«Η αρχαιότητα ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης»
- Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10
Η δημιουργική έμπνευση μέσα από την αρχαιότητα και την άρρητη σχέση παρελθόντος και παρόντος είναι το θέμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σε Τήνο και Σύρο, σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ενεργά η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων, αλλά και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στόχος του Τοπικού Δικτύου «Το παρελθόν στο Παρόν: Η αρχαιότητα ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης» είναι η ανάδειξη της σημασίας της αρχαιότητας για το σύγχρονο άνθρωπο και η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει πηγή δημιουργικής έμπνευσης σήμερα. Τα σεμινάρια και οι υποστηρικτικές δράσεις φιλοδοξούν να μεταδώσουν στα νησιά τη γνώση, γύρω από τη σχέση αρχαίας τέχνης και σύγχρονης δημιουργίας.
«Από τη στιγμή στο χρόνο»
Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί δύο επιμορφωτικά σεμινάρια, διάρκειας 10 διδακτικών ωρών. Το πρώτο αφορά στη δημιουργία κινουμένων σχεδίων (animation) και έχει τίτλο « «Από τη στιγμή στο χρόνο». Το σεμινάριο θα διεξαχθεί αρχικά στην Τήνο, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2016 κι έπειτα, στη Σύρο, στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου (1-2 Φεβρουαρίου 2016).
Το σεμινάριο αποσκοπεί στην εκμάθηση βασικών τεχνικών δημιουργίας κινουμένων σχεδίων και την ενσωμάτωσή τους στις ελεύθερες δραστηριότητες των μαθητών. Για την εκμάθηση των τεχνικών θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα «εμψύχωσης» κυκλαδικών ειδωλίων με τρόπους που να τα συνδέουν με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πρόκειται να δωρίσει στα δύο νησιά από μία μουσειοσκευή, την οποία θα μπορούν να δανείζονται τα σχολεία για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσα στην τάξη.
Πρόγραμμα εισηγήσεων
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαρία Σπαρτινού θα αναπτύξει το θέμα «Ο κυκλαδικός πολιτισμός ως έμπνευση στο σχεδιασμό προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων», η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρυσάννα Διαμαντή θα παρουσιάσει την αφήγηση του εαυτού στο παρόν, ενώ ο Λέκτορας Πληροφορικής-Κινηματογραφίας του Τμήματος ΜΣΠΣ Παναγιώτης Κυριακουλάκος θα μιλήσει για την εκμάθηση βασικών τεχνικών σχεδίασης χαρακτήρων και σκηνικών, απόδοσης της κίνησης, και αφήγησης. Τέλος, η Εικαστικός-συνεργάτης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Χαρά Μαραντίδου θα εστιάσει στην έννοια του χρόνου ως αφήγηση. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια με εκπαιδευτές τους: Παναγιώτη Κυριακουλάκο, Φλωρεντία Οικονομίδου και Έλσα Χαραλάμπους.
«Κρυφοί κώδικες: δίνοντας μορφή στην ιστορία»
Το δεύτερο επιμορφωτικό σεμινάριο δημιουργικού σχεδιασμού (design) και εργονομίας με τίτλο: «Κρυφοί κώδικες: δίνοντας μορφή στην ιστορία» θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2016.
Το σεμινάριο έχει ως στόχο την εκμάθηση βασικών αρχών δημιουργικού σχεδιασμού και εργονομίας και την ενσωμάτωσή τους στις ελεύθερες δραστηριότητες των μαθητών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους κώδικες επικοινωνίας και σχεδίασης κάθε εποχής και τη σημασία τους για τη δημιουργία χρηστικών ή καλλιτεχνικών έργων. Για την κατανόηση των κωδίκων θα αναλυθεί ο τρόπος σχεδιασμού αρχαίων και σύγχρονων αντικειμένων. Στη συνέχεια, θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τους δικούς τους κώδικες για την κατασκευή πρωτότυπων αντικειμένων, που θα συνδέουν τη χρηστικότητα με την αισθητική αξία και τον ιστορικό συμβολισμό.
Το «τέχνημα στα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων» θα παρουσιάσει η κ. Σπαρτινού. Αμέσως μετά, η κ. Διαμαντή θα αναφερθεί στο «χώρο και τον χρόνο από την οπτική του παρατηρητή» και ο Λέκτορας Εργονομίας του Τμήματος ΜΣΠΣ Βασίλης Παπακωστόπουλος θα μιλήσει για την εκμάθηση βασικών αρχών δημιουργικού σχεδιασμού και εργονομίας. Τέλος, ο Μεταλλοτέχνης-εικαστικός και συνεργάτης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Άκης Γκούμας θα υπογραμμίσει τη σημασία του κώδικα ως εργαλείου αφήγησης. Κατά τη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια με εκπαιδευτές τους: Α. Γκούμα, Χ. Μαραντίδου και Β. Παπακωστόπουλου.
Σημειώνεται, ότι το σεμινάριο μπορούν επίσης να το παρακολουθήσουν έως 15 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Τήνου. Τα έξοδα διαμονής τους θα καλυφθούν από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Μελλοντικά σχέδια
Όπως εξηγεί η κ. Διαμαντή, τον προσεχή Μάιο αναμένεται η υλοποίηση και ενός τρίτου σεμιναρίου που θα αφορά στην τεχνική του κόμικ. «Ανήκει στην εικαστική αφήγηση και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά, καθώς τα βοηθάει να καταλάβουν τον χώρο, τον χρόνο και να αντιληφθούν και τις υπόλοιπες τεχνικές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατσέτησε δε γνωστό ότι τόσο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σκοπεύουν να υποστηρίξουν σχολεία και εκπαιδευτικούς που θα εκφράσουν την επιθυμία υλοποιήσουν μελλοντικά αντίστοιχα προγράμματα στην τάξη τους. «Θα υπάρχει μια συνέχεια και μια βοήθεια σε όσες τάξεις επιθυμούν να εμπλακούν και να δημιουργήσουν», κατέληξε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υποσχόμενοι «πρωταγωνιστές» στην εποχή των νέων προκλήσεων
11 Οκτ. 2021 - 6:18 - «Διαβατήριο» για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία
7 Οκτ. 2021 - 21:05 - Διαμόρφωση ενός βιώσιμου μετά-πανδημικού κόσμου
10 Σεπ. 2021 - 6:16 - Μια ανατρεπτική όψη της Ελληνικής Επανάστασης
4 Αυγ. 2021 - 6:18 - Έρευνα για τη σταδιοδρομία των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
18 Ιουν. 2021 - 6:12