Επισημοποιήθηκε το ξεπούλημα
- Δευτέρα, 11 Απριλίου, 2016 - 06:20
Ένταση, πολιτική αντιπαράθεση, εργατικές αντιδράσεις και υπουργικές διαψεύσεις συνόδευσαν την πολιτική φιέστα του Ζαππείου για την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.
Ο ισχυρός ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ και η επιβεβλημένη δημιουργία και δράση του από τους δανειστές, με πλήρη αρμοδιότητα τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, προκαλεί αμφιλεγόμενες υπουργικές αντιδράσεις, χωρίς από την άλλη η κυβέρνηση να φαίνεται ικανή να αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο στις σχετικές αποφάσεις, αλλά αντιθέτως να στήνει πανηγυρικές εκδηλώσεις επιβεβαίωσης του ξεπουλήματος.
Το πρώτο λιμάνι της χώρας πέρασε και επίσημα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, σε κινεζικά χέρια, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι διατύπωναν την αντίδραση τους, ενώ πλήρη πολιτική κατάπτωση παρουσίασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις τακτικές και τη συναίνεση των οποίων αναλήφθηκαν οι σχετικές δεσμεύσεις, τις οποίες υπερασπίζονται έως την έσχατη στιγμή.
Σειρά παίρνουν και οι λοιπές υποδομές της χώρας, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να έπεται στη λίστα του «επενδυτικού» ενδιαφέροντος, ταυτόχρονα με τις παράλληλες ιδιωτικοποιήσεις του συνόλου των κρατικών υποδομών.
Υπουργικές αμφισβητήσεις
Με λόγο περισσότερο αντιπολιτευτικό παρά κυβερνητικό, αναφέρθηκε στην πώληση του ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από την πώληση την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco.
Ιδιαιτέρως επικριτικός, εμφανίστηκε ο υπουργός, για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτός επιβλήθηκε από τους δανειστές, διερωτώμενος «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση», ενώ «λειτουργεί με κανόνες, που πρέπει και η κοινωνία και η κυβέρνηση να το ελέγχει συνεχώς».
Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα «Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως ένα κράτος εν κράτει ως ένα μόρφωμα, ένας οργανισμός, ο οποίος έχει τους δικούς του μηχανισμούς, που ελέγχονται από τους δανειστές», συμπληρώνοντας πως «είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού» και πως επιβάλλεται ο περιορισμός «στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του».
Επεσήμανε δε πως «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι ένας οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές, την ΕΚΤ ακόμα και από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ο κ. Πιτσιόρλας λειτουργεί επί τη βάσει των κανόνων, που λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θέλουμε να αλλάξει».
Σε ότι αφορά στην πώληση του ΟΛΠ και τη διαμόρφωση της σχετικής συμφωνίας, ανέφερε ότι «δεν τέλειωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ», συμπληρώνοντας διευκριιστικά ότι «Έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο».
Αμφισβήτησε ευθέως την αναπτυξιακή προοπτική της εν λόγω πώλησης, λέγοντας πως «Η πώληση των μετοχών του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν ο δανειστές, δεν γίνεται επί τη βάσει ενός σχεδίου αναπτυξιακού για το λιμάνι του Πειραιά. Δυστυχώς περνάμε εποχές εποπτείας».
Εκφράζοντας τόσο τις προσωπικές του απόψεις όσο και της κυβέρνησης είπε ότι «Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι του Πειραιά, και θα κάνω τα πάντα και κάνει και η κυβέρνηση τα πάντα», συμπληρώνοντας πως «Δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, εγώ τις απόψεις μου τις έχω, τις έχω πει. Διαφορετικά θα έπρεπε να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου, η πίεση των πραγμάτων οδηγεί σε επιλογές που δεν είναι δικές μας, εγώ έχω τοποθετηθεί κατ' επανάληψη, ήταν και είναι η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματική θέση της κυβέρνησης η προοπτική μιας άλλης αξιοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση καταλήξαμε μετά τη συμφωνία του περσινού Αυγούστου, η οποία δεσμευτικά οδηγήθηκε στην απόφαση να γίνουν οι ήδη δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις».
Για την μη αποχώρηση από τις εν λόγω συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Δρίτσας απάντησε πως «είναι ορθολογικό να λέτε να φεύγαμε επειδή δεν συμφωνούμε, αλλά δεν είναι ορθολογικοί οι καιροί μας».
Ως προς το τη συμφωνία που κλείστηκε για την παραχώρηση των μετοχών του ΟΛΠ, ο υπουργός ενημέρωσε ότι αρχικά θα παραχωρηθεί στην Cosco το 51% και εντός της επόμενης 5ετίαςτο υπόλοιπο 16%, όμως επ’ αυτού έχουν τεθεί προϋποθέσεις, αφού υπήρξαν αλλαγές από την αρχική συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, με τη νέα να είναι βελτιωμένη και θα βελτιωθεί κι άλλο.
Για τη στάση της κυβέρνησης γενικότερα επί των σχετικών θεμάτων, ανέφερε ότι «Δίνουμε μάχες καθημερινά και με τους εαυτούς μας και με την ιστορία μας και τις απόψεις μας και την προοπτική μας. Σε αυτή την κρίσιμη και πολύ σκληρή στιγμή κάποιοι επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις, κάποιοι άλλοι επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν και έχω επιχειρήματα πολύ σοβαρά για αυτό να δεχθούν ακόμα και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου, να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες».
Ενιαίες αντιπολιτευτικές απόψεις
Σαν να εξέδωσαν ανακοίνωση από κοινού εμφανίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καθώς οι σχολιασμοί τους επί των δηλώσεων Δρίτσα δεν εμφανίζουν καμία απόκλιση, επιβεβαιώνοντας και την πολιτική τους σύμπλευση, επικεντρώνοντας στο κοινό τους ζητούμενο, το οποίο δεν είναι άλλο από την εγκατάλειψη της εξουσίας από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον σχολιασμό της Ν.Δ. «ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έστω και καθυστερημένα, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Σήμερα, μετά τον κ. Σπίρτζη, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας δήλωσε ότι “η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα”. Πρόκειται πλέον για μια κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα. Φύγετε».
Χωρίς παραλλαγές και το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ που στο σχόλιο το ανέφερε «Σήμερα είχαμε πρωινή παράσταση με νούμερο Θεόδωρου Δρίτσα. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει το θέαμα ως θεατής. Όμως αυτό που πραγματικά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί είναι η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία. Αφού, αποδεδειγμένα πια, δεν μπορούν να σοβαρευτούν, ας κατεβάσουν την κακόγουστη παράσταση, Έλεος πια!».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Ποταμιού, που αναφέρει πως «Οι δηλώσεις Δρίτσα είναι άλλη μια πράξη στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο κ. Δρίτσας είναι υπουργός. Με αυτά που λέει θέτει σε αμφισβήτηση κεντρικές αποφάσεις και υπονομεύει και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει αξιολόγησης. Ή πρέπει να εγκαταλείψει την καρέκλα του ή πρέπει ο κ. Τσίπρας να του πει να την εγκαταλείψει».
Κυβερνητικές απαντήσεις
Για αυθαίρετες ερμηνείες των δηλώσεων του έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, αναφορικά με τον σχολιασμό των λεγομένων του στην τηλεοπτική του συνέντευξη, με τον ίδιο να σημειώνει την σκοπιμότητα της παρερμηνείας.
Για τις τοποθετήσεις του ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι «Στην τηλεοπτική συμμετοχή μου στο Mega σήμερα το πρωί απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις προσπάθησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ειλικρίνεια να εξηγήσω την πορεία των χειρισμών της Κυβέρνησής μας αναφορικά με την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ. Κάθε συμμετοχή μου σε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή θεωρώ πάντα ότι με υποχρεώνει πρωτίστως να ενημερώνω υπεύθυνα όσους τις παρακολουθούν και αυτό έκανα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Οι ερμηνείες που θέλουν να με εμφανίσουν ότι κινούμαι σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό είναι κατασκευές εμφανούς σκοπιμότητας και εφήμερης αντοχής».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έξοδος για να προχωρήσει το έργο
26 Οκτ. 2016 - 6:19 - Με προοπτική λουκέτου
29 Οκτ. 2014 - 6:09 - Πωλητήριο και στα μικρά νησιά
7 Ιουλ. 2014 - 6:10 - Ενισχυμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών
18 Ιουν. 2014 - 6:10 - Πέραν του νόμου οι αποκρατικοποιήσεις
3 Φεβ. 2014 - 6:10