Περίπου 13 μήνες μετά τη δημοπράτησή του παραδίδεται σε ανάδοχο το έργο της κατασκευής νέου νηπιαγωγείου στον Τριοβάσαλο της Μήλου

«Θύμα» της γραφειοκρατίας

  • Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η ανάθεση του πολυαναμενόμενου έργου της κατασκευής νέου νηπιαγωγείου στην περιοχή των Τριοβασάλων της Μήλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης, ο κ. Δαμουλάκης, εξηγεί τους λόγους, που η ανάθεση του έργου καθυστέρησε τόσο πολύ, με αποτέλεσμα για ακόμη μία ακόμη σχολική χρονιά, το νηπιαγωγείο της Μήλου να στεγάζεται στο ίδιο παλιό κτίριο. Ο δήμαρχος κάνει λόγο για ατέλειωτη γραφειοκρατία στις διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου, ενώ θεωρεί την ολοκλήρωση μιας νέας, σύγχρονης εγκατάστασης επιτακτική ανάγκη για το νησί και κυρίως, για τα μικρά παιδιά, που περνούν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ημέρας τους εκεί.

Μη κρατική χρηματοδότηση, κρατική γραφειοκρατία

Σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, «η δημοτική αρχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα Παιδείας και Υγείας, εντείνει την προσπάθεια της για την δημιουργία ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης και μάθησης στα παιδιά της Μήλου. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως δήμαρχος, έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νηπιαγωγείου, μια αδιαμφισβήτητη ανάγκη για το νησί και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας».

Αναφερόμενος στο ιστορικό της πρωτοβουλίας για την κατασκευή του νέου νηπιαγωγείου, ο δήμαρχος σημειώνει, πως «εξετάζοντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης, απευθυνθήκαμε στο “Ίδρυμα Βασιλείου Μελά για την Προσχολική Αγωγή”, ένα ίδρυμα το οποίο αντικαθιστώντας συχνά το Κράτος, με περίσσεια κοινωνικής ευαισθησίας, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην δημιουργία σχολείων για τα παιδιά των παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας. Το αίτημα μας για την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νηπιαγωγείου στο νησί μας βρήκε άμεση ανταπόκριση από το Ίδρυμα το οποίο μετά από μια σειρά συναντήσεων και διαδικασιών προχώρησε σε απόφαση χρηματοδότησης του Νηπιαγωγείου των Τριοβασάλων Μήλου, με το ποσό των 520.000 ευρώ (Απόφαση 11-09-2012). Με εντατική προσπάθεια τόσο της Δημοτικής Αρχής αλλά και των Υπηρεσιών του Δήμου μας, προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αποφάσεις και εγκρίσεις για την δημοπράτηση του έργου και στις 13-08-2014, δημοπρατήσαμε το έργο κατασκευής του νηπιαγωγείου Τριοβασάλων ποσού 650.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Στο μειοδοτικό αυτό διαγωνισμό έλαβαν μέρος ως ήταν αναμενόμενο, πολλές εργοληπτικές εταιρίες. Η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού για την ανάδειξη Αναδόχου, εξετάζοντας εξονυχιστικά όλους τους φακέλους των προσφορών ανέδειξε ανάδοχο την πρώτη μειοδότρια εταιρία Κοινοπραξία ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡΟΝΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΥΚΑΣ, με προσφερόμενη έκπτωση 27,88% και Τελική Δαπάνη Έργου 336.480,89 € (τελική δαπάνη Σ.Δ.Ε.). Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας με την υπ΄αριθμ. 275/28-8-2014 Απόφαση της (ΑΔΑ 7146ΩΚΩ-Ρ05) ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού».

Στη συνέχεια εξηγεί τα αίτια της καθυστέρησης, αναφέροντας, πως «κατατέθηκαν σειρά ενστάσεων από τις εταιρείες που είχαν πάρει μέρος στο διαγωνισμό, οι οποίες ακολουθώντας την δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία εξετάστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου που είναι αρμόδια να αποφανθεί πρωτοβάθμια επ’ αυτών. Μετά την πάροδο περίπου ενός (1) έτους την εργολαβία ανέλαβε, κατόπιν Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η εταιρία ΕΞΑΕΔΡΟ Α.Ε. με έκπτωση 25,20% και τελική δαπάνη Σ.Δ.Ε. 349.024,37€.Την Απόφαση της αυτή, ενέκρινε σε δεύτερο στάδιο και η Επιτροπή του άρθρ.152/3463/2006 με το πρακτικό της 10/2015 (Διαπιστωτική Πράξη αρ. 53, ΑΔΑ ΩΑΟΜΟΡ1Ι-ΤΥΑ). Βρισκόμενοι στην τελική ευθεία για την ανάθεση του έργου, ο Δήμος μας έστειλε, ως όφειλε, όλα τα έγγραφα που αφορούν αυτό το έργο στο Ελεγκτικό Συμβούλιο για προσυμβατικό έλεγχο και τελική έγκριση, το οποίο με την υπ’ αριθμ. 234/2015 Πράξη του Ε’ Κλιμακίου (Α.Π. 49394/31.8.2015), απεφάνθη ότι Ανάδοχος για το έργο του Νηπιαγωγείου πρέπει να ανακηρυχθεί η εταιρία Κοινοπραξία ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡΟΝΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΥΚΑΣ και όχι η εταιρεία ΕΞΑΕΔΡΟ ΑΕ. Αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι μετά από όλες αυτές τις μακροχρόνιες διαδικασίες, έπρεπε να χαθούν άλλοι 13 μήνες για να καταλήξουμε σε αυτό που οι Υπηρεσίες του Δήμου μας είχαν αρχικά αποφασίσει».

«Σε αποκαρδιωτικό κλίμα»

Πέραν του φαινομένου της γραφειοκρατίας, ευθύνες για την καθυστέρηση επιρρίπτει ο κ. Δαμουλάκης και στην ανεπάρκεια, όπως τη χαρακτήρισε, των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Μήλου, «η ατελείωτη γραφειοκρατία του κράτους, καθώς και η ανεπάρκεια και η άγνοια κάποιων υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που το Ελληνικό Δημόσιο έχει ορίσει να ελέγχουν τις αποφάσεις των Δήμων, αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας. Αλλά το σπουδαιότερο, στερούν από τα παιδιά μας ένα άκρως απαραίτητο και μοναδικό έργο, το Νηπιαγωγείο Τριοβασάλων. Σε λίγες μέρες με το άνοιγμα των σχολείων τα νήπια του νησιού μας θα κάνουν αγιασμό για μία ακόμη χρονιά στο παλιό Νηπιαγωγείο του Π. Τριοβασάλου, σε αυτό το Νηπιαγωγείο που δύο γενεές πίσω χρησιμοποιούσαν οι παππούδες τους σαν σχολείο! Όταν την ίδια στιγμή θα μπορούσαν να χαίρονται το Νέο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο Τριοβασάλων που το όραμα της Δημοτικής Αρχής με την ευγενική χορηγία του “Ιδρύματος Βασιλείου Μελά για την Προσχολική Αγωγή” έφερε στο νησί μας».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος υπογραμμίζει, ότι «μέσα σε αυτό το αποκαρδιωτικό κλίμα, συνεχίζουμε πεισματικά την προσπάθεια για να δούμε αυτό το έργο να ξεκινάει και να υλοποιείται! Και είναι τα χαμόγελα των παιδιών μας που μας δίνουν αυτή την δύναμη!».

Ετικέτες: