Κρουαζιέρα διαπιστώσεων και συζήτησης
- Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Η ανάγκη οργανωμένης και συλλογικής προσπάθειας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη Σύρο αποτέλεσε κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσία εκπροσώπων της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη.
Πέραν των όσων τέθηκαν επί τάπητος αναφορικά με τις σημερινές δυνατότητες της Σύρου όσον αφορά στην υποδοχή κρουαζιεροπλοίων, κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης, αναδείχθηκε έντονα η προσπάθεια συντονισμού της τοπικής κοινωνίας που πρέπει να καταβληθεί, αλλά και των άμεσα εμπλεκόμενων με τον κλάδο της κρουαζιέρας, προκειμένου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να βαδίσει ικανοποιητικά στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως τόνισαν ο πρόεδρος και τα παριστάμενα μέλη της Ένωσης, Θεόδωρος Κόντες, Αντώνης Καλούδης και Γεώργιος Κουμπενάς αντίστοιχα.
Μεταξύ των όσων επεσήμαναν στις τοποθετήσεις τους οι τρεις εκπρόσωποι, σημείωσαν ότι σταδιακά εκδηλώνεται ενδιαφέρον από εταιρείες για διαφορετικούς προορισμούς από τους καθιερωμένους τουριστικούς που βρίσκονται ήδη σε γραμμές κρουαζιέρας, με τη Σύρο να εντάσσεται στις επιλογές τους, υπό την προϋπόθεση της οργάνωσης σε επίπεδο υποδοχής αλλά και προσφοράς υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.
Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Λεονταρίτης, η χθεσινή σύσκεψη αποτέλεσε ένα βήμα γνωριμίας με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, γνωστοποιώντας πως, θα ήταν χρήσιμο να αναπτυχθεί και μελλοντικά μία ανοικτή συνάντηση με την τοπική κοινωνία.
Τη σύσκεψη παρακολούθησαν τουριστικοί και ναυτιλιακοί πράκτορες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς καθώς επίσης, ο αντιπρόεδρος και το μέλος, Φραγκίσκος Βακόνδιος και Γιώργος Κανάκης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, Δημήτρης Αρβανίτης, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το πεδίο του τουρισμού αλλά και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας.
Ποιοτικό “άνοιγμα” που απαιτεί οργάνωση
Δίνοντας τον τόνο του ενδιαφέροντος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας για τη Σύρο, ο πρόεδρος της, ανέφερε εξ αρχής πως, η κρουαζιέρα είναι ένας κλάδος που βαδίζει με ταχύτατους ρυθμούς, στον οποίο μπορεί να ενταχθεί η Σύρος, δεδομένης της προτίμησης που αρχίζουν να εκδηλώνουν οι τουρίστες. “Όντως το νησί της Σύρου έχει να προσφέρει πάρα πολλά και είχαμε πάρα πολλές αιτήσεις πρόσφατα από εταιρείες κρουαζιέρας για να μπουν σε νέους προορισμούς. Η Σύρος είναι από αυτούς που προτάθηκαν στους νέους προορισμούς και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει μία αυξητική δύναμη για την κρουαζιέρα” ανέφερε ο κ. Κόντες, εξηγώντας παράλληλα πως, οι επιβάτες έχουν “κορεστεί” όσον αφορά στις κλασικές κρουαζιέρες που “πιάνουν” Μύκονο και Σαντορίνη, τονίζοντας πως, “θέλουν να επισκεφθούν νέους προορισμούς”. Μία εξ αυτών των εταιρειών, που υπήρξε και η μοναδική που αναφέρθηκε εκ μέρους των εκπροσώπων της Ένωσης - στην εν λόγω σύσκεψη - είναι η Celestyal Cruises. Βάσει της φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, ο πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού, διευκρινίζοντας πως, αποτελούν πλάνη οι αναφορές πως, οι κρουαζιέρες δεν αφήνουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες. “Από στατιστικές ένα 25% των επιβατών που έρχονται στην κρουαζιέρα, ξανάρχονται στην Ελλάδα και στα μέρη που επισκέφθηκαν στις διακοπές τους. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, κατά μέσο όρο ο κάθε επισκέπτης κρουαζιερόπλοιου αφήνει 60 ευρώ στον κάθε προορισμό επίσκεψης.
Παράλληλα, ο Αντώνης Καλούδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η τοπική κοινωνία, κάνοντας κατανοητό πως, “δεν είναι μόνο τα λιμενικά τέλη που εισπράττονται από τα κρουαζιερόπλοια, αλλά υπάρχει μία αλυσίδα δραστηριοτήτων όπως τα ενδιαφέροντα, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι εμπορικοί φορείς και τόσα άλλα” υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως, “το νησί σας έχει ορισμένα χαρίσματα και σε αυτά πρέπει κανείς να βασιστεί για να δει πώς θα μεθοδεύσει την ανάπτυξη αυτού του κλάδου”. Ένα εξ αυτών των προτερημάτων, όπως πρόσθεσε, είναι “η γεωγραφική περιοχή και το προστατευμένο λιμάνι”. Αν και τόνισε πως η κρουαζιέρα δραστηριοποιείται έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο υπογράμμισε πως, “ενδιαφερόμαστε να έχουμε ανάπτυξη όλον το χρόνο”. Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω της σύντομης περιήγησης που έκανε ο ίδιος στην πόλη, υπογράμμισε πως, πέραν του ασφαλούς λιμένα, η Ερμούπολη ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της και τους πολιτιστικούς – επισκέψιμους χώρους της όπως και τα μουσεία, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η συνύπαρξη των δύο δογμάτων αλλά και η εναλλακτική επιλογή του περιπατητικού τουρισμού όπως πηγάζει από την ύπαρξη μονοπατιών. “Το νησί σας αν έχει έστω και τη στοιχειώδη υποδομή εύκολα θα μπορούσε να αναπτυχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση” δήλωσε.
Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο κ. Καλούδης επεσήμανε πως, βασικός παράγοντας που συνυπολογίζουν οι εταιρείες κρουαζιέρας είναι και η σταθερότητα, εξηγώντας πως, η πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε μετατόπιση μικρού αριθμού αφίξεων στην Ελλάδα, κάτι που όμως δεν πρέπει να αφήσει τη Ελλάδα εφησυχασμένη και χωρίς προβληματισμό.
Από την πλευρά του και ο Γιώργος Κουμπενές, επεσήμανε πως, “εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε αντιληφθεί πως η Σύρος είναι ένα λιμάνι που έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης”, προσθέτοντας μάλιστα, πως, “έχω δει και μία μεταστροφή του κόσμου προς τον τουρισμό καθώς έχει αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που έχει ο τουρισμός. (...) Η προσπάθεια πρέπει να είναι η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού χωρίς να αλλοιωθεί η ομορφιά του νησιού”.
Μετά την άφιξη... εκδρομές, επισκέψιμοι χώροι και αγορά
Κοινή επισήμανση των τριών μελών της Ένωσης Εφοπλιστών σχετικά με την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και την ικανοποίησή τους κατά την παραμονής τους στο νησί είναι η ανάγκη δημιουργίας και προσφοράς εκδρομών. “Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τις εταιρείες είναι οι εκδρομές. Η εταιρεία κρουαζιέρας είναι ιδιωτική επιχείρηση, σκοπός της είναι το κέρδος. Ερχόμενη στο λιμάνι σας, σίγουρα “πουλάει” τον προορισμό, αλλά και η εταιρεία αποσκοπεί στο κέρδος μέσω των εκδρομών. Αυτό νομίζω πρέπει να είναι μία προτεραιότητα για εσάς. Πρέπει να ορίσετε κάποιους προορισμούς, που μπορούν να πηγαίνουν οι επιβάτες. Υπάρχουν κάποιοι, αλλά αυτό πρέπει να το αναπτύξετε περισσότερο και από πλευράς marketing. Να ορίσετε τους χρόνους και τις λεπτομέρειες” ανέφερε ο Γεώργιος Κουμπενάς, καταδεικνύοντας πως η ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι συλλογική υπόθεση και απαιτεί και την αυξημένη ενεργοποίηση των τουριστικών πρακτόρων, των τοπικών Αρχών σε επίπεδο λειτουργίας επισκέψιμων χώρων αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας ώστε να είναι σε λειτουργία η αγορά και τα καταστήματα. “Το θέμα είναι να προσφέρεις επιλογές που να ταιριάζουν σε πολλά προφίλ επισκεπτών” σημείωσε.
Στο πλαίσιο των ερωτήσεων μάλιστα, εκ μέρους τουριστικού πράκτορα τέθηκε το ερώτημα αν έχουν υπάρξει παρατηρήσεις εκ μέρους των επισκεπτών στη Σύρο, με τον πρόεδρο της Ένωσης, να τονίζει ότι έχουν προκύψει επισημάνσεις όσον αφορά στο ζήτημα της ξενάγησης. Ως εκ τούτου, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να υπάρχει γνώση κι εξειδίκευση στους ξεναγούς ώστε να μένει ευχαριστημένος ο επισκέπτης και να ενημερώνεται επαρκώς και σωστά.
Ιδιαίτερη μνεία υπήρξε από τον κ. Κόντε με αφορμή σχετικό ερώτημα και σε διάφορα events που μπορούν να προγραμματισθούν ώστε να κερδίσουν τον επισκέπτη κατά την άφιξή του στην Ερμούπολη, όπως για παράδειγμα ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα με την αξιοποίηση της δημοτικής μπάντας κλπ..
Ανυπαρξία σταθμού υποδοχής - ελέγχου και σκέψεις ανάπλασης στη θέση “Νησάκι”
Τοποθετήσεις των παρισταμένων εκπροσώπων της Ένωσης, ανέδειξαν ελλείψεις ή ανάγκες βελτιώσεων σε επίπεδο υποδομής για την κρουαζιέρα, για τις οποίες υπήρξε αναφορά και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισής τους. Πέραν του ασφαλούς λιμένα που διαθέτει η Σύρος, ο κ. Κουμπενάς έκανε λόγο για τον απαραίτητο σταθμό ελέγχου των επισκεπτών που θα πρέπει να υπάρξει, κατά την άφιξή τους στην Ερμούπολη. “Το θέμα της ασφάλειας έχει καταστεί μεγάλη προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους και για όλους κι έως το 2020 είναι υποχρέωση της Ελλάδος, όλοι οι επιβάτες που προέρχονται από το εξωτερικό να ελέγχονται. Οπότε θα χρειαστεί κάποιος χώρος. Θεωρώ ότι όποιο νησί το κάνει πιο γρήγορα, θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” σημείωσε, με τον κ. Καλούδη συμπληρωματικά να αναφέρει, πως, “για τη Σύρο θα είναι σημαντικό να γίνει ένα αξιοπρεπές terminal και να τοποθετηθούν τα μηχανήματα security”.
Ορμώμενος από τα παραπάνω, ο Γιώργος Μαραγκός γνωστοποίησε τα σχέδια του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Στις άμεσες επιδιώξεις μας είναι να καταφέρουμε μετά το πέρας της ανάπλασης έως και την πλατεία Κανάρη, να δούμε συνολικά μία γενικότερη ανάπλαση και της περιοχής μέχρι και το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, δηλαδή μέχρι και το τέλος της προβλήτας”. Καθιστώντας σαφές πως, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων της περιοχής, “είναι ιδιαίτερο καθώς αυτά ανήκουν στην εταιρεία Ανάπτυξης του Δημοσίου και παλαιότερα τα είχε η Κτηματική Εταιρεία”, υπογράμμισε πως, “βρισκόμαστε σε μία διαδικασία σταδιακής παραχώρησης των κτιρίων αυτών και ήδη για ένα μέρος τους, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο”. Όπως εκτίμησε μάλιστα, “το επόμενο χρονικό διάστημα θα τα έχει πάρει ο Δήμος”, γεγονός που σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο “για να γίνει μία ολοκληρωμένη και αξιόπιστη υποδομή terminal εκεί” με την προϋπόθεση “να εξασφαλίσουμε έναν ισοδύναμο χώρο στάθμευσης στην είσοδο της πόλης σε σχέση με τα οχήματα που σταθμεύουν στην περιοχή Νησάκι”.
Φάκελος κρουαζιέρας και πλωτή... βελτίωση της προβλήτας
Σημαντικό κεφάλαιο για κάθε προορισμό που επιθυμεί να αποτελέσει μέρος του χάρτη της κρουαζιέρας και να διεκδικήσει μερίδιο από τη συνολική πίτα αποτελεί και η σύνταξη ενός κατάλληλου κι ενημερωτικού φακέλου κρουαζιέρας. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς τοποθετήθηκε σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει ως σήμερα. “Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει φτιαχτεί ο φάκελος κρουαζιέρας που περιέχει δύο στοιχεία. Το ένα είναι οι υποδομές που έχουμε σαν λιμάνι και το άλλο στοιχείο οι εκδρομές και το τί μπορεί να δει κάποιος και για ποιον λόγο θα προτιμήσει να έρθει στη Σύρο” ανέφερε ο κ. Κοσμάς, ενημερώνοντας πως, μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί η βυθομέτρηση από την Υδρογραφική Εταιρεία, στοιχείο απαραίτητο για τις εταιρείες κρουαζιέρας. “Έχει καθυστερήσει η βυθομετρήση από την Υδρογραφική Εταιρεία. Όμως έχουμε επικοινωνήσει και έως και το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί” τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως, “Υπάρχει μία άτυπη αποτύπωση των βυθισμάτων η οποία βέβαια είναι καθ΄ όλα σωστή και τεκμηριωμένη κι επαληθευμένη δύο φορές” με τις σχετικές μετρήσεις – όπως δήλωσε – “να συμπεριληφθούν στον φάκελο, έως ότου ενεργήσει η Υδρογραφική Εταιρεία”. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκαν και οι εργασίες εκβάθυνσης που πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Ερμούπολης, ενώ εκ μέρους του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου πραγματοποιήθηκε αναφορά και για την επιλογή επέκτασης της προβλήτας με πλωτό εξοπλισμό. “Υπάρχει στα άμεσα σχέδια του Λιμενικού Ταμείου η επέκταση του μόλου. Για να γίνει αυτό και να υπάρξει επέκταση σαν μόλος είναι κάτι πολυδάπανο και θα πάρει αρκετό χρόνο. Έχουμε καταλήξει στο να τοποθετηθεί κάποιο ναύδετο ή κάποιος πλωτός εξοπλισμός, ώστε να μας επιτρέψει να δεχθούμε πλοία των 300 και 350 μέτρων”. Βάσει των όσων συμπλήρωσε, “πιθανότατα μέχρι του χρόνου θα το έχουμε λύσει”. Ο ίδιος, επανέλαβε δε, πως, σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση του λιμένα, “δεν έχουμε κανένα πρόβλημα τουλάχιστον για πλοία μέχρι 250 μέτρα ώστε να τα υποδεχθούμε” ενώ ανέφερε επιγραμματικά με αφορμή ερώτηση ενός εκ των μελών της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, πως, σαν έσχατη λύση και κατόπιν συνεννόησης με το ναυπηγείο, μπορεί κρουαζιερόπλοιο να “δέσει” στον ντόκο του Νεωρίου, το οποίο όμως δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 μέτρα.
Αξιοσημείωτες παρεμβάσεις
Το σύνολο όσων ανέφεραν οι τρεις εκπρόσωποι της Ένωσης, αποτέλεσαν απαντήσεις σε ερωτήματα των εκπροσώπων των τοπικών φορέων. Μεταξύ αυτών, σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης σχετικά με τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσει η Σύρος για να αναπτύξει τον θαλάσσιο τουρισμό βάσει των υφιστάμενων δυνατοτήτων της, αποφεύγοντας λάθη ώστε να προχωρήσει με συγκροτημένα βήματα και όχι άναρχα. Ο ίδιος ρώτησε ακόμη ποιους εκπροσωπεί η Ένωση, χωρίς να λάβει όμως, συγκεκριμένη απάντηση.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τερψιχόρης, Δημήτρης Αρβανίτης αιτήθηκε να συγκεκριμενοποιηθούν οι αναφορές για τις προτάσεις εκδρομών εντός της Σύρου ενώ υπήρξε άξια λόγου τοποθέτηση από την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου, με τον Ιάκωβο Αρβανίτη να περιγράφει ως επισκέπτης τί θα επιθυμούσε να δει ώστε να μπορέσει να περιηγηθεί στην πόλη και στο νησί.
Με φόντο μία επιπλέον ερώτηση σχετικά με τις συμμετοχές των άμεσα εμπλεκόμενων με τον τουρισμό και των τοπικών Αρχών, σε εκθέσεις που “κλείνονται” συμβόλαια κρουαζιέρας, ο κ. Κόντες, σημείωσε τέλος, πως, θα είναι κάτι θετικό για τη Σύρο, υπό την προϋπόθεση πως θα είναι σε όλα τα επίπεδα προετοιμασμένη. “Πρέπει να πάτε στο Μαϊάμι, αλλά πρέπει να πάτε έτοιμοι. Πρέπει να είστε παρόντες παντού για το νησί σας, πλην όμως να είστε έτοιμοι. (...) Περισσότερο μπορείτε να πείσετε εσείς για το νησί σας, αναφορικά με το τί θέλετε να προβάλετε. Πρέπει να είστε ανταγωνιστικοί” σημείωσε, καταλήγοντας πως, “Είναι καλό να μη διώχνεις τον άλλον, αρκεί να μπορέσεις να τον εξυπηρετήσεις”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στοχεύοντας στην κρουαζιέρα και την Ασιατική αγορά
25 Ιουν. 2018 - 6:20 - Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαργαρίτη στη Σαντορίνη
21 Ιουν. 2018 - 14:59 - Δημιουργία νησιωτικού δικτύου κρουαζιέρας
28 Αυγ. 2017 - 6:20 - «Δίκτυο αυτόνομο, ασφαλές και ελκυστικά επωφελές»
22 Αυγ. 2017 - 6:17 - Ο Γ. Χατζημάρκος σε ευρεία σύσκεψη για την κρουαζιέρα
31 Μαΐου. 2017 - 10:23