Αποδοχή των όρων
- Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2015 - 06:10
Με διάθεση υπαναχώρησης στους όρους των πιστωτών εμφανίστηκε εχθές ο πρωθυπουργός, ο οποίος με νεότερη επιστολή του προς τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κατέστησε σαφές πως αποδέχεται του όρους της συμφωνίας, πλην κάποιων αλλαγών, με κυριότερη την άρνηση κατάργησης του μειωμένου φορολογικού συντελεστή των νησιών.
Στην δισέλιδη επιστολή του, η οποία εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε νέες βάσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας, αμέσως μετά το δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», επί της οποίας κατέθεσε συγκεκριμένες τροποποιήσεις, προκειμένου να ν υπάρξει νέα δανειακή συμφωνία κατόπιν αυτού του νέου αιτήματος.
Πέραν της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών, στην επιστολή τίθεται το αίτημα όχι άμεσης, αλλά σταδιακής από τον Οκτώβριο του 2015 μεταβολής σχετικά με την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022, όπως και η καθυστέρηση της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2019.
Στην επιστολή σημειώνεται πως «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».
H νεότερη επιστολή του πρωθυπουργού
«Προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι
Προς την διεθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Σας γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά τη λίστα των Prior Actions (προαπαιτουμένων) της Staff Level Agreement όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015.
Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης EFSF και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015
Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος.
ΦΠΑ
Να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% στα νησιά επί των νέων συντελεστών που θα εφαρμοστούν
Δομικά δημοσιονομικά μέτρα
Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής πληρωμής του ατομικού φόρου στο 100% και τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (περιλαμβανομένης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης) μέχρι το τέλος του 2017.
Περιορισμό των αμυντικών δαπανών στα 200 εκατ. ευρώ για το 2016 και στα 400 εκατ. ευρώ για το 2017 μέσα από μια συγκεκριμένη ομάδα ενεργειών, περιλαμβανομένων της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και προμηθειών.
Συντάξεις
Θα εφαρμοστεί πλήρως η μεταρρύθμιση του 2010 αλλά η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2012 (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) να αναβληθεί μέχρι να εφαρμοστεί η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση έως τον Οκτώβριο 2015
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019 αλλά χωρίς άμεση εφαρμογή για το 20% των δικαιούχων
Όλα τα έξοδα θα καταργηθούν σταδιακά έως το τέλος του 2017 αρχής γενομένης της 31ης Οκτωβρίου 2015.
Εργασιακά
Το νέο εργασιακό πλαίσιο θα νομοθετηθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2015
Αγορές προϊόντων
Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων συστάσεων από τον ΟΟΣΑ τουριστικές ενοικιάσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικα δεοντολογίας για τα παραδοσιακά τρόφιμα και τους ευρωπαϊκούς κώδικες για τα οικοδομικά υλικά, απελευθέρωση επαγγελμάτων συμβολαιογράφων, αναλογιστών, και δικαστικών επιμελητών, η απελευθέρωση της αγοράς των γυμναστηρίων και η εξάλειψη ενός σημαντικού ποσοστού ενοχλητικών χρεώσεων.
Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένων:
- Δημιουργία υπηρεσιών Οne-Stop-Shop (OSS) για επιχειρήσεις (ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών καθώς και έναν ολοκληρωμένο χάρτης πορείας ο οποίος έχει ήδη δημιουργηθεί και ολοκληρωθεί με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ).
-Την άμεση διεξαγωγή μίας συνολικής αξιολόγησης του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (π.χ. κατασκευές, χονδρικό εμπόριο, γεωργικά προϊόντα, μέσα ενημέρωσης κ.λ.π.) και υιοθέτηση των συστάσεων αναλόγως.
-Εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενάντια στις διεφθαρμένες επιχειρήσεις και στις πρακτικές τους, για παράδειγμα στο χώρο της σύναψης δημοσίων συμβάσεων (το πρόγραμμα έχει ήδη προετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).
Ο ΑΔΜΗΕ θα χωριστεί από τη ΔΕΗ σε ξεχωριστή νομική οντότητα υπό πλειοψηφική κρατική κυριότητα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας.
Αλέξης Τσίπρας»
Το διάγγελμα μετά την πρόταση
Χαμήλωσε τους τόνους ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα, το οποίο ακολούθησε τη νέα του πρόταση προς τους θεσμούς, χωρίς όμως να αποσιωπήσει τη σκληρή και πιεστική στάση των ηγετών της Ευρώπης προς την κυβέρνηση, από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος και μετά.
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε αυτό που δηλώνει όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλους τους τόνους, πως το δημοψήφισμα δεν σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης.
Όπως είπε «Επιλέγουμε αν θα αποδεχθούμε τη συμφωνία και θα διαπραγματευτούμε για μια βιώσιμη λύση», συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας είναι ακόμα η βιώσιμη λύση».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχιση της διαπραγματευτικής προσπάθειας, με την ύπαρξη προτάσεων για αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα, λέγοντας «Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Παραμένουμε στο τραπέζι μέχρι τέλους και θα είμαστε εκεί και τη Δευτέρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους. Η δημοκρατική επιλογή του λαού είναι ισχυρότερη από εμάς».
Αναφερόμενος ειδικά στο δημοψήφισμα υποστήριξε τους λόγους της υπερίσχυσης του ΟΧΙ, καθώς όπως είπε «όχι σημαίνει πίεση για δίκαιη συμφωνία που τα βάρη θα πάνε στους έχοντες και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Συμφωνία με μεταρρυθμίσεις με τιμωρία για τους διαπλεκόμενους. Το όχι δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη μέρα. Όχι δε σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει πίεση για συμφωνία με λύση για το χρέος».
Αντίθετα στους αντιπολιτευτικούς χειρισμούς υπέρ του ΝΑΙ αντέτεινε πως πρόκειται για εκβιασμό που η ψήφος του «ναι σε όλα» δεν δίνει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, συμπληρώνοντας ότι «Το εγχώριο πολιτικό σύστημα μάς οδήγησε στη χρεοκοπία και προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη σε εμάς που θέλουμε τη σωτηρία, και ονειρεύονται την επιστροφή τους».
Ειδικά για τη σύνδεση του ΟΧΙ με την έξοδο ή την παραμονή της χώρας στο ευρώ είπε πως «Επιμένουν να συνδέουν το όχι με την παραμονή στο ευρώ. Λένε ψέματα. Όσοι τα λένε είναι εκείνοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν. Προσφέρουν κακή υπηρεσία για τον λαό και την Ευρώπη. Πριν ένα χρόνο υπήρξα υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και ζήτησα το τέλος της λιτότητας. Εντός Ευρώπης που πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά».
Για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει αυτή τη στιγμή το σύνολο των πολιτών ανέφερε πως έχει πλήρη επίγνωση, ενώ υπήρξε και προσωπική του δέσμευση ότι πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση, τόνισε δε πως δεν θα υπάρξει απώλεια των καταθέσεων, λέγοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα. Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την ψυχραιμία που έχετε δείξει αυτές τις δύσκολες εβδομάδες. Η κατάσταση είναι πρόσκαιρη και δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία και σας καλώ να πούμε Όχι στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη. Να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συναίνεση από τους εργοδότες για το ασφαλιστικό
8 Ιαν. 2016 - 6:10 - Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
24 Σεπ. 2015 - 6:10 - Νέες κάλπες
21 Αυγ. 2015 - 6:10 - Προ των αποφάσεων
18 Αυγ. 2015 - 6:10 - Άμεση δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ
17 Αυγ. 2015 - 6:10