Χαράτσι στα δημοτικά τέλη
- Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10
Τετελεσμένη απόφαση αποτελεί η αύξηση των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2016 στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, βάσει των “ευρημάτων” της Δημοτικής Αρχής που θέλουν το 2013 να υπήρξε “ανεξήγητη και πλασματική αύξηση” της συνολικής φορολογήσιμης επιφάνειας κατά 261.000 τετραγωνικά μέτρα, δημιουργώντας κενό στον προϋπολογισμό, ύψους 370.000 ευρώ, το οποίο και πρέπει να καλυφθεί.
Το ύψος του χαρατσιού που θα επιφορτιστούν οι δημότες συνολικά για τη Σύρο το νέο έτος, μέσω των τιμολογίων κατανάλωσής τους, πρόκειται να αποφασιστεί οριστικά στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού προηγουμένως υπάρξει πρόταση από την Οικονομική Επιτροπή εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης μέσω της εφημερίδας, η “φούσκα” των τετραγωνικών μέτρων, οδηγεί μοιραία στην αναζήτηση τρόπων κάλυψης της οικονομικής “τρύπας”, με έναν εξ αυτών να είναι η αύξηση των δημοτικών τελών που καταβάλλουν οι δημότες του νησιού.
Βάσει των δηλώσεών του, πέραν της συγκράτησης δαπανών, ως τρόπου κάλυψης μέρους του οικονομικού κενού, η άνοδος των συντελεστών χρέωσης στους λογαριασμούς των καταναλωτών θεωρείται μοιραία και αναγκαία επιλογή, με τη Δημοτική Αρχή να προσανατολίζεται σε αύξηση αυτών κατά 5% μεσοσταθμικά για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων (Ερμούπολης, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας), ως λύση ήπιας μορφής με δεδομένα τα τρία σενάρια που έχουν εξετασθεί.
“Επιπλέον 261 στρέμματα δομημένης επιφάνειας σε περίοδο ύφεσης”
Ειδικότερα, οι μέχρι πρότινος δημόσιες λιτές δηλώσεις του Γιώργου Παπαμανώλη σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης σχετικά με την αρχική πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών για το 2016, έχουν αναιρεθεί κατηγορηματικά, με τον ίδιο να εξηγεί την εξέλιξη του θέματος χαρακτηρίζοντας μάλιστα “βόμβα” την υπόθεση των “πλασματικών τετραγωνικών μέτρων στα θεμέλια του προϋπολογισμού” για τα οποία και φορολογούνταν οι δημότες. Ο κ. Παπαμανώλης ξεκίνησε από την πρόσφατη κριτική που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή για τα αποτελέσματα της μη ικανοποιητικής ροής όσον αφορά στην είσπραξη τελών τη φετινή χρονιά, λέγοντας πως, “το να έχεις πιο λίγα έσοδα από όσα έχεις προϋπολογίσει, δεν είναι τραγικό”, υποστηρίζοντας πως, “το τραγικό θα ήταν να έχουμε έξοδα πολλαπλάσια από τα έσοδά μας και να φθάσουμε σε καταστάσεις εθνικής οικονομίας”. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε,“η διαφορά μας εξακολουθεί να είναι σημαντική γύρω στις 350.000 ευρώ, διαφορά όχι σε σχέση με τα περυσινά, αλλά τα προϋπολογισμένα, η οποία εντοπίζεται και το 2014 και το 2015”. Αυτό το γεγονός, τόνισε πως, “έχρηζε διερεύνησης” με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως, πρόκειται για χρήματα τα οποία και αποδίδει η ΔΕΗ, βάσει της εισπραξιμότητάς της. “Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε γιατί παίρνουμε πιο λίγα χρήματα από τη ΔΕΗ από όσα προϋπολογίζαμε. Ασχοληθήκαμε σχολαστικά με το αρχείο της ΔΕΗ με τις παροχές και λοιπούς κωδικούς χρεώσεων. Εκεί είδαμε διαφορά στα τετραγωνικά, σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαμε προϋπολογίσει. (...) Τα πραγματικά τετραγωνικά ήταν πιο λίγα από αυτά που χρεώνονταν” δήλωσε χαρακτηριστικά. Εστιάζοντας παρακάτω, στο βασικό θέμα που υποστήριξε ότι οδηγεί πλέον στον μονόδρομο αύξησης των δημοτικών τελών για το 2016, ο κ. Παπαμανώλης αναφέρθηκε στις δύο αποφάσεις παλαιότερων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στις οποίες και εντοπίζεται η “πλασματική αύξηση των τετραγωνικών μέτρων” της φορολογούμενης δομημένης επιφάνειας. Πρόκειται για το πρακτικό της απόφασης στις 28/12/2012, στο περιεχόμενο της οποίας καθορίζονται τα δημοτικά τέλη για το 2013 αλλά και στο πρακτικό της απόφασης της 30ης/12/2013, με την οποία είχαν εγκριθεί τα τέλη του 2014. Στην πρώτη απόφαση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων τόσο για κατοικίες, όσο και για χώρους γενικής χρήσης ανέρχεται σε 1.498.000 τ.μ., ενώ στη δεύτερη, πλησιάζει σε 1.759.000 τ.μ.
Από την αφαίρεση των αριθμών, σημείωσε ότι προκύπτει διαφορά 261.000 τετραγωνικών μέτρων περισσότερων το 2013 για τα οποία υπήρξε η επιβολή των αντίστοιχων δημοτικών τελών, η οποία και προκάλεσε στο ποσό του προϋπολογισμού “κενό” 370.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε πως, “τον Δεκέμβριο του 2013 προέκυψαν 261 επιπλέον στρέμματα δομημένης επιφάνειας, τα οποία εμφανίστηκαν από το πουθενά και σε περίοδο κρίσης που ξενοικιάζονταν ακίνητα”. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, αυτή η αλλαγή στα τετραγωνικά μέτρα “προκάλεσε την πλασματική αύξηση των εσόδων κατά 370.000 ευρώ”, λέγοντας ακόμη πως, εκτός των ανωτέρω, οξύμωρο είναι πως, το ίδιο έτος, “αν και ανεξήγητη η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων σε περίοδο ύφεσης, ακολούθησε μείωση των συντελεστών των δημοτικών τελών για το 2014”.
Στην εύλογη απορία δε, πώς γίνεται να προσδοκά ο Δήμος υψηλότερα έσοδα από αυτά που μπορεί να εισπράξει και παρόλα αυτά να “κλείνουν” τα οικονομικά στοιχεία στο τέλος κάθε έτους, ο κ. Παπαμανώλης, υπήρξε γενικόλογος, υποστηρίζοντας πως, “Πάντα ο απολογισμός από τον προϋπολογισμό έχει μία εύλογη διαφορά. Ωστόσο, “κλείσαμε” και το 2014 και το 2015 επειδή δεν έγιναν κάποιες δαπάνες”.
“Εντοπίσαμε το πρόβλημα πριν μία εβδομάδα”
Δεδομένων των εξελίξεων και καθώς ήδη η νέα Δημοτική Αρχή διανύει το δεύτερο έτος της θητείας της, ο κ. Παπαμανώλης κλήθηκε να απαντήσει πότε εντόπισε αυτό το πρόβλημα ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, αλλά και γιατί δεν υπήρξε εκ μέρους του έλεγχος όταν ενέκριναν την προηγούμενη απόφαση των δημοτικών τελών του 2015 τα μέλη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου. “Το 2014 εμείς βγάλαμε την απόφαση, αλλά “πατήσαμε” στα στοιχεία τα προηγούμενα. Δεν είχαμε τότε ως νέα Δημοτική Αρχή τον απαιτούμενο χρόνο να ελέγξουμε” απάντησε, λέγοντας παράλληλα πως, “Το εντοπίσαμε πριν μία εβδομάδα”. Ερωτηθείς να σχολιάσει την παρατήρηση, ότι με τη σειρά της μπορεί να χρεωθεί ευθύνες και η νυν Δημοτική Αρχή, η οποία και δεν αποκλείεται να μην επιθυμούσε την αύξηση των τελών από το πρώτο έτος της θητείας της, ώστε να παρουσιάσει ένα ήπιο οικονομικό πρόσωπο στους δημότες, ο ίδιος απάντησε, υποστηρίζοντας πως, “Αυξήσεις κατά κανόνα στην πολιτική κάνεις στην αρχή της θητείας κάθε αιρετού οργάνου. Άρα, θα προτιμούσαμε να τις κάναμε πέρυσι, οπότε σε βάθος της πενταετίας που πλησιάζουν εκλογές να “ξεχαστεί” και να αναστραφεί το κλίμα”. Ολοκλήρωσε την απάντησή του μάλιστα, επαναλαμβάνοντας πως, “Το θέμα το εντοπίσαμε πριν μία εβδομάδα”.
“Ήταν λάθος που βόλευε”
Με άξονα την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν οι δημότες σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά τους, ο ίδιος ρωτήθηκε να εξηγήσει ποιες ενέργειες θα κάνει η Δημοτική Αρχή και εκείνος ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, βάσει των ισχυρισμών του, περί “261.000 πλασματικών τετραγωνικών μέτρων” που με τη σειρά τους “αύξησαν τις προσδοκίες εισπραξιμότητας” δημιουργώντας ένα σημαντικό οικονομικό κενό. “Αν ήταν μία άλλη χρονική περίοδος που γινόταν η μεταβολή, θα έλεγα να κάνουμε ΕΔΕ. Αλλά το ότι οι συντελεστές μειώθηκαν κατά 14% πέντε μήνες πριν τις εκλογές, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να κάνουμε άλλες καλοπροαίρετες σκέψεις” σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της π. Δημοτικής Αρχής και προσθέτοντας μάλιστα πως, αναλυτικότερη αναφορά θα υπάρξει και στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος, υπενθύμισε πως, σε σχετική συνεδρίαση κατά το παρελθόν, η σημερινή πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου “είχε κάνει παρέμβαση βάσει δικών της ευρημάτων”. Στη γενικότερη κριτική του πάντως, επανέλαβε αρκετές φορές πως, “όλα δείχνουν ότι ήταν λάθος που βόλευε”.
Αναπόφευκτη η αύξηση, συγκράτηση δαπανών
Βάσει των προαναφερθέντων, ο κ. Παπαμανώλης κατέστησε σαφές πως, είναι αναπόφευκτη η αύξηση των συντελεστών των δημοτικών τελών στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων, ώστε να “επουλωθεί” η οικονομική “πληγή”. Στο ερώτημα αν εξέτασε η νέα Δημοτική Αρχή τη δυνατότητα εξεύρεσης άλλων τρόπων, ώστε να μην επωμιστούν οι δημότες ένα μεγάλο οικονομικό φορτίο, ο ίδιος υπήρξε σαφής, εξηγώντας πως, εξαντλήθηκαν όλα τα εφικτά σενάρια. “Εξετάσαμε με τί τρόπους μπορούμε να απορροφήσουμε αυτές τις διαφορές. Κάναμε σχολαστικό έλεγχο δαπανών για να περικόψουμε έξοδα, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία και αναγκαστικά προκύπτει μία αύξηση τελών. Όσο και να “τραβήξουμε” τα δεδομένα, δεν είναι τόσες πολλές οι ελαστικές δαπάνες ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες” τόνισε κατηγορηματικά. Ανάμεσα στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε είναι να αναζητηθεί εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης του νέου σαρώθρου, το οποίο χαρακτήρισε “απαραίτητο” για την υπηρεσία Καθαριότητας. “Αναγκαστικά το σάρωθρο που ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, δεν μπορεί να πληρωθεί από τα ανταποδοτικά τέλη. Έχω ενοχλήσει την Περιφέρεια για το αν υπάρχει τρόπος να δοθεί χρηματοδότηση από την ένταξή του, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων” σημείωσε.
Αύξηση 5% στην καλύτερη περίπτωση
Όπως έγινε γνωστό εξ αρχής, η αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, αναμένεται να αγγίξει το 5%. Πρόκειται για το “πιο ήπιο κι επικρατέστερο σενάριο” όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Γιώργος Παπαμανώλης, με δεδομένο ότι η νομοθεσία σε έναν ενιαίο Δήμο, όπως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης που προήλθε από τη συνένωση τριών ξεχωριστών (Άνω Σύρου, Ερμούπολης και Ποσειδωνίας) επιβάλλει την ύπαρξη ενιαίου συντελεστή χρέωσης. Μάλιστα η εν λόγω νομοθεσία έδινε περιθώριο σύγκλισης – εξίσωσης σε επίπεδο συντελεστών έως και το 2014, κάτι που όμως, δεν έχει υλοποιηθεί για τη Σύρο. “Εξετάσαμε τρία σενάρια. Θα έχουμε επικοινωνία αύριο το πρωί και με τη μειοψηφία, πριν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ώστε να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε” δήλωσε ο αντιδήμαρχος, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τα άλλα δύο σενάρια, αφού επεσήμανε πως, δεν είναι προτιμητέα. Εύλογα η εν λόγω κίνηση δύναται να μεταφραστεί ως ενέργεια προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να ακολουθήσει μία χαμηλών τόνων συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, καθώς θίγονται άμεσα σε οικονομικό επίπεδο οι δημότες.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως, βάσει των όσων γνωρίζει η εφημερίδα, το ένα εκ των τριών σεναρίων που θέλει την άμεση σύγκλιση των συντελεστών, εκτοξεύει το ποσοστό αύξησής τους κυρίως για την Δημοτική Ενότητα της Άνω Σύρου σε ποσοστό περισσότερο από 30%.
Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο ίδιος, κληθείς να αναφέρει, αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου υπάρχει δυνατότητα να μη δεχθεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όποια κι αν είναι αυτή, στην περίπτωση που επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου και άρα, την εξίσωση των συντελεστών, απάντησε καταφατικά. “Ναι. Ότι πρέπει να πάμε προς τα εκεί, πρέπει. Άλλοι Δήμοι έκαναν αύξηση νωρίτερα” ανέφερε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας πως, η Δημοτική Αρχή θα προτείνει το καλύτερο δυνατό σενάριο για τους δημότες.
Υπογραμμίζεται, πως, οι μειώσεις των τελών στις ευπαθείς ομάδες είναι δεδομένες και μάλιστα σε ποσοστό 50% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ προβλέπεται απαλλαγή για τους άπορους συμπολίτες μας. Τέλος, επισημαίνεται πως, οι οριστικές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στεγασμένους χώρους ή εξωτερικούς χώρους θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καθυστέρηση απόδοσης τελών από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας
11 Μαΐου. 2022 - 6:19 - Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Δήμο και ΔΕΥΑΣ
30 Νοε. 2017 - 6:20 - Επιβάρυνση, χωρίς δαπάνες υπέρ του δημότη
14 Δεκ. 2016 - 6:17 - Αύξηση τελών παρά την κρίση
7 Δεκ. 2016 - 6:20 - Άρης Ρώτας: Αναγκαία η αύξηση τελών ή αποτέλεσμα αδιάφορης πολιτικής και κατασπατάλησης πόρων;
18 Νοε. 2024 - 8:35