“Μία βάρκα φάρμακα για τους πρόσφυγες” από τους Προσκόπους Σύρου

Αυτονόητη αγκαλιά προς τον συνάνθρωπο...

Παροχή υλικής βοήθειας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου

Οι μεγάλες ροές των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, ενεργοποίησαν για ακόμη μία φορά τα κοινωνικά αντανακλαστικά των Προσκόπων της Σύρου, οι οποίοι στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης “Μία βάρκα φάρμακα για τους πρόσφυγες” του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, δίνουν συνέχεια στην προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμάκων στην Ερμούπολη και την τρέχουσα εβδομάδα.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος εκπέμπουν και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, ξεκινώντας από σήμερα τη συλλογή ειδών ένδυσης αλλά και κλινοσκεπασμάτων προκειμένου να συνδράμουν υλικά στις αυξημένες ανάγκες των προσφύγων που καταγράφονται στο νησιώτικο χώρο.

Το φλέγον θέμα της επικαιρότητας ως φαίνεται, “ενεργοποιεί” μία τεράστια αγκαλιά αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, με τους Προσκόπους στη Σύρο να απευθύνουν κάλεσμα ευαισθητοποίησης προς την τοπική κοινωνία, μέλη της οποίας ήδη έσπευσαν να συνδράμουν στην προσπάθεια, έχοντας επισκεφθεί την Εστία τους στην πλατεία Μιαούλη αλλά και το ξύλινο σκαρί αγάπης.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση φαρμάκων στην πλατεία Μιαούλη

Ειδικότερα, στη μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιείται πανελλαδικά, οι Πρόσκοποι Σύρου συμβάλλουν ξανά με τον δικό τους τρόπο, πιστοί στην αξία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, έχοντας συγκεντρώσει ήδη έναν σημαντικό αριθμό φαρμάκων, τα οποία στο τέλος της εβδομάδας μαζί με όσα ακόμη θα προσφερθούν, θα προωθηθούν με τη συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου στους πρόσφυγες. Η βάρκα αγάπης και αλληλεγγύης, εντός της οποίας ο κόσμος μπορούσε να προσφέρει όσα φάρμακα επιθυμούσε, “έριξε άγκυρα” στην πλατεία Μιαούλη το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε και κορυφώθηκε η δράση. Δεδομένου όμως, όπως τόνισαν σε ανακοίνωσή τους, πως, οι ανάγκες δεν σταματούν, αποφάσισαν να συνεχίσουν την αξιόλογη προσπάθεια και αυτήν την εβδομάδα, με τους πολίτες που επιθυμούν να στηρίξουν τη δράση και να προσφέρουν βοήθεια, να έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν κατά τη διάρκεια που θα πραγματοποιείται το παιχνίδι πόλεως στην πλατεία, δηλαδή σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, από τις 17.00 έως και τις 19.00 το απόγευμα. Μετά από την Παρασκευή και αφού υπάρξουν τα σαφή και τελικά στοιχεία που θα αναδείξουν και την ανταπόκριση της Συριανής κοινωνίας, τα συλλεχθέντα φάρμακα θα παραδοθούν στα κλιμάκια των Γιατρών του Κόσμου στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος της ροής των προσφύγων από τις γειτονικές χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

Στον αγώνα της προσφοράς και η Σίφνος

Άξια αναφοράς είναι και η κίνηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, με τα μέλη του να δίνουν τον τόνο προσφοράς στην τοπική κοινωνία του νησιού, καλώντας τον κόσμο να προσφέρει υλική βοήθεια, δίνοντας ρούχα ή παπούτσια αλλά και κλινοσκεπάσματα, τα οποία θα σταλούν στους πρόσφυγες. Η εν λόγω προσπάθεια ξεκινά σήμερα και σε πρώτο επίπεδο θα διαρκέσει έως και τις 8 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να συμβάλουν, αφήνοντας όσα πράγματα επιθυμούν από εκείνα που έχουν ανακοινωθεί σε χώρο δίπλα από το μικροβιολογικό εργαστήριο του κ. Κλεινάκη (απέναντι από τον Αστυνομικό Σταθμό). Στη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, παρακαλεί όπως, “τα είδη που θα διαθέσει ο κάθε ένας να είναι τακτοποιημένα σε χαρτοκιβώτια ανά κατηγορία (παιδικά, γυναικεία, ανδρικά και κλινοσκεπάσματα) ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία αποστολής τους προς τους πρόσφυγες και τα μικρά παιδιά”.

Μ. Ναδάλη: “Κάνουμε το αυτονόητο. Η προσφορά δεν γνωρίζει όρια”

Την ουσία αυτής της προσπάθειας ανέδειξε η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, Μαρία Ναδάλη σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, εξηγώντας πως, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς το συνάνθρωπο δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια και δεν επιτρέπει διαχωρισμούς. “Επηρεασμένοι από αυτό που συμβαίνει γύρω μας, προχωρούμε σε αυτήν την ενέργεια. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι το αυτονόητο που μπορούμε να κάνουμε, να προσφέρουμε αυτήν την υλική βοήθεια σε ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονται” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως, “Ήδη έχουν επικοινωνήσει άνθρωποι για να προσφέρουν ό,τι μπορούν και θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να έχει αποτέλεσμα”. Πρόσθεσε δε, πως, “Αυτές οι εικόνες που βλέπουμε είναι τραγικές και συγκλονίζουν” επαναλαμβάνοντας ότι, “Είναι το αυτονόητο αυτό που πράττουμε”.

Ζήτημα που τείνει προς διευθέτηση όπως η ίδια ανέφερε και απασχολεί έντονα, αποτελεί ο τρόπος αποστολής και άφιξης της υλικής βοήθειας στους ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, ώστε να πιάσει τόπο η προσφορά της τοπικής κοινωνίας και να ανακουφιστούν ως έναν βαθμό οι πρόσφυγες. “Έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν ανάλογες κινήσεις και αναζητούμε φορείς που με ασφάλεια θα μπορέσουν να μεταφέρουν τα είδη που θα συγκεντρωθούν”. Ολοκληρώνοντας το θέμα, τόνισε πως, “Ίσως επαναληφθεί κάποια παρόμοια ενέργεια μετά από αυτήν την εβδομάδα, αλλά θα το εξετάσουμε αν μπορούν να συγκεντρωθούν και άλλα είδη”.