Συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος
- Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2015 - 06:20
Προτεραιότητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, φαίνεται να δίνει ο Δήμος Άνδρου, καθώς συστάθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά, η Επιτροπή Διαχείρισης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Άνδρου.
Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Άνδρου, η οποία πραγματοποιήθηκε, έπειτα από σχετική πρόσκληση της προέδρου της Επιτροπής, κ. Ελένης Πολίτου, εκτός από το σύνολο των μελών, συμμετείχαν φορείς, τοπικές αρχές, ενώ το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, δείχνοντας, με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα, τη στήριξή του στην Επιτροπή.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:
- Συγκρότηση Επιτροπής Διαχείρισης ΖΕΠ
- Ενημέρωση για το πρόγραμμα LIFE Ανδρου
- Ενημέρωση για το Σχέδιο Διαχείρισης και τις δράσεις επιτήρησης και επόπτευσης του προγράμματος
- Σκοπός - ρόλος της Επιτροπής Διαχείρισης
- Περιβαλλοντικές πιέσεις από διάφορες δραστηριότητες εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και τρόποι αντιμετώπισης από την Επιτροπή Διαχείρισης
- Λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης (επικοινωνία – αλληλοενημέρωση - αρμοδιότητες)
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο εκδόθηκε από τον Δήμο Άνδρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα LIFE ΚΥΚΛΑΔΕΣ, το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή της Γυάρου, από τον υπεύθυνο της WWF, με το οποίο το LIFE ΑΝΔΡΟΣ ξεκινά συνεργασία.
Επίσης, έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα LIFE ΑΝΔΡΟΣ από τον επιστημονικά υπεύθυνο, συζητήθηκαν θέματα περιβαλλοντικών πιέσεων από δραστηριότητες εντός της ΖΕΠ και ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Διαχείρισης, ενώ ζητήθηκαν οι απόψεις των φορέων, που συμμετέχουν σε αυτή, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας, βάσει αρμοδιότητας, θα συμβάλει στην προστασία της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Άνδρου.
Επισημαίνεται, ότι η λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης της ΖΕΠ αποτελεί υποχρεωτική δράση του Προγραμματος LIFE και ουσιαστικά θα λειτουργεί πιλοτικά ως φορέας διαχείρισης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), ο οποίος προβλέπεται να λειτουργήσει στο προσεχές μέλλον.
Ο φυσικός πλούτος που πρέπει να διατηρηθεί
«Η Άνδρος με τις συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, τα ρέματα, τους χείμαρρους και τις άφθονες πηγές, όπως η Σάριζα, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων με το ποικιλόμορφο φυσικό της περιβάλλον. Στο βόρειο τμήμα της, βρίσκεται ο όρμος Βιταλίου και ο κεντρικός όρμος του νησιού που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών Natura 2000 ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας», επισημαίνεται από τους υπεύθυνους του προγράμματος LIFE, υπογραμμίζοντας, ότι πρόκειται για μια περιοχή μεγάλης αισθητικής και φυσικής αξίας, ενώ το μεγάλο υψόμετρο σε συνδυασμό με την παρουσία φαραγγιών και πηγών σχηματίζει ένα εξαιρετικό τοπίο.
Όσον αφορά στον φυσικό πλούτο του νησιού, όπως σημειώνεται, στο νησί συναντάει κανείς μια τεράστια ποικιλία οικοτόπων, όπως τα δάση καστανιάς, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στις Κυκλάδες. Η Άνδρος έχει συνολικά καταγεγραμμένους 13 υγρότοπους στις περιοχές Βιτάλι, όρμος Άχλα, Ατένη, Πιθάρα (πηγές Σάριζα), Αλαδινού, Χώρα, Γιάλια, όρμος Ζόρκου, όρμος Φελλού, Καντούνι, όρμος Βόρρη, Γαύριο, που πολλοί βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.
Από τόπος εξορίας σε τόπο αναπαραγωγής σπάνιων ειδών
Χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος το 2001 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όσο μοναδική είναι η ιστορία της, άλλο τόσο σπάνιο είναι το φυσικό της περιβάλλον.
Ο λόγος για τη Γυάρο, η οποία το 2011 εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000 και η βλάστησή της αποτελείται από φρύγανα και χαμηλή ή ψηλή βλάστηση του είδους Juniperus spp, ενώ είναι σημαντικό ενδιαίτημα για μεταναστευτικά πουλιά, φιλοξενώντας 170 ζευγάρια γερακιού Ελεονόρας (Falco eleonorae) και αετούς Hierraetus fasciatos.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος LIFE, αναφέρεται, πως «μαζί με τη μια πηγή γλυκού νερού που υπάρχει στο νησί θα βρει κανείς και το είδος φιδιού Hierophis viridiflavus. Η Γυάρος είναι γεμάτη με απόκρημνες βραχώδεις ακτές και αμμώδεις παραλίες που φιλοξενούν αμμοφυλικές κοινότητες και οι δεκάδες θαλάσσιες σπηλιές της χρησιμοποιούνται από τη Μεσογειακή φώκια για αναπαραγωγή. Το νησί που στιγματίστηκε σαν τόπος εξορίας, έχει γίνει σήμερα τόπος ζωής για κάποια από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά της Μεσογείου. Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής της Γυάρου αποτελεί τον βασικό μας στόχο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Ανακυκλώνουμε μαζί, για ένα όμορφο νησί" - Δράσεις ενημέρωσης για την Ανακύκλωση στην Άνδρο
8 Δεκ. 2015 - 12:41 - «Μονοπάτια» προς την… επιτυχία
21 Οκτ. 2015 - 6:10 - Ρυμούλκηση και απομάκρυνση του “GOODFAITH”
14 Ιουλ. 2015 - 6:10 - Χριστουγεννιάτικο bazaar από τον Όμιλο Inner Wheel Σύρου
28 Νοε. 2024 - 19:55 - Σταθερό αίτημα για χώρο αναψυχής
28 Νοε. 2024 - 6:14