Αποτρεπτικός παράγοντας προβολής
- Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Ένα γνώριμο αρνητικό φαινόμενο στο περιβάλλον της Σύρου έκανε την επανεμφάνιση του τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στα νερά του λιμανιού, με τα ρινίσματα των τοξικών χρωμάτων από την αμμοβολή του Νεωρίου να γεμίζουν την πέριξ του ναυπηγείου θαλάσσια περιοχή.
Η συνήθης πρακτική του ναυπηγείου στη χρήση αμμοβολής, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα που αυτή προκαλεί, όσον αφορά στη διάσπαση των τοξικών χρωμάτων που είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, παρά τις επανειλημμένες αντιδράσεις, συνεχίζει το επιβαρυντικό του έργο.
Οι εργασίες αμμοβολής που πραγματοποιήθηκαν στο ναυπηγείο προ διημέρου, συνοδεύτηκαν από την εμφάνιση του γνωστού πλοιαρίου, το οποίο, όπως κάθε φορά συμβαίνει, περιδιάβαινε επί ώρες εντός του λιμανιού, προκειμένου να διασπά τα στρώματα των υπολειμμάτων των διασπώμενων χρωμάτων που επικάθονται στα νερά του λιμανιού.
Αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος ήταν και ένας επισκέπτης του νησιού, ο κ. Σπύρος Πριόβολος, που είχε καταφτάσει με το ταχύπλοο σκάφος του, το οποίο βρισκόταν ελλιμενισμένο, μαζί με πλήθος ιστιοφόρων, στην περιοχή του Λιμεναρχείου.
Η συνεχής και πολύωρη παρουσία του μικρού σκάφους του Νεωρίου στο λιμάνι της Ερμούπολης και κυρίως τα μεγάλα ξύλα που χρησιμοποιούσε για τη διάσπαση στη θαλάσσια επιφάνεια των στρωμάτων των υπολειμμάτων της αμμοβολής, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, ο οποίος άμεσα θέλησε να πληροφορήσει σχετικά το Λιμεναρχείο.
Με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας, έγιναν αντιληπτά και τα τοξικά χρώματα που επέπλεαν στο νερό, αλλά είχαν επικαθήσει και επάνω στα σκάφη που βρίσκονταν δεμένα εντός του λιμανιού, με αποτέλεσμα την απλή πληροφόρηση να ακολουθήσουν καταγγελίες εκ μέρους του κ. Πριόβολου, τόσο προς τη Λιμενική Αρχή όσο και προς την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Καθώς η νέα επίσκεψη του στη Σύρο αφορά σε ένα δημοσιογραφικό αφιέρωμα που ετοιμάζει για το νησί, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις που τέθηκαν κατά το παρελθόν από τον ίδιο προς τη Δημοτική Αρχή και πρόκειται να επαναληφθούν, σχετικά με την τουριστική προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού, κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Δήμαρχο, προτίθεται να του ζητήσει να τοποθετηθεί δημόσια για το πώς σκοπεύει να ενεργήσει σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η πρώτη καταγγελία στο Λιμεναρχείο
Θέλοντας να καταγγείλει το γεγονός στον Λιμενάρχη, ο κ. Πριόβολος τον κάλεσε στο προσωπικό του τηλέφωνο και καθώς δεν απαντούσε επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο μέσω ασυρμάτου και συγκεκριμένα μέσω του καναλιού 12.
Λίγη ώρα αργότερα πήγε στο σκάφος του αξιωματικός υπηρεσίας του Λιμενικού, ο οποίος επικεντρώθηκε όχι στο γεγονός του ελέγχου που ζητήθηκε να γίνει τόσο για τη ρύπανση όσο και για τον ρόλο της λάτζας όλο το βράδυ στο λιμάνι, αλλά στην παρατήρηση για αλλαγή συχνότητας στον ασύρματο.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην έγγραφη καταγγελία που κατέθεσε τελικά στο Λιμεναρχείο «Καταγγέλλω: 1) ότι δεν σταμάτησε όλο το βράδυ η λάτζα να κινείται τραβώντας ξύλα, χωρίς σήμανση, μέσα στο λιμάνι, δημιουργώντας πρόβλημα στην ασφάλεια ναυσιπλοΐας. 2) Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ακόμα και σήμερα, από την αμμοβολή που γίνεται στο Νεώριο. 3) Υπεύθυνο για τις εγκαταστάσεις και τους ρύπους στη θάλασσα είναι το Λιμεναρχείο. Τι ενέργειες έκανε; 4) Δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμαι ότι έκανα κακή χρήση των CH 12-10 καταγγέλλοντας παραβάσεις».
Καταγγελία και έγγραφη ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας
Ανάλογη καταγγελία κατέθεσε ενυπόγραφα και στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία αναφέρει το γεγονός της κίνησης της λάτζας εντός του λιμανιού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με σκοπό να σπάει, με τα ξύλα που έσερνε, τα ρινίσματα χρώματος που κάλυπταν τη θάλασσα ως αποτέλεσμα της αμμοβολής.
Επίσης ενημέρωσε για την επικόλληση πλήθους ρινισμάτων στην επιφάνεια του σκάφους του, όπως και για την σχετική έκκληση που απηύθυνε προσωπικά στον αρμόδιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Π. Βούρο, για τη διενέργεια ελέγχου και συλλογή δείγματος.
Στο κείμενο της καταγγελίας του ζητά σχετική έγγραφη ενημέρωση περί των αδειών που έχουν δοθεί στο Νεώριο για τη χρήση αμμοβολής, τι δείγματα ελήφθησαν και να υπάρξει ενημέρωση και επί των αποτελεσμάτων, ώστε να έχει τη δυνατότητα σύγκρισης με τα δείγματα νερού που ο ίδιος συνέλλεξε και προτίθεται να στείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί για το ποιος φέρει την ευθύνη αποκατάστασης του σκάφους του, επί του οποίου έχουν επικολλήσει τα ρινίσματα των χρωμάτων. Δεν παρέλειψε δε να θίξει και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως «Η ατμόσφαιρα ήταν ανυπόφορη και ενοχλητική, κάτι που μου επεσήμαναν και τουρίστες από διπλανά σκάφη», οπότε περί του θέματος ρωτά «τι ελέγχους περιβάλλοντος κάνει η Διεύθυνση σας».
Τουριστική προοπτική και προβολή
Ένας άνθρωπος που έμπρακτα έχει δείξει την υποστήριξη του στο νησί είναι ο Σπύρος Πριόβολος, με τακτικές επισκέψεις του και συνεχείς δημοσιεύσεις, αναφορές και αφιερώματα, στα έντυπα με τα οποία συνεργάζεται.
Επανήλθε στη Σύρο, προκειμένου να ολοκληρώσει μία θαλάσσια περιήγηση του νησιού, που θα παρουσιάσει σε ένα αφιερωματικό άρθρο και όπως ο ίδιος είπε «Ήρθα με σκοπό να ετοιμάσω ένα άρθρο για τη ναυτική τουριστική προβολή του νησιού και παράλληλα έχω ετοιμάσει έναν περίπλου του νησιού, ένα οδοιπορικό με ναυτικές πληροφορίες».
Ήδη έχει προτείνει στον Δήμαρχο την δημιουργία ενός θεσμού πανελλαδικής ναυτικής συγκέντρωσης σκαφών, που να καθιερωθεί ως ένα θαλασσινό αντάμωμα, να αναλάβει την διοργάνωση του ο Δήμος και με δηλώσεις συμμετοχών κάθε είδους σκαφών.
Μία πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στην οικονομία του νησιού, αλλά παράλληλα και ως ένα άλλο μέσο προβολής του, όπως και ως μία νέα τουριστική προοπτική.
Όμως για ανάλογες ενέργειες πρέπει να τεθούν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε τα σκάφη που θα επισκέπτονται το νησί να μην υφίστανται την φθορά που προκαλείται από ανάλογες ενέργειες όπως αυτή της αμμοβολής του ναυπηγείου.
Άλλωστε η συνάντηση τους θα αφορά και στο ενδιαφέρον που επέδειξε για δημοσιογραφική κάλυψη με σκοπό την ανάδειξη του έργου της ανάπλασης, που θα αλλάξει τη μορφή του λιμανιού, δίνοντας όμως την προοπτική του έργου. Όπως ανέφερε «η ανάπλαση γιατί γίνεται; Για να περπατάνε οι πολίτες στο λιμάνι ή για να προσελκυστεί και ο ναυτικός τουρισμός;».
Δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου
Ο κ. Πριόβολος σε σχόλιο του στην εφημερίδα για το θέμα ανέφερε πως «Έρχομαι να κάνω αυτή τη δουλειά (της προώθησης του νησιού) και «πέφτω» σε δύο περιστατικά πολύ άσχημα, που απομακρύνουν κάθε επισκέπτη που θέλει να έρθει με σκάφος για τα οποία ήδη μίλησα στον Λιμενάρχη και στον Δήμαρχο. Το πρώτο σχετίζεται με τις ταχύτητες που μπαίνουν τα πλοία στο λιμάνι και κόντεψα να σπάσουν τα σκάφη που ήταν στην προβλήτα. Το δεύτερο αφορά στην αμμοβολή και με κάνει να μην τολμήσω ποτέ να έρθω με το σκάφος μου. Να σας αναφέρω ότι είχα σκοπό να βγάλω το σκάφος μου στον Ταρσανά, που τώρα βέβαια δεν το συζητάω. Μεγάλη φθορά στα σκάφη αλλά και στην υγεία των ανθρώπων».
Για την εργατική δυναμική του Νεωρίου ως ενεργή βιομηχανική μονάδα της περιοχής ανέφερε «Δεν είμαι από τους οικολόγους του αντιαναπτυξιακούς, που φέρνουν εμπόδια στην ανάπτυξη, αλλά να γεμίζει όλο το λιμάνι και δεν μπορεί να το δέχεται το νησί και από την άλλη μεριά να κάνουν τόσα έργα για την ανάπτυξη του λιμανιού. Γιατί τα κάνουν αυτά, ενώ θέλουν να έχουν μία βιομηχανική περιοχή;».
Καθώς σήμερα πρόκειται να υπάρξει συνάντηση του κ. Πριόβολου με τον Δήμαρχο, σχετικά με συγκεκριμένες προτάσεις περί της προώθησης του ναυτικού τουρισμού στο νησί, αυτό στο οποίο ο ιδιος στάθηκε ιδιαιτέρως είναι η απαίτηση για δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου και δέσμευση του για το θέμα.
Λόγω και της δημοσιογραφικής ενασχόλησης του κ. Πριόβολου σε περιοδικές εκδόσεις σχετικές με τα σκάφη, τη θάλασσα και τους ναυτικούς προορισμούς, όπως ο ίδιος μας ενημέρωσε, προτίθεται να δημοσιοποιήσει όχι μόνο αυτό καθ’ εαυτό το θέμα της αμμοβολής του Νεωρίου, αλλά κυρίως τις θέσεις του Δημάρχου.
«Αλλά και οι κάτοικοι, δεν καταλαβαίνω, τους αρέσει αυτό; Δεν αντιδρούν;» αναρωτήθηκε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Σύννεφο” αμμοβολής
22 Μαρ. 2013 - 9:00 - Η υπόθεση της αμμοβολής στο Δημοτικό Συμβούλιο
14 Φεβ. 2024 - 6:20 - Ζητούμενο η αρμονική συνύπαρξη τουρισμού και ναυπηγείου
20 Οκτ. 2020 - 6:20 - Το Πολεμικό Ναυτικό ξανά στο ναυπηγείο της Σύρου
13 Ιαν. 2020 - 6:20 - Ιστορική μέρα για το ΝΕΩΡΙΟ Σύρου και τη ναυπηγοεπισκευή στη χώρα
4 Δεκ. 2019 - 15:38