Πολιτιστική Κληρονομιά: Το «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη
- Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10
Η ανάγκη προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των ιστορικών πόλεων για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους είναι το θέμα, της φετινής επιστημονικής συνέλευσης της Διεθνούς Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων της ICOMOS, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης και ολοκληρώνονται σήμερα.
Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Πρωτοπρ. π. Φλαβιανού Αλμπέσκου, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού.
Τους συνέδρους καλωσόρισε θερμά ο καθηγητής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου κ. Ιωσήφ Στεφάνου, παρουσιάζοντας στη συνέχεια την ιστορία της Σύρου, όπου γεννήθηκαν τρεις μεγάλοι πολιτισμοί, ο Αρχαίος (Πρωτοκυκλαδικός) πολιτισμός, ο μεσαιωνικός πολιτισμός, που αναπτύχθηκε στην Άνω Σύρα, αλλά και ο νεοκλασικός πολιτισμός της Ερμούπολης. «Θεωρώ ότι το καλύτερο καλωσόρισμα για όσους δεν έχουν ξανάρθει στη Σύρο είναι να τους εκμυστηρευτούμε και να τους μυήσουμε σε μερικά μυστικά του τόπου για να καταλάβουν την αξία του, το μέγεθος της προσφοράς του στην ιστορία, αλλά και την ανάγκη αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.
Σύρος: Η πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Στον χαιρετισμό του, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου σημείωσε ότι η Σύρος είναι ένας τόπος, που εδώ και αιώνες υπηρετεί το ρόλο της πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου. «Το γεγονός ότι το ICOMOS, ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός, ο οποίος μεριμνά για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, επισκέπτεται το νησί, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε και τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αυτή που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και την οποία προσπαθούμε με υπερηφάνεια να εμπλουτίσουμε με τη δική μας προσφορά», σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμα πως η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει την προσπάθειά της για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. «Ακόμα και σήμερα, μέσω του Κέντρου Ιστορικών Μελετών, του Ινστιτούτου Σύρου το οποίο εδρεύει στην Ιστορική Μονή των Πατέρων Ιησουιτών και μέσω του νεοσυσταθέντος Κέντρου Έρευνας Συριανού Πολιτισμού προσπαθεί να συμβάλει στην άνοδο στην πολιτιστικής στάθμης του νησιού μας» υπογράμμισε, ενώ προσκάλεσε τους συνέδρους να επισκεφτούν αύριο στις 10:30 την Καθολική Μητρόπολη στην κορυφή της Άνω Σύρου για την παρουσίαση του ανακαινισμένου και αποκατεστημένου εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Αγίου Γεωργίου.
Γ. Μαραγκός: «Ανάγκη ανάδειξης της πολιτιστικής μας ιστορίας»
Στην ποιότητα που προσφέρει απλόχερα το νησί της Σύρου τόσο στους ντόπιους, όσο και στους επισκέπτες του αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Δήμαρχος κ. Μαραγκός, εξηγώντας πως «αυτή η ποιότητα, που είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, την ιδανική συμβίωση του Ορθόδοξου και Καθολικού πληθυσμού και με το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, είναι αποτέλεσμα της σημαντικής ιστορίας του και των συνεχών προσπαθειών για την συντήρησή του».
Πρόσθεσε επίσης πως το γεγονός ότι ένας διεθνής οργανισμός, επέλεξε τη Σύρο για την ετήσια συνάντησή του, είναι ιδιαίτερα τιμητικό για το νησί και επιβάλλει την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την προστασία, ανάδειξη και εκμετάλλευση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, νιώθουμε την ανάγκη να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία λάβαμε από την ανάπτυξη διάφορων πολιτισμών σε αυτό το νησί. Δεσμευόμαστε, πως ο Δήμος μας θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεχίσει να πράττει ανάλογα, στηρίζοντας τις προσπάθειες του Syros Institute, προκειμένου να καταφέρει την ενσωμάτωση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου και της νεοκλασικής Ερμούπολης, στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Πιστεύουμε, ότι η συνάντηση του ICOMOS με τη Σύρο, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα, προς αυτή την κατεύθυνσή, καθώς θα μας δοθεί η ευκαιρία, εκτός των άλλων, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας, στον τομέα της ανάδειξης και της προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», κατέληξε ο κ. Μαραγκός.
«Μνημεία που πρέπει να παραδοθούν ανέπαφα στις νεότερες γενιές»
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων, χαιρετισμό για τη φετινή συνάντηση του ICOMOS στη Σύρο απέστειλαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, η αναπληρώτρια Γ.Γ. Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα.
Τη σημασία των μνημείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, καθώς και τη σύνδεσή τους με την αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη υπογράμμισε η κ. Τζιτζικώστα. Όπως τόνισε, ο ρόλος τους στη διαμόρφωση των σύγχρονων αστικών τοπίων είναι ιδιαίτερα σπουδαίος, ως εκ τούτου θα πρέπει να παραδοθούν ανέπαφα στις μελλοντικές γενιές.
Με τη σειρά της, η αναπληρώτρια Γ.Γ. Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη τόνισε στον χαιρετισμό της ότι η «αρχιτεκτονική και η συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων είναι μια κρίσιμη πρόκληση του διεθνούς αυτού συνεδρίου, που διεξάγεται στη Σύρο και με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 50 χρόνια της ίδρυσης και λειτουργίας του ICOMOS στην Ελλάδα. Επιπλέον, η προσπάθεια αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον , σε συνδυασμό με την ευκαιρία , ότι η διεθνής κοινότητα είναι βαθιά συγκλονισμένη από τις εικόνες της μαζικής καταστροφής πολλών σημαντικών αρχαιολογικών χώρων στη Συρία και το Ιράκ , αλλά και τη βάναυση δολοφονία των αρχαιολόγων που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία και την επιστημονική έρευνα των μνημείων αυτών». Καταλήγοντας, η κ. Βλαζάκη διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της ICOMOS για την ασφάλεια των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και μνημείων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παρουσίαση Τιμητικού Τόμου του καθηγητή Ιωσήφ Στεφάνου
29 Ιουν. 2016 - 10:51 - Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων της ICOMOS στη Σύρο
17 Σεπ. 2015 - 6:11 - Η επιστημονική Συνέλευση της ICOMOS στη Σύρο
17 Σεπ. 2015 - 6:10 - Χορευτικό ταξίδι με ήχους απ' όλη την Ελλάδα
10 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Τα μηνύματα της Δήλου για την ανθρωπότητα, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι
24 Ιαν. 2023 - 12:15