Συναίνεση από τους εργοδότες για το ασφαλιστικό
- Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10
Κορυφαία στιγμή ευθύνης η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, κρίνεται από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, οι οποίοι επέδειξαν διάθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση για το θέμα, όπως διαφάνηκε κατά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό.
Κατόπιν της γενικευμένης άρνησης συνεργασίας από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνησης βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο στους εργοδοτικούς φορείς, που εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να επωμιστούν την αύξηση των εισφορών τους, παραδεχόμενοι πως πρέπει να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης έστω και επώδυνων αλλαγών, που όμως έχουν καταστεί αναγκαίες.
Μετά τις επαφές της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων Θεόδωρο Φέσσα του ΣΕΒ, Γεώργιο Καββαθά της ΓΣΕΒΕΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη του ΣΕΤΕ και Βασίλη Κορκίδη της ΕΣΕΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι «έχουμε κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το χρωστάμε στις επόμενες γενιές».
Ζητούμενο αποτελεί η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, υπέρ της οποία οι φορείς τάχθηκαν θετικά, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, να αναφέρει ότι «Προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι η διάσωση των συντάξεων και ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών. Η ΕΣΕΕ όμως οφείλει να επιλέξει τη λιγότερο επώδυνη λύση και την καλύτερα μετρήσιμη επιβάρυνση, η οποία φαίνεται να είναι τελικά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό 50-50 σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προτείνεται αύξηση των εισφορών κατά 1,5% των εισφορών, με το ποσοστό αυτό να επιμερίζεται κατά 1% στους εργοδότες και 0,5% στους εργαζομένους.
Κατόπιν της συνάντησης των εργοδοτικών ενώσεων με τον πρωθυπουργό, υπήρξε συναίνεση στην αύξηση, με την αντιπρόταση εκ μέρους των εργοδοτών να μειωθεί η δική τους εισφορά στο 0,5% της αύξησης η οποία θα είναι της τάξης του 1% και θα ισχύσει για ορισμένο χρόνο και υπό προϋποθέσεις.
Ικανοποίηση της κυβέρνησης
Την ώρα που ήδη οι θεσμοί εξετάζουν το προσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε να αξιολογήσουν την αποδοτικότητα των ελληνικών προτάσεων, και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, η πλευρά της κυβέρνησης εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πρώτη θετική απάντηση που έλαβε από τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.
Εκ μέρους της κυβέρνησης επισημαίνεται πως με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.
Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα.
Θετικοί στην αύξηση
Οι τέσσερεις πρόεδροι των εργοδοτικών φορέων, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία αποσαφηνίζουν πως δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό είχε ως αντικείμενο «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο
2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».
Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς αναφέρει ότι εκ μέρους του «για το ασφαλιστικό επισημάνθηκαν τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα οι προβλέψεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Ζητήθηκε επίσης, η κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, η εφαρμογή του εργόσημου για περιστασιακά εργαζόμενους κ.α. Συμφωνήθηκε να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση τόσο σε ότι αφορά στις προβλέψεις της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό όσο και για όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση».
Σε δήλωση προέβη και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση για το ασφαλιστικό ως «μια κορυφαία στιγμή ευθύνης» και για τους κοινωνικούς εταίρους «αποτελεί ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να μην εμπλακούμε σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις».
Πρόκειται πράγματι για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις μας…..Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων.…..Βεβαίως, δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνουμε την ορθολογική κλιμάκωσή του από τον υπερβολικό δεκαπλασιασμό. Δεν κρύβουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αίτημα για τριμερή διαπραγμάτευση
26 Ιουλ. 2016 - 6:19 - Οι παραγωγικοί φορείς της Ελλάδας ζητούν την παραμονή στο ευρώ
9 Ιουλ. 2015 - 6:10 - Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων
3 Σεπ. 2019 - 6:23 - Καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή
7 Μαΐου. 2016 - 9:46 - Συνάντηση εργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΤΕ
3 Απρ. 2023 - 13:34