Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Πολύτιμος λίθος στο περιδέραιο της Σύρου

«Για την καινούρια τη χρονιά που μόλις ανατέλλει, οι μέρες να ‘ναι ζάχαρη κι οι μήνες της στο μέλι» ευχήθηκε εκ νέου στα μέλη και τους πιστούς φίλους του το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο, ανήμερα του εορτασμού των Θεοφανείων, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, σκορπίζοντας με τη σειρά του το φως της τοπικής μας παράδοσης.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο εκπρόσωπος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Αντώνιος Βουτσίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα κάλαντα των Φώτων από τα μέλη του Λ.Ε.Σ, τα οποία συνόδευσαν οι μουσικοί της παραδοσιακής ορχήστρας του, αποτελούμενης από τους Γιάννη Λουδάρο, Αθανασία Μπόλια, Νίκο Απέργη, Απόστολο Μάρη, Γεωργία Λίτσα και Κατερίνα Βαρδούση.

Το 2015 ήταν η χρονιά του

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Χριστίνα Λιγοψυχάκη προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου που πραγματοποιήθηκε κατά το περασμένο έτος. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως όλες κινήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λυκείου το 1915 με σκοπό να υπενθυμίσουν στη Συριανή κοινωνία την αδιάλειπτη προσφορά του Λ.Ε.Σ. στον πολιτισμό του τόπου μας.

Σημαντική στιγμή ήταν, μεταξύ άλλων, η βράβευση του Λυκείου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου, στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία πλούτισε ακόμη περισσότερο την ηθική περιουσία του.

Σταθμός το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λυκείου των Ελληνίδων

Ωστόσο, σταθμός για το 2015 αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα η επιτυχής διοργάνωση του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λυκείου των Ελληνίδων (15-18 Οκτωβρίου) με τη συμμετοχή 300 συνέδρων από τα Λύκεια Ελλάδος και Εξωτερικού. Το Συνέδριο έδωσε στο Λ.Ε.Σ την ευκαιρία να προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, εισπράττοντας τα ενθουσιώδη σχόλια και τα συγχαρητήρια των συνέδρων, μαζί με την υπόσχεσή τους ότι θα επιστρέψουν στον τόπο όπου – κατά δήλωσή τους- συντελέστηκε η «μαγεία μιας μικρής Ολυμπιάδας».

Επιπλέον, η κ. Λιγοψυχάκη αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Λυκείου με τη Νηπιαγωγό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Χαρά Κατσαρή, καθώς και με τον πανελληνίως γνωστό βιρτουόζο του βιολιού Κυριάκο Γκουβέντα, ο οποίος υποστηρίζει με την παρουσία και τις γνώσεις του το τμήμα παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Λ.Ε.Σ.

Η πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τους υπεύθυνους των τμημάτων χορού, παραδοσιακών οργάνων, του εργαστηρίου ζωγραφικής αλλά και του νέου τμήματος γραμμικού σχεδίου, έδωσε το λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’. Χαρακτηρίζοντας το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου έναν από τους πολυτιμότερους λίθους στο πολιτιστικό περιδέραιο της ευλογημένης Σύρου, ο κ. Δωρόθεος επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη συνέχισης της παράδοσής μας σε μια εποχή, η οποία προσπαθεί να αποδομήσει και αποσκορακίσει αρχές και ηθικές αξίες και παραδόσεις. Στη συνέχεια, ο κ. Δωρόθεος Β’ ευλόγησε και έκοψε την πίτα μαζί με τον π. Αντώνιο Βουτσίνο, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τους Δημήτρη Σούλιο, Ειρήνη Σιγάλα και Μέμη Ροσσολάτο.