Εξαίρεση από τον μειωμένο ΦΠΑ των νησιών με υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα

Νησιά δύο φορολογικών ταχυτήτων

Εν αναμονή της έκβασης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους δανειστές και τα νησιά αντιμετωπίζουν τον δικό τους φόβο, που αφορά στην κατάργηση ή όχι των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς οι αντικουρόμενες επί του θέματος απόψεις των κυβερνητικών στελεχών προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση.

Την στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος της συγκυβέρνησης, Πάνος Καμμένος, επέμεινε να θέτει το θέμα του ΦΠΑ των νησιών στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, αποκλείοντας την συναίνεση του σε πιθανή αύξηση των συντελεστών, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, επαναφέρει εκ νέου το θέμα ύπαρξης νησιών δύο φορολογικών ταχυτήτων.

Η αποδοχή της κάποιων σκληρών απαιτήσεων των δανειστών εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μεταξύ αυτών φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και η αποδοχή μεταβολής του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα.

Εξαίρεση νησιών

Από τα τέσσερα ισχυρά τουριστικά νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τα οποία αρχικά είχαν στοχοποιηθεί ως προς την αύξηση του ΦΠΑ, η λίστα φαίνεται να διευρύνεται στον διπλάσιο αριθμό νησιών, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Φλαμπουράρης ερωτώμενος για τα βασικά σημεία της πρότασης της ελληνικής πλευράς, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές των νησιών, κάνοντας λόγο για αύξηση τους σε 7 με 8 νησιά.

Όπως είπε πρόκειται για επιδίωξη της κυβέρνησης να χαθεί η μείωση του 30% για τα νησιά αυτά που εμφανίζονται ως πλουσιότερα σε σχέση με τα μικρότερα ή όσα ανήκουν στην άγονη γραμμή, στα οποία το κατά κεφαλή εισόδημα είναι μικρό.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Αυτό που επιδιώκουμε είναι στα 7-8 γνωστά νησιά, όπου ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι υψηλός να φύγει η έκπτωση του 30% αλλά να παραμείνει στα μικρά νησιά, άγονης γραμμής, με μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα», για τα οποία σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει για την διατήρηση της έκπτωσης. Θα επιμείνουμε και θα γίνει δεκτό».

Ερωτώμενος ειδικά για το θέμα συνταγματικότητας που προκύπτει όσον αφορά στην υπαγωγή στο ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για το σύνολο των νησιών, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι το αυτό εξετάζεται από την κυβέρνηση, με την εξαίρεση των μικρών νησιών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του «Ήδη εξετάζεται κάποια φόρμουλα ώστε να προστατευθούν τα μικρά νησιά χωρίς αυτό να προσκρούει σε ζητήματα συνταγματικότητας και υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν τα μικρά νησιά από αυτή την επιβάρυνση που προκαλεί η άρση της έκπτωσης του 30%» και συμπλήρωσε ότι «Ήδη εξετάζεται από νομικά γραφεία για να εξαιρεθούν αυτά τα νησιά και σε ότι αφορά τα ζητήματα συνταγματικότητας που έχουν προκύψει».

Αποφασιστική διεκδίκηση

Στον αντίποδα, με σκληρή αποφασιστικότητα και ιδιαιτέρως διεκδικητικός εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των νησιωτικών φορολογικών κεκτημένων και την προάσπιση της νησιωτικότητας.

Πέραν της έντονης κριτικής που άσκησε στην «αναξιοπιστία» του πολιτικού συστήματος, αναφέρθηκε ειδικά στις πιθανές καταργήσεις των φορολογικών μειώσεων που ισχύουν στα νησιά, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα συνδυασμό δημοσιονομικών μέτρων που θα πλήξουν τα νησιά εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία με τους δανειστές, ένα «κοκτέιλ θανάτου» για τα νησιά του Αιγαίου που, εκτός από τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, περιλαμβάνει τον ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον ΦΠΑ στον τουρισμό».

Ειδικά δε για την προάσπιση της νησιωτικότητας εμφανίστηκε αποφασισμένος και διεκδικητικός, αναφέροντας ότι «Την μάχη για την νησιωτικότητα θα την δώσουμε με όλους τους τρόπους. Με μέσα συμβατικά και μη. Όπως μη συμβατικός είναι και ο τρόπος που πολεμούν και υπονομεύουν τα νησιά. Δεν θα είμαστε τα εύκολα θύματα».

Ετικέτες: