Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα των απεργών ναυτικών με τον υπουργό Ναυτιλίας

Συνεχιζόμενη ταλαιπωρία

Άνευ αποτελέσματος η συνάντηση των εκπροσώπων των απεργών ναυτικών με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα η απεργία να συνεχίζεται τουλάχιστον έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι απεργοί αποδέχθηκαν πρόσκληση σε νέο διάλογο, που απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης τους για συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, χωρίς όμως αυτή να επιφέρει θετικό αποτέλεσμα.

Ανικανοποίητοι έμειναν οι απεργοί από τις υπουργικές διευκρινίσεις για την πολιτική εξέλιξη των θεμάτων που θέτουν, εμμένοντας στην απεργιακή τους τακτική, ενώ «βουλιάζουν» τα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες, χωρίς να εισακούονται οι φωνές τους.

Παρέμβαση υπήρξε και από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων προς τον υπουργό Ναυτιλίας για λήψη απόφασης έκτακτης δρομολόγησης πλοίου, βάσει της κείμενης νομοθεσίας προς εξυπηρέτηση των νησιών.

Σήμερα θα λάβουν τις αποφάσεις τους οι απεργοί, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των συνδικαλιστικών τους οργάνων, για συνέχιση ή λήξη των κινητοποιήσεων τους.

Υπουργική έκκληση

Εκ μέρους του υπουργού Ναυτιλίας, μόλις εξαγγέλθηκε από τους απεργούς η νέα 48ωρη απεργία τους για Τετάρτη και Πέμπτη, εστάλη επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα και τα μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ, χαρακτηρίζοντας την ως «ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη» και ζητώντας την συνεκτίμηση των δεδομένων που ετέθησαν επί των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση, με τον ανάλογο χρόνο που απαιτείται και την επανεξέταση της απόφασης τους.

Εκ μέρους του υπουργού υπήρξε η επίγνωση πως μια νέα 48ωρη απεργία και μάλιστα χωρίς καμία εξαίρεση, δυσκολεύει πάρα πολύ τα οξύτατα προβλήματα που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Όσον αφορά στα αιτήματα των απεργών αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα τους, συμπληρώνοντας όμως ότι σ’ αυτή τη συγκυρία πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει θετικούς σχεδιασμούς και θετικές λύσεις μέσα σε ένα άκρως ασφυκτικό και αρνητικό πλαίσιο.

Για ακόμα μία φορά άφησε ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για την εξεύρεση θετικών λύσεων, σημειώνοντας πως η ανάγκη συνεννόησης χωρίς υποστολή των διεκδικήσεων, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε.

Υπενθύμισε πως στη συνάντηση που προηγήθηκε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας και των άλλων οργανώσεων, αλλά και στις δημοσιες δηλώσεις του ο κ. Δρίτσας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «η Κυβέρνηση μελετά με σοβαρότητα και προσοχή όλα τα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις θέσεις των Σωματείων».

Ειδικότερα επεσήμανε ότι για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή και παρά τις δυσκολίες, αξιολογούνται όλες οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και του ΝΑΤ.

Για το ζήτημα της ρύθμισης των συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, δήλωσε πως έχουν ήδη γίνει πολύ σημαντικά βήματα και ο δρόμος είναι ανοικτός για μια λύση που θα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό ή και σε απόλυτο τους ναυτικούς.

Για το ζήτημα της ναυτικής εργασίας, του ΓΕΝΕ, αλλά και του Οίκου Ναύτου και της ναυτικής εκπαίδευσης, όπως και πολλά άλλα, υπάρχουν ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες με βάσιμες προσδοκίες ότι σε συνεργασία με τα Σωματεία και την ΠΝΟ, θα οδηγηθούμε σε ικανοποιητικές λύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα του κλάδου των πλοηγών.

Απηύθυνε δε κάλεσμα για νέα συνάντηση, η οποία και πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί χωρίς όμως να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Έκρυθμη η κατάσταση με τους πρόσφυγες

Η άρνηση των απεργών να επιτρέψουν την εξαίρεση των 3 πλοίων μεταφοράς των προσφύγων, επιδείνωσε την κατάσταση στα νησιά υποδοχής, στα οποία έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες, με τον αριθμό τους να αυξάνει καθημερινά.

Τα πλοία «Blue Star Patmos», «Terajet» και «Νήσος Ρόδος», παραμένουν δεμένα από τους απεργούς, παρά του ότι πληθαίνουν οι φωνές επισήμανσης των συνεπειών που θα επιφέρει η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, από την στιγμή που αποκλείεται η μετάβαση τους στην πρωτεύουσα.

Μόνο στη Μυτιλήνη έχουν συγκεντρωθεί γύρω στους 12.000 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 7.000 βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο λιμάνι αναμένοντας την αναχώρηση τους, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγράφων ταυτοποίησης τους.

Αν και πολλοί εξ αυτών επιχείρησαν να μπουν στα αγκυροβολημένα πλοία, λόγω της πολυήμερης παραμονής τους στο λιμάνι, οι επαπειλούμενες εντάσεις με τους απεργούς προκάλεσαν την παρέμβαση των ανδρών του λιμενικού με την αρωγή της αστυνομίας για τον κατευνασμό της όξυνσης.

Πάντως, από την πλευρά του Δημάρχου υπήρξε η προειδοποίηση πως με την συνέχιση της απεργίας, αναμένεται να συγκεντρωθούν στο νησί περί τις 30.000 πρόσφυγες έως το τέλος της εβδομάδας.

Παρέμβαση από τις Κυκλάδες

Με επιστολή του προς το υπουργό Ναυτιλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, αιτείται την εφαρμογή της διάταξης του νόμου περί έκτακτης δρομολόγησης πλοίου, προκειμένου να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει εξ αιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών που έχουν "παραλύσει" το νησιωτικό χώρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παραλείπει να δηλώσει κατηγορηματικά ότι σέβεται πλήρως το ιερό δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων, το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα διεκδίκησης των αιτημάτων τους και την απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Όμως επισημαίνει πως η συνεχιζόμενη για τρίτη ημέρα απεργία της Π.Ν.Ο. έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους της νησιωτικής μας Περιφέρειας και αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και από την αδυναμία μετακίνησης στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους εγκύων, καρκινοπαθών, χρόνια πασχόντων και εν γένει όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού των νησιών.

Προκειμένου να δοθεί λύση στην "ομηρία" των νησιωτών προτείνει την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, ζητώντας από τον υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που απορρέουν από το Νόμο 4256/2014, που ορίζει εφαρμογή προγράμματος δρομολογίων έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας "μετά από την παρέλευση τριών (3) ημερών από τη διακοπή της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, όταν προκύπτει επείγουσα κοινωνική ανάγκη ή ανάγκη η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία".

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα