Πρόταση συμφωνίας
- Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2015 - 06:20
Σε κίνηση θετικής πρόθεσης προς τους θεσμούς προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τις πρωινές ώρες εχθές ξεκίνησε έναν κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών και επαφών με υψηλόβαθμα ευρωπαϊκά στελέχη, προκειμένου να υπάρξει μία βιώσιμη λύση, λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος.
Οι αρχικές τηλεφωνικές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έγιναν ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση της χώρας και να δοθεί νέα παράταση στο οικονομικό πρόγραμμα.
Άλλωστε εχθές εκτός από την λήξη του οικονομικού προγράμματος, του οποίου η παράταση είχε αποφασιστεί στις 20 Φεβρουαρίου, εξέπνευσε και η προθεσμία για την αποπληρωμή της δόσης ύψους 1,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.
Με αυτή την πρωθυπουργική πρωτοβουλία επιδείχθηκε μια διάθεση καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά για τη συνέχιση των συνομιλιών και την κατάληξη σε μία βιώσιμη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και δέσμευση των θεσμών για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Έστω και την τελευταία στιγμή επιχειρήθηκε η επίτευξη συμφωνίας, με την απαίτηση από πλευράς των θεσμών να γίνει αποδεκτή η νέα πρόταση Γιούνκερ, που πέραν της αποδοχής του ΦΠΑ 13% για τα ξενοδοχεία, δεν εμπεριέχει άλλες μεταβολές, ενώ ζητήθηκε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να προωθήσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στελέχη της δηλώνουν πως το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί κανονικά, ενώ καίριο στοιχείο για την επαναπροσέγγιση αποτέλεσε η κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε από τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, το κλείσιμο των τραπεζών και ο φόβος ελλείψεων που μπορεί να παρατηρηθεί στην αγορά, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης.
Η ελληνική κίνηση καλής θέλησης οδήγησε σε έκτακτη σύγκλιση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την συζήτηση της ελληνικής πρότασης μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το χθεσινό Eurogroup επισημοποίησε το πέρας του ελληνικού προγράμματος και θα επανασυνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει την ελληνική πρόταση.
Το ελληνικό αίτημα
Ένα από τα κύρια αιτούμενα της ελληνικής πλευράς είναι η επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και απομάκρυνση του ΔΝΤ από την ομάδα των πιστωτών της χώρας.
Οι εταίροι κρίνουν πως η οικονομική βοήθεια του ESM δίνεται υπό όρους, οι οποίοι προϋποθέτουν ουσιαστικά την ύπαρξη νέου μνημονίου, ενώ φαίνεται να αποδέχονται το αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έγινε σαφές πως παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιζητά λύση εντός της ζώνης του ευρώ.
Στο έγγραφο που περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα και το οποίο εστάλη στον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM, παρουσιάζεται η πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στις «ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στο β' εξάμηνο του 2015 και για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:
- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.
Με δεδομένα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.
Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.
Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».
Παραμονή στο ευρώ με την υποστήριξη της Γερμανίας
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ακόμα και με υπερίσχυση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφαγκ Σόιμπλε, απευθυνόμενος σε Γερμανούς βουλευτές.
Την πληροφορία μεταφέρει το πρακτορείο Reuters, ενώ την επιβεβαιώνει και το πρακτορείο Bloomberg, που αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γερμανού αξιωματούχου, η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη αν επικρατήσει το ΟΧΙ και πως ακόμα και με αυτή την επιλογή ψήφου των Ελλήνων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσει το ευρώ.
Η τοποθέτηση αυτή του Β. Σόιμπλε αποδεικνύει πως το επιχείρημα ότι η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ στην πράξη θα σημάνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, ουσιαστικά καταρρίπτεται, καθώς γίνεται αντιληπτό πως οι ίδιοι οι ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις που μία τέτοια κίνηση θα έχει στο σύνολο της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση των οικονομιών των χωρών τους, καθώς πρόκειται να προκληθεί αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και γενική αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε δε πως για την οικονομική ώθηση της Ελλάδας υπάρχει η δυνατότητα άντλησης περί των 32 δισ. ευρώ από κεφάλαια της ΕΕ.
Επικουρικά στις δηλώσεις Σόιμπλε ήρθαν και τα λεγόμενα της βουλευτού των Χριστιανοδημοκρατών, Άντγε Τίλμαν, η οποία υποστήριξε πως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί στόχο της Γερμανίας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συναίνεση από τους εργοδότες για το ασφαλιστικό
8 Ιαν. 2016 - 6:10 - Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
24 Σεπ. 2015 - 6:10 - Νέες κάλπες
21 Αυγ. 2015 - 6:10 - Προ των αποφάσεων
18 Αυγ. 2015 - 6:10 - Άμεση δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ
17 Αυγ. 2015 - 6:10