Πολιτισμός για παιδιά και ενήλικες
- Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20
Μορφή στην ιστορία και στα χειροπιαστά δείγματα της μοναδικότητας ενός σπουδαίου πολιτισμού που θαυμάζεται ανά τους αιώνες, έδωσαν οι εθελοντές του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης και οι μαθητές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, με την πολύτιμη καθοδήγηση του Συριανού ζωγράφου, Μιχάλη Μακρουλάκη.
Τα παιδιά έπαιξαν με τα ειδώλια το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο της νέας σειράς δραστηριοτήτων του Μουσείου με στόχο τη γνωριμία των μικρών του φίλων με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και το λαμπρό παρελθόν του τόπου τους.
Παιχνίδι με τα ειδώλια
«Σήμερα, προσπαθήσαμε να δώσουμε μορφή σε ένα ειδώλιο, το οποίο ήρθε από το παρελθόν και συναντήθηκε με τη νεολαία και το μέλλον του νησιού» δήλωσε η Υπεύθυνη των προγραμμάτων, Μαρία Κάπαρη, η οποία ευχαρίστησε τον κ. Μακρουλάκη τόσο για την ολόθερμη στήριξή του, όσο και την προσφορά των πολύτιμων γνώσεών του.
«Το πιο σημαντικό στην εικαστική δημιουργία είναι η παρατήρηση» σημειώνει με τη σειρά του ο κ. Μακρουλάκης, εξηγώντας πως πρόθεσή του είναι να παρουσιάσει στα παιδιά μερικά παραδείγματα σχετικά με τους πιθανούς τρόπους δημιουργίας των μοναδικών αυτών ειδωλίων το 3.000 π.Χ. Ένας από αυτούς είναι και η χρήση τριγωνικών πετρών σε συνδυασμό με τα γνωστά σε εμάς τους Κυκλαδίτες, λαλάρια. «Πιστεύω ότι από κει ξεκίνησε. Και είναι πολύ σημαντικό το θέμα της παρατήρησης του περιβάλλοντος ακόμα και για την εφεύρεση των τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών», καταλήγει.
Τέλος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού τονίζει ότι μέσα από δράσεις, όπως αυτή, τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους. Κατέστησε δε γνωστό ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, βρίσκεται σε επαφή με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα για την πραγματοποίηση εργαστηρίων για παιδιά εντός των επόμενων μηνών, αλλά και από τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Εργαστήρια για παιδιά 5-7 ετών
Έπειτα από 23 χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του και στους ενήλικες, διοργανώνοντας διαλέξεις, παρουσιάσεις και δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Δύο Σάββατα του μήνα, θα πραγματοποιείται από 10:30 και 11:30 κουκλοθέατρο για μικρά παιδιά (5-7 ετών) με συνοδεία εργαστηρίου που θα σχετίζεται με τον Κυκλαδικό πολιτισμό, την τοπική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τις φυσικές επιστήμες και τη μυθολογία. Από 20 Φεβρουαρίου 2016 και για δύο Σάββατα κάθε μήνα θα λαμβάνει χώρα το εργαστήρι κατασκευών «Εμπνεύσεις από την παράδοση και την τέχνη» για παιδιά 5-7 ετών.
Πέρα από τις νέες προσθήκες του Μουσείου, συνεχίζεται κάθε Σάββατο (12:15 – 13:15), το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον Κυκλαδικό Πολιτισμό & την Τέχνη της 3ης χιλιετίας, καθώς και η Μουσειακή αγωγή με παιχνίδια γύρω από τον Κυκλαδικό πολιτισμό και την τοπική ιστορία για παιδιά 4 -6 ετών, κάθε Πέμπτη 18:00 – 19:30.
Πιο πλούσια όμως, θα γίνουν και τα σαββατοκύριακα των ενηλίκων, αφού από τις 21 Φεβρουαρίου 2016 και κάθε Κυριακή από τις 10:30 έως τις 12:00 θα διεξάγεται το εργαστήριο «Τα χρώματα και τα αρώματα του νησιού μας».
Εκμάθηση κατασκευής Συριανού στεφανωτού
Το Μουσείο πρόκειται επίσης να διδάξει την τεχνική κατασκευής του παραδοσιακού στεφανωτού της Σύρου σε παιδιά και ενήλικες.
Η ενότητα «Εκμάθηση κατασκευής του Συριανού στεφανωτού» θα ξεκινήσει το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 (12:00 13:30). Τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τα στεφανωτά τους και να εκπαιδευτούν στην ιστορία του Συριανού στεφανωτού.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την έκθεση Συριανών στεφανωτών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου. Επιθυμία της Υπεύθυνης του πρόγραμματος, Μαρίας Κάπαρη είναι την Καθαρά Δευτέρα ο Συριανός ουρανός να γεμίσει με χαρταετούς που θα έχουν πάνω τους ένα κυκλαδικό ειδώλιο. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά σεμιναρίων – εργαστηρίων, τα οποία θα διεξάγονται κάθε Κυριακή από τις 12:00 έως τις 14:00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2ωρες συναντήσεις εκπαίδευσης και εκμάθησης της τεχνικής κατασκευής του παραδοσιακού Συριανού Στεφανωτού. Δάσκαλος σε αυτή την προσπάθεια εκμάθησης της τεχνικής θα είναι ο κ. Μάρκος Καρυστιανός, 92 ετών, που γενναιόδωρα μεταλαμπαδεύει στους μικρότερους την τέχνη που ασκεί μια ολόκληρη ζωή. Για το έθιμο του πετάγματος του στεφανωτού, η αρχαιολόγος κ. Μαρία Ρώτα αναφέρει ότι τα ελάχιστα πρώτα στεφάνια που υψώθηκαν πανελλαδικά τότε ήταν από τον λόφο της Άνω Σύρου και… “από τη θέση «Μηλαράκι» στο Δήλι”, συμπληρώνει ο παππούς.
Στόχος όλης της θεματικής ενότητας είναι να διατηρηθεί το έθιμο στη Σύρο, να μάθουν οι νεότεροι αυτή την τέχνη και την ιστορία του τόπου, να καταγραφεί η τεχνική, να γυριστεί ντοκιμαντέρ, να προβληθεί το νησί και να μοιραστεί μέσα από τον συμβολισμό του στεφανωτού, δύναμη, ελπίδα και χαρά σε μικρούς και μεγάλους Συριανούς.
Δηλώσεις συμμετοχής
Οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν στις 13, 20 και 27 Μαρτίου, καθώς και στις 3 και 10 Απριλίου 2016. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης (22810 85300) και στο 6976974557.
Τέλος, συνεχίζονται από Δευτέρα έως Παρασκευή τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Α/θμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κατόπιν ραντεβού. Συμμετέχουν οι εθελοντές: Πόπη Μπατζάκη, Βερονίκη Βαρθαλίτου, Ζωή Κρεμασιώτη, Νένα Κοντογουλίδου και Μαρία Κάπαρη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η εκπαίδευση αποκτά στέρεες βάσεις
25 Απρ. 2018 - 6:18 - Η ιστορία του νησιού στα «χέρια» τους
20 Απρ. 2017 - 6:16 - Έπιστρέφουν οι "Μικροί Ξεναγοί" της Σύρου
19 Απρ. 2017 - 16:21 - Μόνιμη έκθεση… με γερές βάσεις
30 Ιαν. 2017 - 6:18 - «Όλη η Σύρος είναι υπερήφανη για αυτά τα παιδιά»
19 Οκτ. 2016 - 6:14