Πάλεψαν και έφυγαν μίλια μπροστά οι διοργανωτές του 2ου TEDxUniversityoftheAegean

Ακόμα υψηλότερα ο πήχης

Ένα μεγάλο και ενθουσιώδες «μπράβο» απηύθυνε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τόσο η τοπική κοινωνία της Σύρου, όσο και η μεγάλη οικογένεια του TEDx, στους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, με άλλη μία επιτυχημένη διοργάνωση.

Νεανικός παλμός, δημιουργικός αέρας και διάχυτο πνεύμα συνεργασίας ήταν τα συστατικά ενός ακόμη συνεδρίου, το οποίο πέρα από τους φίλους του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έβαλε στο παιχνίδι και το κοινό της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνη, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια και συμμετοχή φοιτητών των εκεί τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ακολουθώντας τα χνάρια του πρώτου επιτυχημένου κύκλου του τον Απρίλιο του 2015, το TEDxUniversityoftheAegean επέστρεψε στην Ερμούπολη πιο πλούσιο, πιο ώριμο και πιο ανανεωμένο με ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και πρωτότυπες δράσεις με θέμα «fight or flight».

Ενδιαφέρουσες ομιλίες

Ιατροί, επιστήμονες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι και άνθρωποι που αφιερώθηκαν στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά έχοντας νικήσει στην πάλη τους με τα «πρέπει» και τα λοιπά θηρία της σύγχρονης ασφυκτικής καθημερινότητας μοιράστηκαν τις ιδέες και τις προσωπικές εμπειρίες τους.

«Fight or flight” και ελληνιστί «Πάλη ή φυγή» είναι ο ορισμός που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία για να περιγράψει την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε καταστάσεις φόβου και στρες. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε μια ψυχολογική κατάσταση, σύμφωνα με το χαρακτήρα και το ένστικτο του. Παρ’ όλα αυτά, προκύπτουν βασικά θέματα και παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη.

Αυτούς τους παράγοντες ανέλυσαν μέσα από τις ιστορίες τους ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος, ο μικροκαλλιεργητής, μελισσοκόμος, τροφοσυλλέκτης και ξεναγός υπαίθρου στην Ικαρία Λευτέρης Τρικιριώτης, η σχεδιάστρια Σοφία Γεωργοπούλου και η μοριακή γενετίστρια δρ. Βασιλική Καλοδήμου. Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, το κοινό υποδέχτηκε τη φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή, την υπεύθυνη πολιτικής για το περιβάλλον στο WWF Θεοδώτα Νάντσου, τον Καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γεώργιο Κατσάγγελο και τον Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης Πάνο Τραχανιά. Στο τελευταίο μέρος του TEDx, μίλησαν ο Ιατρός Κωνσταντίνος Κοκκώλης, ο ιδρυτής της οργάνωσης Odyssea, με πρώτο project της τη μεταποίηση σκουπιδιών από τις προσφυγικές ροές σε νέα χρηστικά σωσίβια για τους πρόσφυγες Τζέι Μέξης και οι αρχιτέκτονες Παντελής Καμπουρόπουλος και Λαέρτης – Αντώνιος Βασιλείου, ιδρυτές του γραφείου OPA με έδρα την Ολλανδία.

Workshops και παράλληλες δράσεις

Το Συνέδριο πλαισίωσαν η νεαρή συνθέτης και ερμηνεύτρια Σμαράγδα Αλεξανδρή, κατά κόσμον Sma Rag Da και το Κέντρο Χορού Ακροποδητί. Παράλληλα, στο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής από την ζωγράφο και καθηγήτρια του Τμήματος ΜΣΠΣ Έλσα Χαραλάμπους, καθώς και workshops από τον Κωνσταντίνο Μπελιά.

Παρουσιαστής του Συνεδρίου ήταν και φέτος ο Πάρις Παρασκευάδης – Πλάνετς ο οποίος καλωσόρισε το κοινό μουσικά, με ένα τραγούδι αφιερωμένο στη μεγάλη διοργάνωση.

Η curator του TEDxUniversityoftheAegean Ηώ Κυριακάτη απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στους ομιλητές και τους καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετείχαν με workshops στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, όσο και στους εθελοντές που πλαισίωσαν την ομάδα και συνέβαλλαν στην οργάνωση και την επιτυχία του Συνεδρίου.