Τουριστικές χρηματοδοτήσεις
- Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Η κατανομή των πόρων στις επενδύσεις για τον τουρισμό, αλλά και οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις που θέτει το νέο ΕΣΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τίθενται ως σημεία προβληματισμού από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από τον οποίο κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις επ’ αυτών, όπως η πιθανότητα δημιουργίας Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης επενδύσεων στον Τουρισμό.
Εκ μέρους του ΣΕΤΕ τίθενται συγκεκριμένα θέματα όσον αφορά στις διαδικασίες αξιολόγησης, αλλά και τους ελέγχους για τις χρηματοδοτήσεις των τουριστικών επενδύσεων, προτείνοντας συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες πέραν της ενίσχυσης των κρατικών δομών προς αυτό, θέτει προϋπόθεση και την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στην ελεγκτική διαδικασία.
Κύριο στοιχείο των προτάσεων του ΣΕΤΕ αποτελεί η δημιουργία ειδικού ταμείου χρηματοδότησης επενδύσεων στον τουρισμό με συγκέντρωση και ιδιωτικών κεφαλαίων για τη μόχλευση των δημοσίων πόρων, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.
Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ
Την αυστηρή επιλογή των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, προτείνει ο Σύνδεσμος, αναφέροντας ότι ο περιορισμός στην χρηματοδότηση μόνον Μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον τουριστικό τομέα, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό κλάδο, αφού -με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού- δημιουργούνται προϋποθέσεις δραστηριότητας υψηλής έντασης εργασίας.
Εκ μέρους του ΣΕΤΕ γίνεται ειδική αναφορά στο αποκλεισμό των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών τους σχεδίων, παρά του ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να προωθούν, μέσα από στοχευμένες επενδύσεις, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης και μάλιστα σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελώντας τους καταλύτες της ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα, όπως υποστηρίζει.
Προς τον σκοπό αυτό, δηλαδή στην πρόσβαση μεγάλων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα, προτείνονται και ανάλογες τροποποιήσεις στο νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ειδικά στις προτάσεις του αναφέρει ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού των καθεστώτων και δράσεων κρατικών ενισχύσεων, τόσο μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, όσο και με βάση την εξειδίκευση των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, κρίνεται σκόπιμο να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και μάλιστα και από πόρους του ΕΣΠΑ και προς το σκοπό αυτό θα ήταν χρήσιμη η διερεύνηση δημιουργίας Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης επενδύσεων στον Τουρισμό, με συγκέντρωση και ιδιωτικών κεφαλαίων (και του εξωτερικού), για τη μόχλευση των δημοσίων πόρων.
Το ταμείο αυτό, με διασφάλιση της επάρκειας τεχνογνωσίας και ευελιξίας του Φορέα διαχείρισης του, θα είχε την δυνατότητα να αξιοποιήσει αποτελεσματικά επιμέρους μορφές ενίσχυσης / συμμετοχής, σε Επενδυτικά σχέδια (συμμετοχή στο κεφάλαιο, δανεισμός, εγγύηση) σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ελκυστικό τομέα της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.
Προτείνει, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου να σχεδιαστεί διακριτό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ να εξειδικευτούν ειδικές δράσεις κρατικών ενισχύσεων, ειδικά για τουριστικές επιχειρήσεις, κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των επιχειρήσεων αυτών.
Θέτει δε και το πρόβλημα επικαλύψεων, το οποίο θα μπορεί να αποφευχθεί με την προώθηση ενός κεντρικού και ολοκληρωμένου συντονισμού του σχεδιασμού των δράσεων, μέσω ειδικής δομής σχεδιασμού συνολικά των δράσεων των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και αποπροσανατολισμό των επενδυτών.
Παράλληλα, προτείνεται να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα οι κλασσικές μορφές ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης, της χρηματοδοτικής μίσθωσης και της φορολογικής απαλλαγής, με σημαντικές, όμως, βελτιώσεις στην συνολική ελκυστικότητά τους.
Ως βελτιώσεις τίθεται η χρηματοδοτική ευελιξία τόσο όσον αφορά στους τρόπους καταβολής της επιχορήγησης, όσο και τη δυνατότητα συμψηφισμού της με ασφαλιστικές εισφορές προσωπικού ή και λοιπών φορολογικών και μη υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.
Επίσης τη δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού εγγυήσεων για την διασφάλιση της απαιτούμενης τραπεζικής χρηματοδότησης μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως και παροχή δυνατότητας άμεσης έναρξης απόσβεσης της φορολογικής απαλλαγής από την υπαγωγή του Επενδυτικού Σχεδίου, με χρήση ειδικού λογαριασμού αποκλειστικά για τις ανάγκες του επενδυτικού σχεδίου.
Ελάφρυνση του κόστους της πιστοποίησης της ίδιας συμμετοχής, θεσμική διασφάλιση δεκαετούς σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος και πρόβλεψη για θεσμοθέτηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης, για ειδικές τουριστικές υποδομές, χωρίς πρόσθετη κάλυψη.
Να διασφαλιστεί η απαραίτητη διαφάνεια των διαδικασιών, με δυνατότητα ελέγχου από τους επενδυτές, με τήρηση της προτεραιότητας διενέργειας ελέγχων και καταβολής της ενίσχυσης, με βάση αντικειμενικά κριτήρια και παροχή της δυνατότητας πρόσβασης των επενδυτών, μέσω του διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο, σε δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, που αφορούν στην πορεία υλοποίησης και την διοικητική κατάσταση αιτημάτων και ελέγχων.
Τέλος προτείνεται η εκκαθάριση των υφιστάμενων οικονομικών δεσμεύσεων που προκύπτουν για το Δημόσιο από τα εγκεκριμένα Επενδυτικά Σχέδια και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων αυτών, καθώς θα πρέπει άμεσα να αξιολογηθούν / αποτιμηθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα των σε εκκρεμότητα Επενδυτικών Σχεδίων, με προσπάθεια εκκαθάρισης περιπτώσεων με πρακτική - ουσιαστική αδυναμία υλοποίησης λόγω διακοπής λειτουργίας / πτώχευσης των επιχειρήσεων, μηδενικής προόδου υλοποίησης και αδυναμίας διασφάλισης της απαραίτητης χρηματοδότησης, αδυναμίας πολεοδομικής / περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κλπ.
Το ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ
Ξεκίνησε εχθές και ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που από το 2002 διοργανώνει κάθε χρόνο εντός του Οκτωβρίου ο ΣΕΤΕ, και όπως εκ του Συνδέσμου αναφέρεται αποτελεί την καθιερωμένη παρέμβαση του στο δημόσιο διάλογο για τον τουρισμό.
Ο τίτλος του φετινού 14ου συνεδρίου είναι «Τουρισμός: Η Κιβωτός της Ελληνικής Οικονομίας» και θα επικεντρώσει τη θεματολογία του σε συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την επίδραση του τουρισμού στην τοπική οικονομία, καθώς και τις τάσεις της τεχνολογίας στον κλάδο του τουρισμού.
Τα συνέδρια αυτά απευθύνονται σε επενδυτές, επιχειρηματίες, ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, καθώς επίσης και αξιωματούχους του δημόσιου τομέα που επιθυμούν να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.
Στο τρέχον συνέδριο πρόκειται να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην ενδυνάμωση ενός προορισμού μέσω συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για το προφίλ των πελατών και τις προτιμήσεις του στα προσφερόμενα ελληνικά τουριστικά προϊόντα, για τις τραπεζικές εξελίξεις και τα προαπαιτούμενα για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, για τις βασικές προτεραιότητες θωράκισης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη νέα εποχή και για το πώς επηρεάζει η τεχνολογία τον ελληνικό τουρισμό του 21ου αιώνα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη με αρωγό το εγχώριο τουριστικό προϊόν
16 Δεκ. 2022 - 6:13 - Το παρόν, το μέλλον και η βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού
23 Ιουν. 2022 - 6:13 - 6 μέτρα προτείνει ο ΣΕΤΕ για την προστασία της απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις
21 Αυγ. 2020 - 6:17 - Προτάσεις για την επανεκκίνηση και τη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα
5 Μαΐου. 2020 - 6:16 - Ο ελληνικός τουρισμός θα τα καταφέρει την επόμενη μέρα
9 Απρ. 2020 - 6:13