Προχωρούν οι εργασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων στο στάδιο της Α΄ Φάσης

Σε εξέλιξη το έργο διασύνδεσης

Με εντατικούς ρυθμούς – εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος - προχωρούν οι εργασίες της Α΄ Φάσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, οι οποίες αφορούν αρχικά στα νησιά Σύρο, Μύκονο και Πάρο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής της αρμόδιας - για την υλοποίηση του έργου -, Διεύθυνσης Νέων Έργων Μεταφοράς, κ. Γεωργόπουλος στην “Κοινή Γνώμη”, “το έργο της διασύνδεσης προχωρά. Ήδη στην περιοχή των Λαζαρέττων στο χώρο εγκατάστασης του υποσταθμού οι χωματουργικές εργασίες έχουν ξεκινήσει, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει και η πόντιση του πρώτου καλωδίου”. Όπως κατέστησε σαφές, “το έργο της πρώτης φάσης όπως έχει προγραμματισθεί προβλέπει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο. Για το καλώδιο έχει ξεκινήσει η κατασκευή, αλλά όχι η πόντισή του”. Επιπρόσθετα, σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, προβλέπεται η σύνδεση της Σύρου με τη Μύκονο και παράλληλα της Σύρου με την Πάρο, πλάνο που θα υλοποιηθεί εντός του 2015 και του 2016.

Πέραν αυτών, η δεύτερη μεγάλη φάση προβλέπει σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο. Ο κ. Γεωργόπουλος, σημείωσε ακόμη πως, και με την Άνδρο θα υπάρξει καλώδιο που θα συνδέσει το νησί με την Τήνο στην πρώτη φάση, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει υφιστάμενο καλώδιο από την πρώτη προσπάθεια του 1993 (η οποία απέτυχε), που συνδέει ήδη την Τήνο με την Άνδρο, αλλά και καλώδιο που ενώνει την Άνδρο με τη Νότια Εύβοια.

Ως εκ τούτου, όπως κατέληξε, στο ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο εθνικό σύστημα θα υπάρξουν δύο συνδέσεις, οι οποίες θα γίνονται με το Λαύριο και τη Νότια Εύβοια.