Συνοδοιπόροι η συνεργασία και η δημιουργικότητα
- Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10
Την τέχνη της κινούμενης εικόνας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής, άτομα με αναπηρία και μαθητές γενικής εκπαίδευσης της Σύρου μέσα από το βιωματικό εργαστήριο ««Ήταν ένας μικρός χάρτης…», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων animasyros 8.0.
Το kinoumeno.gr σαλπάρει και φέτος για το Animasyros με τις Χριστίνα Ντεπιάν και Ιωάννα Γιακουμάτου, να αποκαλύπτουν στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του νησιού μυστικά για τη δημιουργία ταινιών animation μικρού μήκους.
«Μαθαίνουμε μαζί, διδάσκουμε μαζί»
Το φετινό βιωματικό εργαστήριο κινούμενης εικόνας, μία χορηγία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ανοίγει τις πόρτες του στους εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής και τους διδάσκει τις τεχνικές κινούμενης εικόνας. Ένας μεγάλος χάρτης με συνοδοιπόρους τη συνεργασία, τη μάθηση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, θα οδηγήσει όλους τους συμμετέχοντες στη δημιουργία μίας ταινίας με άξονα τη γνώση και την επικοινωνία. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, ταξιδευτές είναι και μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία Ερμούπολης - Σύρου καθώς και μαθητές της Στ’ δημοτικού και της Α' γυμνασίου. Το ταξίδι της γνωριμίας και της συνεργασίας ζωντανεύει πάνω στο χάρτη και θα καταλήξει σε μία ταινία, γεμάτη γνώση και ελπίδα.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των ταινιών των εκπαιδευτικών εργαστηρίων, η ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ την Κυριακή 27/9 το βράδυ στο θέατρο Απόλλων. Το εργαστήριο συντονίζουν η εικαστικός-εκπαιδευτικός Χριστίνα Ντεπιάν και η εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών Ιωάννα Γιακουμάτου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εικαστικό – animator Κατερίνα Κρεμασιώτη και το Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. Σύρου-Ερμούπολης.
Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής είναι παρόντες στα έξι εργαστήρια ενώ οι μαθητές και τα ΑμεΑ συμμετέχουν από κοινού δύο μόνο ημέρες (χθες και σήμερα).
«Εξωστρέφεια και κοινωνικοποίηση»
Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία, η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους και η δυνατότητα της δημιουργικής παραγωγής μίας ολιγόλεπτης ταινίας animation με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου. Οι εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής θα μάθουν να οργανώνουν και να υλοποιούν ένα εργαστήριο animation που μπορούν να το αξιοποιήσουν μελλοντικά στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους δράσεων σε projects, διαθεματικές εργασίες, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση καθώς και σε οποιοδήποτε μάθημα επιθυμούν να διδάξουν με διαφορετική προσέγγιση.
«Το πιο σημαντικό σε αυτό το εργαστήριο είναι η γνωριμία και η συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ντεπιάν, επισημαίνοντας τόσο τη συμβολή της δράσης στην εξωστρέφεια των συμμετεχόντων όσο και τις θεραπευτικές ιδιότητές της για τα άτομα με αναπηρία. « Τα μέλη του ΚΔΑΠ ΜΕΑ θα αισθανθούν σίγουρα μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας ότι η δουλειά που έκαναν επί δύο ημέρες είχε ως αποτέλεσμα μία ταινία κινούμενης εικόνας, η οποία θα προβληθεί μαζί με τις υπόλοιπες στην τελετή λήξης του φεστιβάλ. Αυτό θα τους γεμίσει χαρά και αυτοπεποίθηση».
Καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού
Όπως τονίζει, πρωτοβουλίες όπως αυτή συμβάλλουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. «Θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε δημιουργικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, είναι σημαντικό που έρχονται άνθρωποι με αναπηρίες και μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια, όπως οι έφηβοι, τα παιδιά, οι ενήλικες και οι φοιτητές» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εξηγεί ότι τα μαθήματα αυτά αποτελούν μία πολύτιμη εμπειρία και για τα παιδιά γενικής αγωγής, στα οποία δίνεται η δυνατότητα να νικήσουν τους όποιους φόβους τους και τα λανθασμένα στερεότυπα της εποχής και να εξοικειωθούν μέσα από τη συνεργασία με αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούσαν «διαφορετικό».
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης, στην πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή 11 μαθητών σχολείων και 12 μελών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες.
Καταλήγοντας, η κ. Ντεπιάν εξέφρασε την επιθυμία της να αποτελέσει το εργαστήριο την αφετηρία για τη δημιουργία ταινιών animation μέσα στα σχολεία του νησιού, με τους εκπαιδευτικούς να βοηθούν τη φαντασία των παιδιών να αποκτήσει σάρκα και οστά μέσα από την χαρούμενη, πολύχρωμη και διασκεδαστική φυσιογνωμία της έβδομης τέχνης.
Εργαστήρια για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Εκτός από το «Ήταν ένας μικρός χάρτης…» πραγματοποιείται επίσης το Εργαστήριο Οπτικών Παιχνιδιών από τον καθηγητή και συντονιστή εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων Wilson Lazaretti. Το εργαστήριο λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη και περιλαμβάνει οπτικά παιχνίδια και κατασκευές από χαρτί για εκμάθηση του τρόπου που αναπαράγονται οι κυκλικές κινήσεις στα κινούμενα σχέδια. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών (Α' – Στ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου).
Οι δημιουργικές δράσεις για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώνονται με το Παιδικό Εργαστήριο «GNOUS» με τους μουσικούς Μιχάλη Μοσχούτη, Βασίλη Τζαβάρα και τη video artist Ερατώ Τζαβάρα.
Τα παιδιά δημιουργούν ήχους και εικόνες και συνθέτουν σε ένα θέμα σχετικό με την Ερμούπολη. Το συγκεκριμένο εργαστήριο διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10-12 ετών (Ε, Στ’ Δημοτικού, Α' Γυμνασίου)
Με τη σειρά τους, οι μαθητές Γυμνασίου μπορούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο «Animation Techniques with Waf!», το οποίο αφορά στην καθοδήγηση δημιουργίας ταινίας animation που συνδυάζει τρεις διαφορετικές τεχνικές, καθώς και στο Παιδικό Εργαστήριο «Metamorphosis» σχετικά με την τεχνική pixillation σε συνδυασμό με τη ζωγραφική.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΑμεΑ: Όλες οι αλλαγές σε πιστοποίηση και συνταξιοδότηση
17 Ιαν. 2025 - 13:34 - Η δημιουργική τέχνη του ντοκιμαντέρ
16 Ιαν. 2025 - 6:16 - Το Hollywood επέστρεψε στη Σαντορίνη
4 Δεκ. 2024 - 6:16 - "Πηγή" πολιτισμού και εξωστρέφειας
22 Οκτ. 2024 - 6:15 - Μαθητές στον παλμό του κινηματογράφου
7 Οκτ. 2024 - 6:16