Αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Δημήτρη Δάβη στο Μουσείο Μπενάκη

Μυκονιάτικες πινελιές στο Μουσείο Μπενάκη

  • Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, 2015 - 13:29

Το κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου με τη μοναδική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα άσπρα εκκλησάκια και τα τοπία απαράμιλλης ομορφιάς πρωταγωνιστεί στην αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Δημήτρη Δάβη που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς.

Ο Δ. Δάβης σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου, ταξίδεψε στην Ευρώπη και ήρθε σε επαφή με τα κινήματα της πρωτοπορίας. Το έργο του είναι ρεαλιστικού χαρακτήρα με αναγνωρίσιμα στοιχεία από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, κυρίως στην ψυχογραφική απόδοση των προσώπων.

Εξαίρετος σχεδιαστής, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, δημοσίευσε πλήθος γελοιογραφιών με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο και εικονογράφησε παιδικά βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελεύθεροι Καλλιτέχναι (1934).

Η έκθεση περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια, γελοιογραφίες αλλά και αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις εικονογραφήσεις βιβλίων. Τα περισσότερα προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, αλλά και από άλλα Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχονται από την δωρεά του αρχείου του Δημήτρη Δάβη προς το Μουσείο Μπενάκη, από την αδελφή του, Ελευθερία Δάβη. Επίσης, έργα προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, στην οποία άλλωστε είχε οργανωθεί το 1974 η πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Δάβη, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές της Αθήνας.

Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός κατάλογος με φωτογραφικές αναπαραγωγές, σε επιμέλεια του Νίκου Παΐσιου. Τα κείμενα του καταλόγου υπογράφουν η Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, στην οποία οφείλεται και η ολοκληρωμένη μελέτη για τον καλλιτέχνη (Δημήτρης Δάβης, 1905-1973, εκδόσεις Αδάμ, Αθήνα 2001), ο Σπύρος Μοσχονάς, ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, η Ευγενία Αλεξάκη και η Ελίζα Πολυχρονιάδου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Σπύρος Μοσχονάς και ο Νίκος Παϊσιος, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό επιμελήθηκε ο Παύλος Θανόπουλος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου.