Παράταση διενέργειας κρεοσκοπικού ελέγχου στα Δημοτικά Σφαγεία Γαυρίου, Κέας και Κύθνου

Ανάσα για την τοπική κτηνοτροφία

Παρατείνεται η λειτουργία των παλαιών Σφαγείων του Γαυρίου Άνδρου, της Κύθνου και της Κέας, μέχρι τις 10-01-2016, κατόπιν σχετικής απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη με στόχο την προστασία της κτηνοτροφίας και τον ομαλό εφοδιασμό των αγορών τους με κρέας, ελλείψει άλλων καταλληλότερων χώρων.

Αιτήματα για την παράταση λειτουργίας των σφαγείων υπέβαλαν στην αρμίδια υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι δήμαρχοι των τριών νησιών, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία τους τόσο για τη σφαγή της τοπικής ζωικής παραγωγής, όσο και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες σφαγές και την ανεξέλεγκτη απόθεση των ζωικών υπολειμμάτων, λόγω έλλειψης Χ.Υ.Τ.Υ. στα νησιά.

Ενέργειες αδειοδότησης Δημοτικού Σφαγείου Κύθνου

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Σταμάτης Γαρδέρης κατέστησε γνωστό πως ο Δήμος σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κύθνου έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε ενέργειες για την αδειοδότηση του Δημοτικού Σφαγείου, οι οποίες όμως ανεστάλησαν εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ειδικότερα έχει αποσταλεί σχετικός φάκελος προς την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε απάντηση του οποίου ελήφθη έγγραφο της τελευταίας, αναφορικά με τον προσδιορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση της Άδειας Λειτουργίας.

Επίσης, μετά από σχετική διαβούλευση, συμφωνήθηκε και υπογράφηκε Συμφωνητικό Χρησιδανείου μεταξύ του Αγροτικού-Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Χώρας Κυκλάδων και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κύθνου για τη λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου Κύθνου, όσον αφορά στο ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένη κτιριακή μονάδα εγκαταστάσεων του Σφαγείου. Στο εν λόγω Συμφωνητικό περιλαμβάνεται η υποχρέωση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚ.Ε.) Κύθνου να αναλάβει τις εργασίες εκσυγχρονισμού της μονάδας (έργα υποδομής, προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού), καθώς και την αδειοδότηση του Δημοτικού Σφαγείου και να καλύψει το σύνολο των δαπανών για την υλοποίηση των ανωτέρω με πόρους που θα καλυφθούν ε’ ολοκλήρου μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης (ίδιοι πόροι/ άλλη πηγή χρηματοδότησης).

Υπογραμμίζεται ακόμα, ότι το Συμφωνητικό θα έχει ισχύ για όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ακινήτου ως Δημοτικό Σφαγείο και το λιγότερο για 10 έτη από την υπογραφή του. Η ΔΗ.Κ.Ε. Κύθνου θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό (υλικοτεχνικό και κτιριακό), ώστε να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 23/17-2-2014.

Τέλος, έπειτα και από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σφαγείου Κύθνου στις 20 Ιουλίου 2015 σε συνεργασία με την Κτηνίατρο κ. Τελιώ Κοσμίδου συμφωνήθηκαν οι τελικές ενέργειες του Δήμου και της ΔΗ.Κ.Ε.Κ βασιζόμενοι στο Σχέδιο Παραγωγικής Διαδικασίας που έχει εκπονηθεί το οποίο περιλαμβάνει και τη μελέτη HACCP που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Εκσυγχρονισμός Δημοτικών Σφαγείων στην Υδρούσα

Αντίστοιχο αίτημα κατατέθηκε και από το Δήμο Άνδρου, ο οποίος στην προσπάθειά του για τον εκσυγχρονισμό των Δημοτικών Σφαγείων που βρίσκονται στην Δ.Ε. Υδρούσας, ώστε να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας τους, ζήτησε μία μικρή παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών όσον αφορά στην έκδοση άδειας ίδρυσης μέχρι να συγκροτηθεί η τριμελή επιτροπή που προβλέπεται στο ΠΔ 8 /2012 ΦΕΚ 11Α/12.

Έχοντας υπόψη τη διευκόλυνση των κατοίκων και των ορεινών, δυσπρόσιτων και μειονεκτικών νησιωτικών περιοχών κα’ εφαρμογή των άρθρων 4 και 101 παρ. 3 του Συντάγματος, τις δυσκολίες μεταφοράς, σε κόστος, μέσα, θαλάσσια συγκοινωνία, σε άλλα εγκεκριμένα σφαγεία που βρίσκονται εκτός των νησιών, τις επιστολές των δημάρχων Άνδρου, Κέας και Κύθνου, εντέλλεστε να συνεχίσετε τον κρεοσκοπικό έλεγχο για την τοπική κατανάλωση και μόνο στα παλιά Σφαγεία του Γαυρίου της Άνδρου και της Κέας μέχρι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Ζαννετίδης έκανε δεκτά τα αιτήματα των δημάρχων, παρατείνοντας τη λειτουργία των εν λόγω Σφαγείων έως τις 10 Ιανουαρίου 2016. Επιπλέον, επεσήμανε στους φορείς λειτουργίας τους την υποχρέωσή τους για την τήρηση των όρων υγιεινής, καθώς και την ανάγκη για άμεση υποβολή ολοκληρωμένου φακέλου, έτσι ώστε τα εν λόγω σφαγεία να αδειοδοτηθούν με τις διατάξεις του Π.Δ. 23/17-2-14 «Ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητας σε Ελληνικά νησιά με έκταση μικρότερη από 600 τ. χλμ».

Με τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα επανεξετάσει τη μέχρι τώρα στάση της, με τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση.

Καθυστερήσεις στο έργο του νέου Δημοτικού Σφαγείου Κέας

Σε ευχαριστήρια επιστολή του προς τον κ. Ζαννετίδη, ο Δήμαρχος Κέας Ιωάννης Ευαγγέλου επεσήμανε την αγωνία του Δήμου για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου του νέου Δημοτικού Σφαγείου Κέας, καλώντας τον ίδιο και τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Λεονταρίτη να επισκεφθούν την Κέα για να σχηματίσουν ίδια άποψη για το σύνολο των έργων του νησιού και να ενημερωθούν αρμοδίως.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό, η Κέα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή του Νέου σφαγείου, σημαντικού αναπτυξιακού έργου για το νησί. Είναι όμως απογοητευτικό το γεγονός ότι αν και οι εναπομείνασες εργασίες δεν είναι σημαντικές, το έργο λιμνάζει στις καθυστερήσεις που οφείλονται κυρίως στη γνωστή γραφειοκρατική αρρώστια του συστήματος.

Κάθε κίνηση απέχει από την επόμενη τεράστια χρονική διάρκεια, κάτι που μας εκθέτει όλους και εμάς στην Κέας βάζει σε ανησυχία αν τι έργο καταλήξει ΑΤΥΧΩΣ σε ένα πεπαλαιωμένο κατασκεύασμα, όπως αρκετά παρόμοια σε αυτή τη χώρα».

Ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος παρακαλεί την Περιφέρεια να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να απεμπλακεί η Κέα από αυτό τον εγκλωβισμό.

«Η δεύτερη φάση του έργου, που υλοποιούμε τώρα, χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου. Τα χρήματα είναι διαθέσιμα και ασφαλισμένα σε ειδικό λογαριασμό, η δε δική μας προσπάθεια να τελειώσει το έργο είναι συνεχής και χωρίς καμία αμέλεια ή αδιαφορία για το έργο. Πασχίζουμε να το τελειώσουμε με τις περιορισμένες δυνάμεις που έχουμε, σε ό,τι αφορά στην τεχνική μας υπηρεσία.

Σας παρακαλώ όπως και τον κύριο Λεονταρίτη, να προγραμματίσετε μία επίσκεψη στην Κέας το συντομότερο δυνατό για να σας περιηγήσουμε στο όμορφο νησί μας, αλλά και για να σας επιδείξουμε την πορεία του σφαγείου και άλλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται από τον Δήμο μας», κατέληξε ο κ. Ευαγγέλου, εκτιμώντας πως θα είναι συγχρόνως μία καλή ευκαιρία για τους εκπροσώπους της Περιφέρειας να αποκομίσουν μία επί τόπου άποψη για το γραφείο της περιφερειακής Ενότητας Κέας-Κύθνου και τις ελλείψεις του, μετά την αποχώρηση κάποιων υπαλλήλων του.

Ετικέτες: