Παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΤΕ στην παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου για τον Τουρισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα

Σταθερή προσπάθεια παρά τα εμπόδια

  • Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Μία ομιλία με πλείστα στοιχεία για τον τουρισμό αλλά και για το έργο που υλοποιεί ο ΣΕΤΕ προκειμένου να στηρίξει το δύσκολο έργο της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, πραγματοποίησε ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ανδρεάδης κατά την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην Αθήνα, πριν από λίγες ημέρες.

Σημαντικά αποσπάσματα της συγκεκριμένης ομιλίας παρουσιάζονται ακολούθως, όπως ακριβώς αναφέρθηκαν στην άκρως επιτυχημένη εκδήλωση στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” της Αθήνας.

Σημαντικά “επιτεύγματα” επί μία τριετία

“Με το 2015 πλέον να αποτελεί παρελθόν, καταγράψαμε 3 συνεχείς χρονιές με ρεκόρ σε αφίξεις και σε έσοδα. Τρεις χρονιές κατά τις οποίες, εν μέσω γενικής ύφεσης, ξεπεράσαμε όλους τους στόχους μας. Όμως αυτές οι χρονιές ήταν ταυτόχρονα εξαιρετικά δύσκολες για τους Έλληνες και την οικονομίας μας. Ο τουρισμός υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα με τα γνωστά αποτελέσματα συνεισφοράς στο ΑΕΠ, στα εθνικά έσοδα, στην απασχόληση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην παραγωγή και την κατανάλωση” ανέφερε, προσθέτοντας πως, “Εκτίμησή μας είναι ότι: Αυξήσαμε 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα θα αγγίξουν τα 4 δισ. Ευρώ, αυξημένες κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2014 και οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. Ευρώ, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας”.

Πολιτικές πονοκέφαλος... για τον τουρισμό

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με όσα ανέφερε παρακάτω, “παρά τις αφίξεις, τα έσοδα, την συνεισφορά μας, τις πρώτες θετικές ενδείξεις για την επόμενη χρονιά, είναι εξαιρετικά έντονη η ανησυχία των τουριστικών επιχειρήσεων για το μέλλον του τομέα”. Όπως εξήγησε, “Σήμερα βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Ο τομέας μας έχει πλέον αγγίξει τα όριά του και είναι έτοιμος, δυστυχώς, να υποχωρήσει στην πίεση που δημιουργούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. H εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, το ασφαλιστικό, η εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής”.

Παράλληλα, “η υπερφορολόγηση του τομέα παραμένει ως το πλέον σημαντικό εμπόδιο για τη θωράκιση μας έναντι των ανταγωνιστών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου βρισκόμαστε στην περίοδο των πρώτων κρατήσεων και των συμφωνιών με τους Τour Operators” ενώ επιπρόσθετα, όπως τόνισε, “Το πλέον ανησυχητικό θέμα με την υπερφορολόγηση, είναι ότι δεν βλέπουμε ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική. Εκεί που πιστεύουμε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των νέων φόρων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων, διαρκώς ακούμε για νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ελληνικός τουρισμός δεν θα είναι ανταγωνιστικός και το κράτος θα εξακολουθεί να χάνει έσοδα και στόχους”.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως, “Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα, διαφορετικά, η πραγματικότητα θα είναι πολύ δύσκολη για τους νόμιμους επιχειρηματίες που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Για έναν τομέα με θετική επίδραση σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας”.

Εξωγενείς παράγοντες

Αναφερόμενος στο σύνολο των παραγόντων που εκτιμά πως, θα επηρεάσουν την επόμενη τουριστική περίοδο, ως εξωγενείς παράγοντες ανέφερε τα ακόλουθα, “Ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού την εικόνα της ασφάλειας του προορισμού μας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της. Τα πράγματα εδώ παραμένουν ακόμα ρευστά. Η διαχείριση του κρισιμότατου προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους - ιδιαίτερα στη περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία. Η αλληλεγγύη που δείχνουν οι κάτοικοι των νησιών είναι μοναδική και σίγουρα βοηθάει πολύ την ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είναι σίγουρο όμως ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία, πάνω από όλα, των τοπικών κοινωνιών αλλά και των τουριστικών προορισμών, ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών επιχειρήσεων. Η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.α. Είναι μία νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κρατικές μας υπηρεσίες άμεσα αν στοχεύουμε στο να αυξήσουμε το μερίδιό μας σε αυτές τις αγορές”.

Βέβαια προτού ολοκληρώσει το συγκεκριμένο κομμάτι και αναφερθεί συνολικά στις ενέργειες και τη δράση του ΣΕΤΕ, διευκρίνισε πως, “Βέβαια σε αυτό το παζλ δεν είναι όλα αρνητικά. Η ισοτιμία του Ευρώ, η χαμηλή τιμή πετρελαίου, τα πρώτα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων, αλλά και των κρατήσεων, που δείχνουν μονοψήφια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η συλλογική ακατάπαυστη προσπάθεια επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού, συμβάλλουν θετικά και για την επόμενη χρονιά”.

Ετικέτες: