Πρώτες διεκδικήσεις
- Δευτέρα, 7 Μαρτίου, 2016 - 06:10
Τη συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε τρία προτεινόμενα έργα που συνδέονται με τα πεδία του πολιτισμού, του περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 ενέκριναν κατά πλειοψηφία οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους.
Με δεδομένη την καταληκτική ημερομηνία της 14ης Μαρτίου που έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος Δήμος να υποβάλει τις προτάσεις του, το σώμα κλήθηκε να συζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος τα τρία θέματα που ακολουθούν, πέραν της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να είναι εντός των χρονικών ορίων και να διεκδικήσει τη συμμετοχή του, αξιοποιώντας τη δυνατότητα των κοινοτικών πόρων που προβλέπεται γι αυτά.
Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής έργα: α. “Αύξηση υδαταποθεμάτων άνυδρων νησιωτικών περιοχών με τη βοήθεια ήπιων και πράσινων τεχνικών” το οποίο στοχεύει στη διερεύνηση της δυνατότητας ενός νησιού ή ενός συμπλέγματος να αποκτήσει αυτάρκεια στο θέμα της χρήσης των υδάτινων πόρων βάσει των αναγκών, β. “Δημιουργία ολοκληρωμένου τηλεματικού συστήματος δημοτικών συγκοινωνιών” με σκοπό την κυκλοφοριακή βελτίωση, και γ. “Τουριστική ανάδειξη περιοχών με μοχλό την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά” που επιδιώκει την ανάδειξη του τόπου με άξονα τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αξιόλογες παρατηρήσεις όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του Δήμου (με τη μορφή μισθοδοσίας των υπαλλήλων που θα δουλέψουν για κάποια από αυτά), καθώς και τον τρόπο και τον χρόνο συζήτησής των εν λόγω θεμάτων προέβησαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, με τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη και Κομνηνό Στρογγύλη να μην υπερψηφίζουν (λευκό).
Τη σχετική συζήτηση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.
Βιώσιμη αξιοποίηση υδάτινων πόρων
Όσον αφορά στο πρώτο έργο “Αύξηση υδαταποθεμάτων άνυδρων νησιωτικών περιοχών με τη βοήθεια ήπιων και πράσινων τεχνικών και δράσεων” τονίσθηκε πως, σκοπός του έργου είναι “η διερεύνηση της δυνατότητας ενός νησιού ή μίας νησιωτικής περιοχής να καταστεί αυτάρκης ως προς τα απαιτούμενα προς χρήση αποθέματα νερού”. Εξηγήθηκε δε, ότι, “Η αυτάρκεια για ανθρώπινη χρήση του νερού στο νησί ή τη νησιωτική περιοχή θα επιτευχθεί με μεθόδους μείωσης της χρήσης κι επανάχρησης, αλλά και με περαιτέρω βιώσιμη αξιοποίηση υπαρχόντων υδάτινων πόρων ή και ατμοσφαιρικής υγρασίας του νησιού/ νησιωτικής περιοχής”. Στην εισήγηση αναφέρθηκαν συνοπτικά και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν, οι οποίες έχουν ως ακολούθως: α. Θα εξετασθούν οι συνθήκες που επικρατούν και λαμβάνοντας υπόψη τις προγνώσεις για τα αποθέματα νερού, θα γίνει μία πρώτη αποτύπωση της ποσότητας νερού που χρειάζεται το νησί σε ετήσια βάση, με έμφαση στους θερινούς μήνες. β. Στη συνέχεια θα προταθούν μέτρα και δράσεις εξοικονόμησης και επανάχρησης νερού (ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση, εφαρμογή τεχνολογιών σε οικείες και επαγγελματικούς χώρους). γ. Θα πραγματοποιηθεί αποτύπωση της ποσότητας που μπορεί να εξοικονομηθεί. Η διαδικασία θα αποκαλύπτει την ποσότητα που ελλείπει προκειμένου το νησί να καταστεί αυτάρκες. δ. Ανάλογα με το ποσοστό που απομένει να καλυφθεί, θα προταθούν αντίστοιχες δράσεις και τεχνικές εργασίες μικρής κλίμακας ούτως ώστε να επιτευχθεί η αυτάρκεια του νησιού/ νησιωτικής περιοχής.
Πρέπει να αναφερθεί πως, το έργο θα είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 85% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 15% από εθνική συμμετοχή. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται σε 860.000 ευρώ και ο χρόνος υλοποίησής του ορίζεται σε 24 μήνες.
Ολοκληρωμένο Τηλεματικό Σύστημα Δημοτικών Συγκοινωνιών
Σχετικά με το δεύτερο έργο με τίτλο “Ολοκληρωμένο Τηλεματικό Σύστημα Δημοτικών Συγκοινωνιών” αναφέρθηκε πως, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τηλεματικού συστήματος για τις αστικές μεταφορές σε Δήμους, το οποίο και περιλαμβάνει συστήματα δυναμικής πληροφόρησης του κοινού με χρήση προηγμένων μέσων. Υπογραμμίστηκε έντονα πως, τα οφέλη από την υλοποίηση είναι πολλαπλά όπως: α. Η βελτίωση της κυκλοφοριακής κίνησης, β. Η σταδιακή μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων εξαιτίας της μείωσης στη χρήση των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, γ. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και της εμπειρίας των επισκεπτών του νησιού από την καλύτερη και ακριβέστερη ενημέρωση αναφορικά με τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. δ. Η αποδοτικότερη παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου των οχημάτων, ε. Η αύξηση του αριθμού των επιβατών στα ΜΜΜ, στ. Η καλύτερη αντίληψη για τα δρομολόγια και τα πιθανά προβλήματα που υπάρχουν κατά την υλοποίηση των δρομολογίων, ζ. Η αποτελεσματικότερη και πληρέστερη πληροφόρηση, η. Η μείωση του χρόνου των μετακινήσεων των επιβατών και η αύξηση της παραγωγικότητάς τους, καθώς και θ. Ο εκσυγχρονισμός υποδομών – χώρων του Δήμου που θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός (στάσεις, επαρχιακοί δρόμοι, πλατείες). Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 650.000 ευρώ (80% κοινοτικοί πόροι) ενώ η συμμετοχή του Δήμου αφορά σε επίπεδο μισθοδοσίας για την απασχόληση δημοτικών υπαλλήλων. Η διάρκεια ολοκλήρωσής του ορίζεται σε 24 μήνες.
Ανάδειξη περιοχών με μοχλό την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά
Η τρίτη απόφαση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αφορά στη συνεργασία με τους Δήμους Λάρνακας και Χίου με στόχο την ανάδειξή τους ως τόπων ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επιδιωκόμενη τουριστική ανάδειξή τους αναφέρθηκε πως, θα επιτευχθεί με μοχλό τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco που διαθέτουν οι δύο Δήμοι μέσω της αξιοποίησης του συστήματος ψηφιακής διαχείρισης ιστορικών κτιρίων/ αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης Σύρου “HERMES”, που κέρδισε το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Europa Nostra”.
Η διάρκεια του έργου δεν θα ξεπερνά τα 2,5 έτη και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Εφόσον εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά καθώς το ποσόν που αναλογεί σε εκείνον θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μέρος της περιγραφής της πρότασης ακολουθεί αυτούσιο: “Οι 3 Δήμοι (Λάρνακα, Σύρος και Χίος) είναι τουριστικοί προορισμοί “κλασικού μεσογειακού τύπου” ήλιος – θάλασσα με τα γνωστά φαινόμενα “συνωστισμού”, τόσο χρονικά (καλοκαιρινοί μήνες) όσο και τοπικά (παράκτιες ζώνες) με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, θα αναπτυχθεί μία καινοτόμος στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης – προώθησης, βασισμένη στην ανάδειξη πολιτισμικών στοιχείων, (άυλων και μη), τα οποία έχουν διαχρονικά δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των πολυ-πολιτισμικών κοινωνιών που υπήρξαν ιστορικά η Λάρνακα, η Σύρος και η Χίος. Η πολυ-πολιτισμικότητα αυτή στηρίζεται στην ιστορική συνύπαρξη Λατίνων – Ορθοδόξων και Μουσουλμάνων, καθώς και λοιπών πληθυσμιακών / πολιτισμικών ομάδων “στατιστικά σημαντικών” στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτιστικού τοπίου των 3 συνεργαζόμενων Δήμων. Στο πλαίσιο αυτό, η αναφορά στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco θα προσεγγισθεί υπό το πρίσμα της ιστορικής δημογραφίας και της ιστορικής κληρονομιάς μίας πληθυσμιακής ομάδας που έζησε και αναπτύχθηκε στην περιοχή, αφήνοντας/επηρεάζοντας τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα της συγκεκριμένης περιοχής, τα οποία συνιστούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής αλλά και σύγχρονης φυσιογνωμίας της περιοχής”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αγώνας δρόμου για διατήρηση χρηματοδοτήσεων και αθλητικές υποδομές
3 Ιαν. 2025 - 6:20 - Ανοίγει τα “φτερά” του το αεροδρόμιο
13 Δεκ. 2024 - 6:19 - “Τσουχτερό” πρόστιμο για την ανεξέλεγκτη απόθεση ογκωδών απορριμμάτων
12 Νοε. 2024 - 11:40 - Σύρος: Περιστατικά τηλεφωνικής απάτης με πρόσχημα τον Δήμο
23 Οκτ. 2024 - 13:23 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης θα ενισχύσει και φέτος τα Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους
14 Οκτ. 2024 - 14:46