Εφ’ όλης της ύλης
- Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2015 - 06:10
Με διάθεση να δώσει διευκρινίσεις τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση, με τις προοπτικές που από αυτήν εκπορεύονται, όσο και για την αντιμετώπιση των επιμέρους πολιτικών θεμάτων, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, τα λάθη και οι παραλείψεις που σημειώθηκαν, η στάση των εταίρων και ειδικά της Γερμανίας, που καθορίζει εν πολλοίς την διαπραγματευτική πορεία, οι διαφωνίες για τη λήψη υφεσιακών μέτρων, η κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ήταν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού, ο οποίος με την τηλεοπτική του αυτή παρουσία, τόνισε ότι θέλησε να δώσει άμεσες απαντήσεις προς τους πολίτες.
Μία τηλεοπτική παρουσία του πρωθυπουργού η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των πολιτών αλλά και των διεθνών Μέσων, καθώς η έκβαση της διαπραγμάτευσης και οι εξελίξεις που αυτή θα επιφέρει συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον, λόγω των παράπλευρων ενεργειών που θα προκληθούν.
Πάντως για όσους απεργάζονται σενάρια ρήξης ως πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά όπως υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει εντολή λύσης, αλλά δεν θα επαναλάβει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Σχολίασε δε πως είναι μικρόψυχοι όσοι νομίζουν ότι θα έχουν όφελος από μία ρήξη.
Η Γερμανία θέλει λύση
Στο θέμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας κινήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού, ο οποίος αφήνοντας αιχμή για κινήσεις που στρέφονται κατά της επίτευξης της όποιας συμφωνίας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει».
Μιλώντας για την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση είπε «Βέβαια, δεν σκίσαμε με μία το μνημόνιο αλλά είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να φύγει από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα ήταν εύκολο με μία υπογραφή να πάμε σε συμφωνία αλλά δεν έχω αυτή την λαϊκή εντολή».
Σχολιάζοντας την εφαρμογή του προγράμματος των δανειστών στην χώρα, είπε ότι «Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα δεν απέδωσε καρπούς και σκόρπισε πόνο και απελπισία σε εκατομμύρια Ελλήνων», ενώ συμπλήρωσε πως η Γερμανία βρέθηκε εγκλωβισμένη στην αδυναμία να παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα ακολουθήθηκε για μία πενταετία ένα πρόγραμμα που είναι αποτυχημένο.
Σημείωσε ότι πλέον υπάρχει μία μεταστροφή στη στάση της Γερμανίας, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προτίθεται να καταλήξει σε λύση.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «έχει διαφανεί ότι η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση. Διαχειρίζεται δύο θέματα, τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία και την συμφωνία με την Ελλάδα. Μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κ. Μέρκελ. Θα ήταν αποτυχία για την Ευρώπη και για εμάς. Αλλά το κριτήριο της επιτυχίας για την κ. Μέρκελ και για εμάς είναι διαφορετικό. Έχουν και αυτοί κοινή γνώμη και αισθάνονται το πολιτικό κόστος».
Η πρώτη συμφωνία
Η συμφωνία της κυβέρνησης στις 20 Φεβρουαρίου χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό ως επιτυχία για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας υπάρχουν δυνάμεις που ερμηνεύουν κατά το δοκούν σημεία αυτής της συμφωνίας και συμπλήρωσε ότι «Δεν έχουν όλοι οι εταίροι την ίδια στάση. Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν το απλούστατο στο μυαλό τους. Ότι πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση θα την αναγκάσουν να υποχωρήσει από την διαπραγμάτευση».
«Βρισκόμαστε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Όλοι έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει λύση στις 20 Φλεβάρη», σημειώνοντας πως διεξάγεται μία μάχη για να παρθούν πίσω πολλά από τα σημεία της συμφωνίας, συμπληρώνοντας «Πήραμε μία συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το email Χαρδούβελη. Από μία σειρά από υφεσιακές δεσμεύσεις που μας γυρνούν σε αυτό τον φαύλο κύκλο».
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία για επιτυχή έκβαση, λέγοντας ότι «Παρά τις δυσκολίες, οι δυνατότητες να κερδίσουμε σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι μεγάλες. Προϋπόθεση είναι να μην τσιμπάμε στα διαπραγματευτικά παιχνίδια και στις κινήσεις πανικού, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν φόβο. Όποιος φοβάται σε αυτό το παιχνίδι, χάνει».
Στη συνέχεια της πρώτης αυτής συμφωνίας η κυβέρνηση κατηγορήθηκε πως δεν έχει σχέδιο, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «Θα ήταν πολύ εύκολο να πάω σε μία συμφωνία, μία υπογραφή στις δεσμεύσεις της 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος. Δεν έχω πάρει αυτή την λαϊκή εντολή. Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες έχει να κάνει με το εάν η Ευρώπη αποδέχεται την δημοκρατία και την λαϊκή κυριαρχία».
Λάθη και παραλείψεις
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να παραδεχτεί πως έγιναν συγκεκριμένα λάθη από την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, ενώ στάθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου για το πλαφόν που έβαλε στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αποτρέποντας έτσι τις τράπεζες να αναχρηματοδοτούν το χρέος, ύψους 6 δις ευρώ.
Όσον αφορά στο ότι δεν πήραμε ως χώρα χρήματα από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανέφερε πως «Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης», συμπληρώνοντας ότι «Υπάρχουν λάθη που γίνονται και είναι εγκληματικά, υπάρχουν λάθη που γίνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων και λάθη που γίνονται επειδή σε παραπλανούν».
Ειδικά για την απόφαση της ΕΚΤ σημείωσε ότι «Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με την συμφωνία θα αποκατασταθεί. Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή».
Διαπραγμάτευση για το χρέος
Για το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μία συνολική συμφωνία και όχι δύο ξεχωριστές διαπραγματεύσεις, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές. Πρέπει να αποκατασταθεί ένα κλίμα συνεννόησης, να μπουν κάποιες βάσεις και στη συνέχεια, έχοντας ξαναχτίσει μία εμπιστοσύνη, να συζητήσουμε για μία συμφωνία».
Ειδικά για το χρέος, σημείωσε πως «μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα είτε με διαγραφή, είτε με απομείωση, με πάρα πολλούς τρόπους».
Διευκρίνισε δε πως «Στόχος μας ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος».
Έτσι «Σε πρώτη φάση, θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.»
Σημεία διαφωνίας
Αναφερόμενος ειδικά στα σημεία που δυσχεραίνουν την τελική έκβαση της συμφωνίας, καθώς καταγράφονται έντονες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Έχουμε διαφωνία στα εργασιακά. Είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και η βούλησή μας να αποκαταστήσουμε αυτό το διαλυμένο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, έτσι κι εμείς θέλουμε να τις επαναφέρουμε».
Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού είπε «Θα το κάνουμε σταδιακά, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά θα το κάνουμε. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή που πήραμε».
Αναφερόμενος ειδικά στο ασφαλιστικό είπε πως «θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας», προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο, ενώ «τώρα απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη».
Ενημέρωσε τις διαφωνίες με τους εταίρους σχετικά με το ΦΠΑ των νησιών, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, όπως επίσης σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.
Αντιπολίτευση
Κατηγόρησε ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά στο οποίο απέδωσε τη δημιουργία ενός «ναρκοθετημένου πεδίου» για την κυβέρνηση στην προσπάθεια του να την υπονομεύσει, μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθεί το σενάριο του περί «αριστερής παρένθεσης».
Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι σε συνεργασία και με άλλα ισχυρά κέντρα έστησαν παγίδα στην κυβέρνηση με την δίμηνη παράταση που πήρε πριν από τις εκλογές, «επιδιώκοντας ότι θα είμαστε μια παρένθεση» εκτιμώντας ότι και τώρα το θέλουν ακόμη, συμπληρώνοντας «Αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση και αδιαφορούν αν αυτό θα έχει επιπτώσεις».
Έδειξε την άμεση σχέση των διαπραγματεύσεων με τις πολιτικές και τις αποφάσεις της προηγούμενη κυβέρνησης, λέγοντας «Έχω μπροστά μου το email Χαρδούβελη που προέβλεπε περικοπές σε επικουρικές συντάξεις από 10% έως και 90%. Αποτυπώνει τις επιδιώξεις των δανειστών όπως προκύπτουν από την 5η αξιολόγηση».
Αναφερόμενος ειδικά στις τακτικές που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας.
«Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για ένα γινάτι. Δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Δεν υπάρχει μνημόνιο, ωστόσο είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με ανθρώπους που θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν», σημειώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν ακόμη να έρθουν ξανά στην Αθήνα.
Στήριξη στον Βαρουφάκη
Την απόλυτη κάλυψη του παρείχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας πως είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «τόσο εγώ όσο και η κυβέρνηση στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει την γλώσσα τους καλύτερα από ότι την μιλάνε αυτοί». Πάντως συμπλήρωσε ότι «Η διαπραγμάτευση δεν αφορά ένα άτομο. Την συλλογική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός».
Κατέρριψε τους ισχυρισμούς περί απομόνωσης του υπουργού στο Eurogroup λέγοντας ότι «η διαπραγματευτική στρατηγική δεν διαμορφώνεται από ένα δείπνο, φαίνεται στην κρίσιμη ώρα της συζήτησης. Θα δεχθώ ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα. Αυτό είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού, να αποδομήσεις αυτόν που κάθεται στο τραπέζι και διαπραγματεύεται. Δεν προτιμούν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη».
Για την κίνηση της ανακατανομής ρόλων στην ομάδα διαπραγμάτευσης, είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα, παρέχοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.
Πιθανότητα δημοψηφίσματος
Ως πιθανή προοπτική, η οποία δεν αποκλείστηκε, είναι η προσφυγή σε δημοψήφισμα, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει ότι «δεν είναι δημοσιονομικό αλλά εθνικό θέμα το εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους», οπότε αιτιολόγησε ότι «αν έχω μπροστά μου μια συμφωνία που είναι έξω από την λαϊκή εντολή, δεν θα έχω το δικαίωμα να παραβιάσω την εντολή και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αν θα πρέπει να δεχθεί την συμφωνία».
Στην περίπτωση που χρειαστεί να κινηθεί έξω από τα όρια της λαϊκής εντολής, θα προβεί σε δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι «Αν βρεθώ στη δύσκολη θέση -ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ σε αυτήν- που με βγάζει από αυτά τα όρια δεν έχω άλλο αποκούμπι, θα προσφύγω στο λαό, προφανώς όχι με εκλογές, αλλά με δημοψήφισμα».
Άλλωστε όπως ανέφερε ο λαός αποτελεί γι΄ αυτόν «μοναδικό στήριγμα» και σε αυτή τη δύσκολη πολιτική διαπραγμάτευση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ζήτησε «συστράτευση για να κερδίσω περισσότερα».
Πάντως εκτίμησε πως δεν θα φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο καθώς ελπίζει πως θα επικρατήσει η λογική και θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός.
Όσο δε για τα σενάρια που ακούγονται περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τα απέκλεισε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Απαντήσεις για ΠΝΠ και ΕΝΦΙΑ
Για επιμέρους θέματα, τα οποία όμως συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχοντας το δικό τους βάρος ως πολιτικές αποφάσεις, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα και ο ΕΝΦΙΑ, έδωσε διευκρινίσεις ο πρωθυπουργός.
Για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την ΠΝΠ για τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην αντισυνταγματικότητα για την οποία κατηγορήθηκε λέγοντας ότι η δική του κυβέρνηση συζητά και περνάει τη συγκεκριμένη πρόταση από τη Βουλή, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που προχώρησαν σε «κούρεμα» των ταμειακών διαθεσίμων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για το εάν προτίθεται να προχωρήσει ή όχι στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του απάντησε ότι «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».
Ανέλυσε δε πως «Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συναίνεση από τους εργοδότες για το ασφαλιστικό
8 Ιαν. 2016 - 6:10 - Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
24 Σεπ. 2015 - 6:10 - Νέες κάλπες
21 Αυγ. 2015 - 6:10 - Προ των αποφάσεων
18 Αυγ. 2015 - 6:10 - Άμεση δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ
17 Αυγ. 2015 - 6:10