σε θέσεις πληρωμάτων - διασωστών, βιώνουν όσοι εργάζονται ήδη στα νησιά που υπάρχει ΕΚΑΒ, αφού συμπληρώνουν πολλές ώρες εργασίας προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες. “Πραγματικά τα πληρώματα και οι διασώστες υπερβάλλουν εαυτόν” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της 12ης Περιφέρειας, εξηγώντας παράλληλα, πως, “η νομοθεσία επιβάλλει να διεκπεραιώνουν 20 – 22 8ωρα τον μήνα, αλλά δυστχυώς, εγώ ως διευθυντής τους, τους επιβάλλω να κάνουν 25 ή και 28 8ωρα τον μήνα”. Επί της ουσίας, σύμφωνα με όσα εξηγεί, δεν χορηγούνται συνολικά οι μονοήμερες άδειες (ρεπό) που είναι υποχρεωτικά σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνεται η απαραίτητη εργασία. “Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση πολλών οφειλόμενων ρεπό προς όλους τους εργαζόμενους” τόνισε παρακάτω, προσθέτοντας πως, απόρροια της υφιστάμενης κατάστασης είναι η αυξημένη κόπωση των εργαζομένων, σε έναν κλάδο, που σύμφωνα με μελέτες, τις οποίες επικαλείται ο κ. Τσαλικίδης, “οι εργαζόμενοι βρίσκονται συνεχώς υπό το καθεστώς άγχους λόγω των επειγουσών περιστατικών”.

“Ποτέ η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έχει σκύψει ουσιαστικά στο πρόβλημα και θα πρέπει σε μία ευνομούμενη πολιτεία να εξετάζουμε τα προβλήματα” σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, τα τελευταία χρόνια η επιδείνωση της κατάστασης και η ανυπαρξία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οφείλεται και στα ασφυκτικά οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. “Στο ΕΚΑΒ δεν είναι εποχικού χαρακτήρα η εργασία, καθώς και το χειμώνα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υποστελέχωσης” επεσήμανε, αναφέροντας πως, “με τις πολιτικές που εφαρμόζονται οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και προσλήψεις δεν γίνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιγραφείσας κατάστασης αποτελεί εκ νέου η Μύκονος που διαθέτει έξι άτομα προσωπικό ενώ για την 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου χρειάζονται έντεκα άτομα. “Αναγκαζόμαστε να κάνουμε μετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας, εξίσου υποστελεχωμένες”.

Υποστήριξη από τις τοπικές κοινωνίες

Οι συγκεκριμένες μετακινήσεις ωστόσο, σύμφωνα με τον Μανώλη Τσανικλίδη αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να σηκώσουν το βαρύ φορτίο της παροχής οικονομικής βοήθειας, όσον αφορά σε σίτιση και στέγαση. “Χρειαζόμαστε από τις τοπικές κοινωνίες να στηρίξει αυτούς τους εργαζομένους, καθώς, αφενός τους μετακινούμε για την ενίσχυση του νησιώτικου χώρου κι αφετέρου, το κόστος ζωής είναι υψηλό” σημείωσε. Αναγνώρισε δε, πως οι ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων, διασώστες είναι θέμα της Πολιτείας, ωστόσο, έως ότου λυθεί οριστικά το θέμα, ο διευθυντής της 12ης Περιφέρειας υποστήριξε, πως απαιτείται κατανόηση και συνεργασία από την πλευρά των νησιωτών και των Δήμων.

Οριστική λύση, μόνιμο προσωπικό

Μεγάλο ζητούμενο ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα είναι να προωθηθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. “Πρέπει να υπάρξει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένα περίπου 80 ατόμων και παράλληλα ετησίως την καλοκαιρινή περίοδο πρόσληψη εποχικού προσωπικού 150 ατόμων. Αυτό θα έλυνε το πρόβλημα δια παντός” υποστήριξε για τη συνολική δραστηριότητα του ΕΚΑΒ ο διευθυντής της 12ης Περιφέρειας, τονίζοντας πως, θα ήταν παράλληλα μία συμφέρουσα λύση.

“Μιλάμε για κόστη που είναι μηδαμινά σε σχέση με άλλα. Για εποχικό προσωπικό 60 ατόμων, διάρκειας πέντε μηνών που ζητήσαμε φέτος, το κόστος είναι 1 εκατ. Ευρώ” διευκρίνισε, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Είναι σημαντικό να πει η Πολιτεία ότι θα διασφαλίσει τη λειτουργία της προνοσοκομειακής περίθαλψης με απόλυτη αξιοπρέπεια. Πέρυσι οι μετακινήσεις του προσωπικού κόστισαν 800 χιλ. Ευρώ ενώ απόρροια αυτής της τακτικής είναι η αποδυνάμωση άλλων περιοχών”.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσανικλίδης, υποστήριξε πως, μέχρι την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού, “σήμερα, η μόνη λύση είναι οι μετακινήσεις σε προσωπικό με τη διασφάλιση διαμονής και σίτισης από τις τοπικές κοινωνίες”.

Ετικέτες: