Παρουσίαση τεσσάρων νέων δράσεων του Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020” από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την ΕΤΑΠ

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες

Στην ενημέρωση του συνόλου των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών στις Κυκλάδες αναφορικά με τέσσερις νέες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020” προχώρησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων από κοινού με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων (ΕΤΑΠ) το μεσημέρι του Σαββάτου, με τους υπεύθυνους ομιλητές να παρουσιάζουν τα βασικά σημεία στους παρευρισκομένους των γραφείων του Επιμελητηρίου σε Σύρο, Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο και Πάρο.

Μέσω τηλεδιάσκεψης, οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου και της ΕΤΑΠ είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν λεπτομερώς σχετικά με τα τέσσερα νέα προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις δυνατότητες αναβάθμισης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στις νέες αγορές, για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα καθώς επίσης και την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα βασικότερα σημεία από τις συγκεκριμένες δράσεις ακολουθούν παρακάτω. Αξίζει εξ αρχής να διευκρινισθεί πως, οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες antagonistikotita.gr και espa.gr ή να στέλνουν mail στο infoepan@mou.gr καθώς και να επικοινωνούν με το αρμόδιο γραφείο στο 801 1136300. Επιπλέον, μπορούν να μεταβαίνουν διαδικτυακά στο facebook στη σελίδα antagonistikotita.

Τονίζεται πως, πέραν των ομιλητών, στην παρουσίαση των δράσεων ήταν παρόντες και ο υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, Αντώνης Μαραγκός καθώς και ο Β΄Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ισίδωρος Ροσσολάτος.

Εκσυγχρονισμός μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

Σχετικά με την πρώτη δράση “Ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών” τονίσθηκε πως σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν οι υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Συγκεκριμένα, α. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄και Γ΄κατηγορίας, οι οποίες μέχρι τις 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις και β. Οι νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορίων των υφισταμένων και έχουν συσταθεί έως και το τέλος του 2015. Αυτές επιδοτούνται με ποσό από 15.000 έως και 150.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φθάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Η επιδότηση αφορά σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντες χώρους, σε εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος ενώ στη λίστα σημειώνεται πως η επιδότηση προορίζεται και για την ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, για μισθολογικό κόστος εργαζομένων, για αυτοκινούμενα μέσα, σκάφη θαλάσσης χωρίς πλήρωμα και ποδηλάτων κάθε μορφής που προορίζονται προς εκμίσθωση ως εξοπλισμός επιχειρήσεων, αλλά και για μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης και δαπάνες προβολής και προώθησης. Υπογραμμίζεται πως, οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνον εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11/2/2016. Στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής καθίσταται σαφές πως, α. Σε επιχειρήσεις με τρεις ή περισσότερες χρήσεις, απαιτείται η επιχείρηση να απασχολεί κατά μ.ο. την τριετία 2013-2015 τουλάχιστον μισή ΕΜΕ μισθωτής εργασίας, β. Σε επιχειρήσεις με δύο χρήσεις απαιτείται, κατά μ.ο. τη διετία 2014 – 2015 να απασχολούν τουλάχιστον μισή ΕΜΕ μισθωτής εργασίας και γ. Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα στην τριετία (2014-2016).

Ανάπτυξη ικανοτήτων και προσαρμογή σε νέες αγορές

Στη δεύτερη δράση με τίτλο “Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές” μπορούν να συμμετάσχουν: α. οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄και Γ΄κατηγορίας, οι οποίες έως και το τέλος του 2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή β. Οι νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία και έχουν συσταθεί έως και το τέλος του προηγούμενου έτους.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επιδοτηθούν με ποσό από 15.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ και επιδοτούνται για το σύνολο των προαναφερθεισών αναγκών όπως καταγράφονται στην προηγούμενη δράση.

Να σημειωθεί πως, στις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής υπογραμμίζονται τα εξής: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει ενίσχυση από προηγούμενο πρόγραμμα θα πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτήν τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ή (τις 100.000 ευρώ για τον τομέα μεταφορών) ενός της τριετίας 2014-2016.

Τονίζεται πως, οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου ependyseis.gr. Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής ήταν στις 7/4/2016 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20/5/2016.

Αυτοαπασχόληση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σχετικά με τη δράση “Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης” διευκρινίστηκε πως, δύνανται να συμμετέχουν οι άνεργοι πτυχιούχοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή αίτησης. Πιο αναλυτικά οι δικαιούχοι της δράσης είναι α. Απόφοιτοι σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισότιμης προς αυτή σχολής της Ελλάδας ή του εξωτερικού, απόφοιτοι σχολών θεάτρου και χορού και απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτηρίων αναγνωρισμένων από το κράτος. Οι ενδιαφερόμενοι επιδοτούνται για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου συναφούς με την ειδικότητά τους. Η επιδότηση ξεκινά από 5.000 ευρώ και φθάνει έως τις 25.000 ευρώ στην περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση, έως 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων κι έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών και άνω ατόμων.

Χρήσιμο είναι οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν τους προαναφερθέντες διαδικτυακούς τόπους για να πληροφορηθούν για τα εισοδηματικά κριτήρια.

Νεοφυής επιχειρηματικότητα

Έμφαση δίδεται και στην τέταρτη δράση που αφορά στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης, αλλά και ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και που δεν λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Το πρόγραμμα αφορά στην ίδρυση νέας καινοτόμου επιχείρησης που εστιάζει στους οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας όπως αναφέρονται ακολούθως: Αγροδιατροφή/ βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υλικά/κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια. Περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, υγεία-φάρμακα. Η επιδότηση ξεκινά από 15.000 ευρώ και φθάνει τις 60.000 ευρώ και η επιλέξιμη εταιρική μορφή μπορεί να είναι: ΕΠΕ, ΟΕ,ΕΕ, ΙΚΕ, Συνεταιριστική Επιχείρηση καθώς και ΚΟΙΝΣΕΠ. Σχετικά με τις επιλέξιμες δαπάνες και τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκέπτονται τους ανωτέρω διαδικτυακούς τόπους. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής, ήτοι, από τις 17 Μαρτίου του 2016.