Μεγάλα έργα για τη σημαντική ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, επιχειρούν να εντάξουν στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Κύπρος, οι Δήμοι Κύθνου και Σίφνου

«Δεν χάνουμε καμία ευκαιρία»

Δύο μεγάλα έργα, για την ανάδειξη του πολιτισμού, κατατίθενται από Σίφνο και Κύθνο, προκειμένου να ενταχθούν στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, που κλείνει σε λίγες ημέρες, στοχεύοντας σε υψηλές, για τα δεδομένα της εποχής, χρηματοδοτήσεις.

Το INTERREG αποτελεί πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη της οποίας ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από δύο ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να δώσουν σημαντική ώθηση στις τοπικές οικονομίες, με έργα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, βελτιώνουν τις υποδομές, αναδεικνύουν τον πολιτισμό και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Καθώς το πρόγραμμα αφορά σε παραμεθόριες περιοχές, για την Ελλάδα, δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα του INTERREG Ελλάδα – Κύπρος, έχουν οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Δράττοντας την ευκαιρία, ο Δήμος Κύθνου προχωρά στην κατάθεση φακέλου, για την ένταξη του προγράμματος «Πιλοτικές δράσεις και εφαρμογές έξυπνης διαχείρισης σε επαναχρησιμοποιούμενα κελύφη/ιστορικά κτίρια. Μελέτη περίπτωσης η Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου», ενώ ο Δήμος Σίφνου επιχειρεί να εντάξει το έργο «Μετάλλων Οδοί: Η μεταλλευτική περιήγηση, ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης».

Χρηματοδότηση με κάθε τρόπο

Η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα μπορέσει να στεγάσει την πολυποίκιλη συλλογή αρχαιοτήτων, που έχουν ανασκαφεί και βρεθεί στην Κύθνο, είναι μία εκ των προτεραιοτήτων, που έχει θέσει ο Δήμαρχος, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, από την αρχή ήδη της δημοτικής του θητείας.

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη», σχετικά με το έργο, που επιχειρείται να ενταχθεί στο INTERREG, ο κ. Γαρδέρης ανέφερε, πως «έγινε μία επιλογή, ως προς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να μπορέσουμε να εντάξουμε την κατασκευή του Μουσείου της Κύθνου, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια, ένα πάγιο αίτημα, τόσο του Δήμου, όσο και του κόσμου εδώ στο νησί, ώστε να στεγαστούν επιτέλους, όλα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μέχρι στιγμής στοιβάζονται σε ένα υπόγειο».

«Είναι ένα έργο, το οποίο αφορά στην αποκατάσταση ενός διατηρητέου κτιρίου, το οποίο όμως κρίνεται ανεπαρκές, από άποψη χώρου, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει, εκτός από την έκθεση, και τη συντήρηση της συλλογής των ευρημάτων και άρα απαιτείται η κατασκευή επιπλέον υποστηρικτικών χώρων, όπως αποθήκες και χώροι συντήρησης των αρχαιοτήτων», εξήγησε, προϋπολογισμού ύψους 700.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε, «ο φάκελος του έργου είναι αρκετά ώριμος. Βασικός φορέας του, είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και καθ’ ύλην αρμόδια η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Έχει υπάρξει συνεννόηση με τον Έφορο, κ. Αθανασούλη, ώστε να κατατεθεί ο φάκελος από κοινού με το Δήμο Κύθνου, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να είναι και ο Δήμος ένας εκ των εταίρων», ενώ τόνισε, πως «είμαστε αισιόδοξοι, όσον αφορά στην ένταξη του έργου, ωστόσο συγκρατημένα, καθώς στη νέα προγραμματική περίοδο, στον τομέα του Πολιτισμού, τα ποσά είναι ελάχιστα. Πρόκειται για περίπου 2.500.000 ευρώ, συν κάποιες προσαυξήσεις, με το συνολικό ποσό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ περίπου».

Ωστόσο και προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες χρηματοδότησης του έργου, ο Δήμος Κύθνου προτίθεται να καταθέσει το φάκελο για ένταξη και στο νέο ΕΣΠΑ, με το δήμαρχο να δηλώνει, ότι «δεν επαναπαυόμαστε και δεν θέλουμε να χάνουμε καμία ευκαιρία, διότι δεν γνωρίζουμε αν θα μας δοθεί ξανά στο μέλλον».

Πολιτιστική ανάδειξη και αύξηση επισκεψιμότητας

Η ανάδειξη των αρχαίων μεταλλείων της Σίφνου, έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας και αξιέπαινης δράσης του Δήμου, για την προβολή και προώθηση του δικτύου μονοπατιών.

Στην πρόταση έργου, που θα κατατεθεί, αφού πήρε την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, «συμμετέχουν πέντε εταίροι. Δημιουργήθηκε ένα εταιρικό σχήμα, το οποίο αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο Δήμος Σίφνου και ο Δήμος Μιτσερού της Κύπρου», επισημαίνει ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης.

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος υπογράμμισε, ότι το έργο έχει στόχο την ανάδειξη των μεταλλείων και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, που άνθιζαν στη Σίφνο κατά την αρχαιότητα. «Έχει να κάνει κυρίως με τους τομείς της εξόρυξης αργύρου και αργυροχοΐας, για τα μεταλλεία του Αγίου Σώστη, δεδομένου, ότι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στο νησί υπήρξαν τα πρώτα μεταλλεία αργύρου στον κόσμο. Επιπλέον, αφορά και στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη και του Άσπρου Πύργου, όπου γινόταν εξόρυξη χρυσού».

«Οι μεταλλευτικές στοές στην περιοχή, θα καθαριστούν, θα προστατευθούν, με τη χρήση πλεγμάτων, για μείωση της επικινδυνότητας για επισκέπτες και περιπατητές, θα προβληθούν και θα αναδειχτούν, ενώ θα εγκατασταθούν πιλοτικά και κάποιες κάμερες για την παρακολούθηση των στοών. Αυτή η δράση, έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας ανάδειξης των μονοπατιών της Σίφνου, καθώς μία από τις περιπατητικές διαδρομές καταλήγει στον Άγιο Σώστη. Είναι μία ακόμη πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του Δήμου Σίφνου, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, στους τομείς του εναλλακτικού τουρισμού», συνοψίζει ο κ.Μπαμπούνης.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με το δήμαρχο, «είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου ανάδειξης και εκπαίδευσης, επί της πολιτιστικής και τεχνολογικής κληρονομιάς, για τη μεταλλευτική δραστηριότητα, το οποίο θα στεγαστεί σε ήδη υπάρχον δημοτικό κτίριο. Αυτό σημαίνει, ότι θα δοθεί η δυνατότητα να έρχονται πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, για να ενημερώνονται οι φοιτητές, σχετικά με τις τεχνοτροπίες και τη διαδικασία, με την οποία συλλέγονταν τα μεταλλεύματα στη Σίφνο κατά την αρχαιότητα, κάτι, που θα συμβάλλει στην διεύρυνση της επισκεψιμότητας, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Κύριος διαχειριστής του έργου θα είναι το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που έχει διαχειριστική επάρκεια και τεχνογνωσία, καθώς ασχολείται πολλά χρόνια με τα μεταλλεύματα, τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, όσο και στη Σίφνο, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ.