Σύσταση Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Η Πάρος δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο

  • Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2015 - 06:20

Τη σύσταση Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου στο νησί, αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, προκειμένου να βοηθηθούν οι ειδικές ομάδες δημοτών της Πάρου, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, κυρίως λόγω των απανωτών πληγμάτων εξ’αιτίας της κρίσης, που περνά η χώρα, να απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι, μετανάστες, ψυχικά νοσούντες κ.α

Κάλυψη του ελλείματος ανθρωπιστικής ευαισθησίας

Το θέμα έφερε στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Πάρου, κ. Μιχάλης Λεοντής, ο οποίος κατά την εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως «Η κατάσταση πρωτοφανούς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στην ανεργία, στην ανασφάλιστη και χαμηλά αμειβόμενη εργασία, στην αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην έλλειψη βασικών αγαθών. Οι πιο ευάλωτες, στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, πληθυσμιακές ομάδες είναι τα άτομα με αναπηρία, οι μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι, μετανάστες, ψυχικά νοσούντες κ.α. Η παραπάνω κατάσταση συνηγορεί υπέρ της άμεσης κινητοποίησης των ενεργών πολιτών ώστε να στηριχθούν οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συνηγορεί υπέρ των κοινωνικών δράσεων, οι οποίες θεωρούμενες ως εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ξεφεύγουν από τη λογική της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης και προωθούν την ιδέα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της ισότιμης πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά. Ως αρχή, θεωρείται ότι η Δημόσια Υγεία, ως πρωτεύον κοινωνικό αγαθό αποτελεί κρατική μέριμνα πού παρέχεται από τις πολιτειακές αρχές. Ο Δημος Πάρου και το ΝΠΔΔ Κ.Π.Π.Α στοχεύοντας στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της ανάπτυξης δεσμών αλληλεγγύης και για την κάλυψη του ελλείματος ανθρωπιστικής ευαισθησίας των πολιτειακών αρχών προς τις πλέον αδύναμες και ευάλωτες ομάδες, προσδοκά ότι με την αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα συμβάλλει στην διατήρηση της ατομικής αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, έτσι ώστε να παραμείνουν ενσωματωμένοι ως ισότιμα μέλη της κοινωνικής δομής και του κοινωνικού γίγνεσθαι».

Ο κανονισμός λειτουργίας και οι δικαιούχοι

Παρακάτω, παρατίθεται απόσπασμα του κανονισμού λειτουργίας του κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου Αλληλεγγύης Δήμου Πάρου, που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και στον οποίο αποσαφηνίζονται, μεταξύ άλλων και οι προϋποθέσεις για την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων δημοτών.

Άρθρο 1ο Επωνυμία

«Συστήνεται το Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο με την επωνυμία «Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δήμου Πάρου», το οποίο θα λειτουργήσει με την εθελοντική προσφορά ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και ιατρών, με έμμισθη θέση.»

Άρθρο 2ο Σκοπός

«Σκοπός της δομής είναι η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η φαρμακευτική περίθαλψη ευπαθών ομάδων, όπως και η παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής στο γενικότερο πληθυσμό του δήμου. Η λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου στηρίζεται στη φιλοσοφία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, καθώς και στην υποστήριξη των τοπικών φορέων υγείας και του Δήμου.»

Άρθρο 3ο Υποδομή

«Κατ’ αρχήν σύσταση δικτύου εθελοντών ιατρών, οι οποίοι θα μπορούν να δέχονται στα ιατρεία τους δωρεάν κάθε μήνα με προκαθορισμένα ραντεβού, ανασφαλίστους και απόρους και μετέπειτα σε δικό μας χώρο διαμορφωμένο και εξοπλισμένο κατάλληλα. Το κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης θα λειτουργεί στον χώρο πάνω από το Κ.Α.Π.Η. Παροικίας.»

Άρθρο 4ο Παροχές

«Το Κοινωνικό Ιατρείο παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων όπως καθορίζονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού, καθώς και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής στον ευπαθή πληθυσμό του Δήμου. Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα σε ασθενείς - δικαιούχους των υπηρεσιών που προέρχονται από το Κοινωνικό Ιατρείο και μη.»

Άρθρο 6ο Διοίκηση

«Την ευθύνη της λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου θα έχει η επιτροπή διοίκησης. [...] Η επιτροπή διοίκησης θα είναι εννεαμελής, θα αποτελείται από επτά δημοτικούς συμβούλους, τέσσερεις της συμπολίτευσης και τρεις της αντιπολίτευσης καθώς και δύο υπάλληλους που θα προέρχονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.»

Άρθρο 7ο Δικαιούχοι

«Δικαιούχοι των υπηρεσιών του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου είναι οι κάτοχοι της κάρτα αλληλεγγύης που εκδίδεται από τον Δημο, έχει ισχύ για ενα χρονο και θα ανανεώνεται μετά από επανέλεγχο των δικαιολογητικών. Για τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία η επιτροπή διοίκησης θα αποφασίζει ποιοι από τους αιτούντες αποκτούν το δικαίωμα εξυπηρέτησης.

1. Ασφαλιστική κατάσταση: Ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι ανασφάλιστος

2. Εργασιακή κατάσταση: Άνεργος χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη

3. Οικονομική και περιουσιακή κατάσταση: Το εισόδημα και τα περιουσιακά τοιχεία

του δικαιούχου θα πρέπει να είναι τέτοια που να αποδεικνύουν ότι διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Άρθρο 8ο Πόροι

«Οι πόροι για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου προέρχονται από ιδίους πόρους του Δήμου και του ΝΠΔΔ Κ.Π.Π.Α., από δωρεές ιδιωτών και εταιρειών καθώς και από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.»

Άρθρο 12ο Ισχύς του κανονισμού

«Η ισχύς του κανονισμού αρχίζει από την έγκριση του από το Δημοτικό Συμβούλιο και μπορεί να τροποποιηθεί με νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.»

Ετικέτες: