“Ψαλίδι” στις εφημερίες ειδικών ιατρών
- Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2015 - 06:10
Φωνή υπεράσπισης της όσο το δυνατόν ομαλής λειτουργίας των Κέντρων Υγείας υψώνει η ιατρική κοινότητα Κυκλάδων με αφορμή την απόφαση κατάργησης των εφημεριών των ειδικών ιατρών που υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου.
Τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων με εκτενέστατη επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, όσο και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου (ΕΙΝΟΣ) που θα εκδώσει σχετική απόφαση σήμερα, γνωστοποιούν πως τάσσονται κατηγορηματικά αντίθετοι με την εν λόγω απόφαση, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Ευάγγελο Πανοηλία επί του πρακτέου, “καταργεί” την παρουσία ειδικών ιατρών στα νησιά αφαιρώντας τους το δικαίωμα των εφημεριών. Ο ίδιος, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” δήλωσε δε, πως, αν δεν αποσυρθεί αυτή η απόφαση, η εφαρμογή της θα σημάνει δυσάρεστες συνέπειες σε επίπεδο κάλυψης σοβαρών περιστατικών Υγείας.
Ευάγγελος Πανοηλίας: “Η απόφαση λήφθηκε αβασάνιστα λόγω οικονομικών ζητημάτων”
“Κανείς δεν περίμενε μία τέτοια απόφαση και κυρίως το καλοκαίρι που γίνονται προσπάθειες να έρθουν ιατροί στα νησιά. Έκοψαν τις εφημερίες των ειδικών ιατρών. Πιστεύω είναι απόφαση που βγήκε αβασάνιστα λόγω οικονομικών δυσκολιών. Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος. Αν παραμείνει η απόφαση θα οδηγηθούμε σε κινητοποιήσεις” δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, εκτιμώντας πως, σύμφωνα με πληροφορίες, “αυτοί που αποφάσισαν είχαν οριστεί από προηγούμενη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και είναι ιατροί που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα”. Όπως καθιστά σαφές παρακάτω, “Αυτό το πλάνο ανατινάζει το σύστημα, ενώ αναδεικνύεται και το ηθικό κομμάτι που θέλει 10 με 15 ιατρούς ειδικούς, να τίθενται εκτός συστήματος εφημεριών”, με άμεση απόρροια πέραν της νέας περικοπής των αποδοχών τους, την “περιθωριοποίηση” της ιατρικής οντότητάς τους. “Αχρηστεύεται η ειδικότητά τους” συμπληρώνει ο κ. Πανοηλίας χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, “Όσοι σχεδίασαν αυτό το μοντέλο, δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα”. Σκιαγραφώντας μάλιστα πιο γλαφυρά την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιατροί, ο ίδιος πρόσθεσε, πως, παραμένουν απλήρωτοι για την πραγματοποίηση πολλών εφημεριών, γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια επιβίωσή τους σε έναν δύσκολο γεωγραφικά χώρο.
Ολοκληρώνοντας το θέμα, τόνισε πως, η υπαγωγή των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων απευθείας στη 2η ΥΠΕ και ο “απογαλακτισμός” τους από τα Γενικά Νοσοκομεία, δεν εξυπηρετεί στη ρύθμιση των εφημεριών. “Δεν μπορεί ένα γραφείο της Αθήνας να οργανώσει εφημερίες” σημείωσε, καταλήγοντας πως, ήδη η ιατρική κοινότητα επεξεργάζεται τους τρόπους αντίδρασης στους οποίους θα προβεί.
Επιστολή διαμαρτυρίας του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων
Με ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο περιγράφουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων την ερμηνεία αυτής της απόφασης, αν εφαρμοσθεί στα νησιά των Κυκλάδων και δη, την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής διαμαρτυρίας, έχει ως εξής:
Την Τρίτη 16-6-2015, όλες οι υγειονομικές μονάδες του Αιγαίου έλαβαν υπηρεσιακό έγγραφο από τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας με το οποίο ουσιαστικά, στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία αποκλείονται της εφημερίας οι ειδικότητες της χειρουργικής, καρδιολογίας, ορθοπεδικής, γυναικολογίας, μικροβιολογίας, της ακτινολογίας και σε μερικές περιπτώσεις και της παιδιατρικής. Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Σε μία εποχή απογύμνωσης των νησιών μας από ιατρικό προσωπικό και αναζήτησης τρόπων για να δοθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κίνητρα για προσέλευση των ιατρών, σήμερα το Υπουργείο δηλώνει ότι για τις ανωτέρω ειδικότητες κόβεται με μαχαίρι η δυνατότητα και η υποχρέωση εφημέρευσης. Με απλά λόγια και για να καταλάβει ο ο κάθε κάτοικος ή επισκέπτης τί τον περιμένει, θα παραθέσουμε ορισμένα παραδείγματα.
Στην Τήνο θα εφημερεύει καθημερινά ένας αγροτικός ιατρός σε ενεργό εφημερία και ένας γενικός ιατρός (από τον Ιούλιο θα είναι ο μοναδικός στο Κέντρο Υγείας) σε εφημερία ετοιμότητας από το σπίτι. Δεν υπολογίζονται και θα είναι εκτός εφημερίας ενώ υπηρετούν ο καρδιολόγος, ο παιδίατρος, ο ορθοπεδικός, ο μικροβιολόγος. Φανταστείτε λοιπόν σε ένα βαρύ οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου να μην καλείται ο καρδιολόγος και την επιβίωση του ασθενούς να τη διαχειρίζεται μη εξειδικευμένος ιατρός.
Στην Πάρο π.χ. θα εφημερεύουν καθημερινά ένας αγροτικός, ένας γενικός ιατρός (ο μοναδικός στο νησί) σε ενεργό εφημερία και μόνο ένας ακόμη ειδικευμένος ιατρός. Όλες οι άλλες ειδικότητες που υπάρχουν αποκλείονται. Δηλαδή σε έναν πολυτραυματία με βαριά θλαστικά τραύματα, δε θα καλούν τον χειρούργο ή τον ορθοπεδικό σε καταγματίες, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως επίσης το ίδιο ισχύει και για τον γυναικολόγο, τον μικροβιολόγο και τον ακτινολόγο που υπηρετούν στο νησί.
Στη Σαντορίνη που βουλιάζει το καλοκαίρι από τους τουρίστες φθάνοντας σε εξαψήφια νούμερα πληθυσμού, π.χ. ακόμη και για τη διάγνωση μίας οξείας κοιλίας, μίας σκωληκοειδίτιδας, δε θα καλείται μικροβιολόγος, ακτινολόγος, ειδικότητες βασικές για τη διαχείριση όλων αυτών των περιστατικών και όχι μόνο. Στα δύο τελευταία νησιά που αναφέραμε και υπάρχουν δύο γυναικολόγοι, δε θα καλούνται (δε θα εφημερεύουν) για να προσφέρουν – όπως γίνεται σήμερα – τις υπηρεσίες τους σε έναν οξύ τοκετό ή σε μία αποβολή.
Στη Μύκονο με τα τόσα τροχαία, δε θα καλείται ο ορθοπεδικός, ο μικροβιολόγος, ο ακτινολόγος για τη διάγνωση και πρώτη αντιμετώπιση των κακώσεων που απειλούν τη ζωή του ασθενούς, σε περιπτώσεις πολυτραυματιών και βαρέων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε για να καταλάβει κανείς την τραγικότητα των νέων εντολών και μοντέλου εφημέρευσης που επιβάλει το Υπουργείο.
Περιγράφεται στο έγγραφο – ταφόπλακα για την περίθαλψη στα νησιά ότι λήφθηκαν υπόψιν οι δύσκολες συνθήκες απομόνωσης που επικρατούν στο Αιγαίο. Φανταστείτε και να μην τις λάμβαναν υπόψιν. Εδώ θέτουμε το μεγάλο μας ερώτημα. Όταν οι σοφοί των οικονομικών επιτελείων σχεδίασαν την κάλυψη των νησιωτών στον τομέα της Υγείας!!! με μόνο κριτήριο λογιστικά κοστούμια εξορθολογισμού των εξόδων, γιατί έστω μία φορά δεν κάλεσαν τη συνδρομή των τοπικών ιατρικών συλλόγων; Στους Ιατρικούς Συλλόγους των νησιών υπάρχουν κλινικοί ιατροί με εμπειρία δεκάδων ετών στην πρώτη γραμμή των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Αιγαίου που θα μπορούσαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να δώσουν αναλυτική κατάσταση των δεδομένων. Πιστεύουμε δυστυχώς ότι το κείμενο του εγγράφου αδικεί κατάφορα τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η σημερινή κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της ήταν ενάντια στην ισοπέδωση και στη διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας που ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με απολύσεις 2.500 ιατρών. Έρχεται σήμερα λοιπόν να αποτελειώσει το έργο αποζημίωσης εφημερίας του ιλιγγιώδους ποσού των 600 ευρώ το μήνα από τους ειδικευόμενους επιστήμονες, αποτελεί το μεγαλύτερο αντικίνητρο για προσέλευση νέων συναδέλφων στο Αιγαίο, τη στιγμή που αν διαλέξουν το κέντρο θα αποζημιώνονται για τις εφημερίες τους. Και να θυμηθούμε ότι όλοι οι ιατροί των νησιών μας παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ έχουν πληρωθεί όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της επικράτειας. Αποτελούν πια παρίες του έθνους συστήματος Υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων θα αντιταχθεί με σθένος στην επιβαλλόμενη ρύθμιση του εφημεριακού καθεστώτος με κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν σήμερα. Ζητούμε δε, επειγόντως συνάντηση με τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και το Υπουργείο με στόχο την ακύρωση της άδικης και απαράδεκτης αυτής απόφασης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νοσοκομεία: Θετικά τα πρώτα δείγματα από το νέο σύστημα εφημεριών
21 Νοε. 2024 - 13:55 - Εφημερίες: Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων αναζητείται λύση για αποσυμφόρηση στα Επείγοντα
20 Σεπ. 2024 - 9:26 - «Ανακωχή» προς το παρόν για Γεωργιάδη και ιδιώτες γιατρούς
27 Ιουλ. 2024 - 10:11 - Αδυναμία κάλυψης του προγράμματος εφημεριών της 2ης ΥΠΕ
23 Ιουν. 2015 - 6:20 - Σε αναμονή μόνιμων λύσεων για την Υγεία
3 Ιουν. 2013 - 6:00