"Καταργείται ως έννοια η νησιωτικότητα"

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας, αναφορικά με την κατάργηση του επιδόματος προβληματικής περιοχής, εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, κάνοντας λόγο, για ταυτόχρονη κατάργηση της έννοιας της νησιωτικότητας, αλλά και των πολιτικών στήριξης αυτής.

Πιο συγκεκριμένα, το Σωματείο αναφέρει:

"Οι αδιέξοδες και αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων της κρίσης, οδήγησαν μεγάλες μάζες του πληθυσμού στην ανεργία, την φτωχοποίηση, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην ίδια λογική με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά και την αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων τους, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, ψηφίζεται το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το οποίο  οι Κυκλάδες απουσιάζουν από τον κατάλογο των προβληματικών περιοχών για τις οποίες δικαιολογείται η καταβολή του.

Με την κατάργηση του επιδόματος προβληματικών περιοχών των 100 ευρώ, καταργείται όχι μόνο ένα από τα τελευταία εναπομείναντα επιδόματα, αλλά πολύ περισσότερο καταργείται ως έννοια η νησιωτικότητα και οι πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης της, καταργείται η αναγνώριση των  δυσκολιών διαβίωσης σε κάποιο νησί και το αυξημένο κόστος ζωής που προκύπτει, καταργείται η αξιοπρεπή διαβίωσή μας. Αυτές οι ισοπεδωτικές πολιτικές επιλογές  οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, των κοινωνικών δομών και της συνοχής στα νησιά μας, ανοίγοντας δρόμους για την πλήρη εγκατάλειψή τους.

Απαιτούμε τη διατήρηση του επιδόματος της προβληματικής περιοχής, με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου που αφορά μόνο παραμεθόριες περιοχές ώστε να συμπεριληφθούν και οι προβληματικές-νησιωτικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες".