Σε εξέλιξη οι εκλογικές διεργασίες για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας

Παρέλαση δελφίνων

Οι εκλογές αρχηγού στη Ν.Δ. έφεραν στην επιφάνεια τις βλέψεις των δελφίνων, με την κρίση που ταλανίζει το κόμμα να μην δείχνει διεξόδους επίλυσης της, αλλά αντιθέτως μία μεγέθυνση της εσωστρέφειας, που εντείνεται από τις διαφορετικές συνιστώσες που αντιπαλεύουν για την καθιέρωση του πολιτικού στίγματος του στο μέλλον.

Με ιδεολογικές παραπομπές από την άκρα δεξιά, στο νεοφιλευθερισμό και τον κεντρώο χώρο, οι μνηστήρες της κομματικής ηγεσίας, ερίζουν επάνω στις στάχτες της πολιτικής απαξίωσης των προσώπων που αποτέλεσαν εκφραστές όσων στοιχείων διαμόρφωσαν την κρίση των πολιτικών αξιών.

Οι συγκρίσεις των υποψηφίων με τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κόμματος κατά το παρελθόν, που ασχέτως των όποιων πολιτικών θεωρήσεων του καθ’ ενός, δεν αμφισβητείται το πολιτικό τους εκτόπισμα, οδηγούν σε επιβεβαίωση της μέγιστης διαφοράς των πολιτικών μεγεθών που εκφράζουν.

Οι επίδοξοι διεκδικητές της ηγεσίας της Ν.Δ. έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα συμμαχιών, επηρεασμού κομματικών στελεχών και ανέξοδων δημοσίων δηλώσεων, με αποτέλεσμα την μετατροπή του κομματικού τους χώρου σε αρένα επιβολής τους.

Οι εκφραστές των τάσεων των πρώην πρωθυπουργών, που εμφανίζονται ως διεκδικητές της αρχηγίας, δεν προκαλούν αμφιβολίες αποτελεσματικότητας μόνο στους οπαδούς του κόμματος αλλά και μεταξύ των στελεχών, οι οποίοι θα κληθούν να υπογράψουν τις υποψηφιότητες που θα τεθούν.

Αντί να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των κομματικών οργάνων στην προώθηση των διεργασιών που θα οδηγήσουν την παράταξη στον επανακαθορισμό της πολιτικής της ταυτότητας και στην έξοδο της από την κρίση, αναλώνεται στην ενίσχυση συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων και αρκείται στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας.

Οι μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών που επιζητούν μία θέση στο παιχνίδι της εσωτερικής αναμέτρησης, δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για την ανασυγκρότηση του, τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο, όσο και στο ανάλογο εκλογικό κέρδος, με την έλλειψη οραματικού προγραμματισμού διακυβέρνησης.

Πιθανές υποψηφιότητες

Πληθαίνουν τα στελέχη που τελούν σε αναμονή της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους την στήριξη τους, αν και ο ίδιος αποφεύγει την όποια επιβεβαίωση, δηλώνοντας

«για μένα θα ήταν εύκολο να πω το "ναι" ή το "όχι"», και όπως συμπληρώνει «Όμως το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά και την απόφασή μου θα την ανακοινώσω όταν κρίνω», άλλωστε επισημαίνει ότι «οι ανακοινώσεις γι’ αυτό το θέμα δεν είναι μια απλή δήλωση, θέλει περίσκεψη, πρόταση, υπογραφές».

Ο περιορισμός του αριθμού των υποψηφίων φαίνεται ότι θα είναι αναπόφευκτος, με τον τελικό αριθμό να είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού των όσων μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να διεκδικήσουν την αρχηγία, θέμα για το οποίο ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε ότι «δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Αριθμός θα υπάρχει όταν κατατεθούν υπογραφές».

Ο πρώτος που δήλωσε τον εαυτό του ως διεκδικητή της αρχηγίας, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το αξιοσημείωτο ότι δεν θα λάβει την στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη.

Θέλοντας να δώσει το στίγμα της πολιτικής του στο εσωτερικό του κόμματος δήλωσε πως «Δεν κάνω νταλαβέρια με παραδοσιακές συντεχνίες της Ν.Δ.», εκφράζοντας έτσι την αντίθεση του στους εσωκομματικούς μηχανισμούς που λειτουργούν επί χρόνια στο κόμμα, στοχοποιώντας τις επιρροές των παλαιών πρωθυπουργών.

Παραδέχτηκε πάντως πως το κόμμα του είναι «γερασμένο» και πρέπει να ανανεωθεί καθώς «έχει πάρει διαζύγιο από μεγάλες κατηγορίες πολιτών».

Ένας εκ των πρώτων που εκδήλωσε πρόθεση υποψηφιότητας είναι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τυγχάνει της απόλυτης στήριξης του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος σχολίασε ότι «Δεν διασφαλίζει ο κ. Παπαμιμίκος τις διαδικασίες, τις διασφαλίζουμε όλοι μαζί. Ο κ. Παπαμιμίκος είναι απλό μέλος της επιτροπής και προεδρεύει» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Όταν, δε, του ζήτησαν να απαντήσει αν είναι ενοχλημένος από τη στάση του γραμματέα της ΝΔ ενώ ξεκίνησε την απάντησή του με τη φράση «η στάση κανενός δεν με ενοχλεί, αντιθέτως είναι όλοι συνεργάτες» στη συνέχεια πρόσθεσε ένα μεγάλο «καρφί» λέγοντας ότι «από εκεί και πέρα έχω την προσωπική μου άποψη για τις ικανότητες του καθενός».

Πάντως πρόκειται για μία υποψηφιότητα που προκαλεί επιπλέον θέματα λόγω ασυμβίβαστου, καθώς δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας από την στιγμή που δεν είναι βουλευτής, εκτός εάν υπάρξει διαρχία στο κόμμα.

Αποκλείστηκε η υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη, την οποία επιθυμούσε η στενή ομάδα του Αντώνη Σαμαρά, όπως φάνηκε από την έκφραση της πρόθεσης του να θέσει υποψηφιότητα Άδ. Γεωργιάδης.

Στήριξη της πιθανότητας υποψηφιότητας του ζήτησε με επιστολή του προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, Μάρκο Πανέτα και από του μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Σαράντο Ευσταθόπουλο.

Εν αναμονή δε και των αποφάσεων των στελεχών που κατά το παρελθόν είχαν εκφράσει την πρόθεση τους να θέσουν υποψηφιότητα, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Πέτρος Τατούλης και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η εικόνα μένει να ξεκαθαρίσει έως την Παρασκευή, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, οι οποίες για να ισχύσουν θα πρέπει οι υποψήφιοι να καταθέσουν μαζί με το αίτημα τους και 50 υπογραφές μελών της Π.Ε. ή του 1/10 των μελών του τελευταίου συνεδρίου.

Ετικέτες: