Εκκινήθηκαν και προχωρούν με τάχιστους ρυθμούς οι εργασίες ολοκλήρωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του νέου αεροδρομίου Πάρου, με στόχο τη λειτουργία εντός του καλοκαιριού

Κατασκευαστική... "απογείωση"

πηγή: ΑΜΚΕ

Έπειτα από τη δήλωση αδυναμίας του ελληνικού κράτους, να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων, για το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, του οποίου είχε διανοιχθεί μόνο ο διάδρομος προσαπογείωσης, η Παριανή κοινωνία, με “μπροστάρη” το Δήμο και τις υπηρεσίες του, δημιουργώντας έναν φορέα διαχείρισης των διαδικασιών, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) για τη δημιουργία προσωρινών εγκαταστάσεων στο νέο αεροδρόμιο και συγκεντρώνοντας, μέσω προώθησης και συνεχών προσπαθειών, χρήματα, τόσο από τους τοπικούς φορείς του τουρισμού, πολίτες και φίλους του νησιού, όσο και από μεγάλους χορηγούς, βλέπει να παίρνει “σάρκα και οστά” ο στόχος, που είχαν θέσει, για έναρξη της λειτουργίας του νέου μεγαλύτερου αεροδρομίου.

Παράδοση κτιρίου και οδού στα μέσα Ιουλίου

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΑΜΚΕ, πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου στην Πάρο σύσκεψη, με τη συμμετοχή στελεχών της εταιρείας, που έχει αναλάβει την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων, της OLYMPIC ΑΙR, που χρηματοδοτεί σε μεγάλο ποσοστό την προμήθεια του κτιρίου, και της ΑΜΚΕ, που εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο και τον κ. Γιάννη Ραγκούση, με αντικείμενο την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών, τόσο στο κτιριακό κομμάτι, όσο και στο θέμα της οδού, που θα συνδέει τις εγκαταστάσεις με το ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την παράδοση.

Από την πλευρά της κατασκευαστικής εταιρείας παρασχέθηκαν διαβεβαιώσεις, ότι το κτίριο θα είναι έτοιμο στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες (περίπου στα μέσα Ιουλίου 2016). Από την πλευρά της ΑΜΚΕ δόθηκαν διαβεβαιώσεις, ότι και η οδική πρόσβαση θα είναι έτοιμη εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές και σκαπτικές εργασίες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν εργασίες κατασκευής της βάσης από σκυρόδεμα, στην οποία θα τοποθετηθεί το κτήριο.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΜΚΕ, «προχωράμε με βάση τις δεσμεύσεις και τους στόχους μας».

Πείσμα και αφοσίωση κάμπτουν δυσκολίες

Ο δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, εξήγησε, πως για να προχωρήσει το έργο, «βρέθηκαν πάρα πολλοί ντόπιοι, που προσέφεραν, εκτός από χρήματα, εργασία, αλλά και υλικά, όπως είναι η εγκατάσταση των κουφωμάτων από την Ένωση Ξυλουργών, οι χωματουργικές εργασίες από επαγγελματίες του νησιού, η προσφορά αδρανών υλικών από τα δύο λατομεία, η προσφορά εργασίας από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους».

Ωστόσο, «μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του αεροδρομίου, εκδήλωσε και η μεγάλη αεροπορική εταιρεία Olympic Air, η οποία, μάλιστα, χρηματοδοτεί σε ένα μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του έργου», τόνισε, ενώ επίσης, έπειτα και από την πρόσφατη συνάντηση των μηχανικών και στελεχών της, με εκπροσώπους της ΑΜΚΕ, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συμμετοχής της εταιρείας, στην αποπεράτωση των έργων οδοποιίας, στο δρόμο, που θα οδηγεί στις εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου.

«Η Olympic Air, δεδομένου, ότι είναι ο μεγάλος χρηματοδότης του έργου, έχει υπογράψει σύμβαση με την κατασκευαστική εταιρεία, για χρονοδιάγραμμα παράδοσης 100 ημερών. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, βρισκόμαστε ήδη στην πρώτη εβδομάδα», τόνισε ο Δήμαρχος Πάρου και πρόεδρος της ΑΜΚΕ, κ. Μάρκος Κωβαίος.

«Πρόκειται για ένα έργο, μία προσπάθεια, που από κάποιους λοιδορήθηκε, αλλά από κάποιους “πεισματάρηδες”, όπως εγώ και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην ΑΜΚΕ, που ήθελαν αυτό το έργο με όλη τους την ψυχή, ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες, με πολλή προσπάθεια και αγώνα, με αποτέλεσμα την υλοποίησή του τελικά αυτό το διάστημα», τόνισε ο Δήμαρχος, κάνοντας ειδική μνεία στην ευρύτατη συνεργασία, που επέτρεψε την κάμψη των εμποδίων, κυρίως με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών, αλλά και τους φορείς, πολίτες, φίλους του νησιού, χωρίς να παραλείψει και τη συνδρομή των βουλευτών του νομού.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωβαίος, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών, όσον αφορά στις εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου, απομένει η έγκριση και η έκδοση άδειας λειτουργίας του από την ΥΠΑ, προκειμένου να μπορέσει να υποδεχτεί το πρώτο αεροσκάφος, κάτι, που σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν αποκλείεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να συμβεί και εντός της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου. Για το σκοπό της όσο το δυνατόν αμεσότερης υλοποίησης, όπως εξήγησε, έχουν επιστρατευτεί μηχανικοί του Δήμου Πάρου, μηχανικοί της ΑΜΚΕ, καθώς και μηχανικοί της Olympic Air, προκειμένου η υλοποίησή του να γίνει εντός χρονοδιαγράμματος.

Σχετικά με την σημασία αυτού του έργου, ο κ. Κωβαίος τόνισε, πως η ύπαρξη ενός αεροδρομίου με διάδρομο προσαπογείωσης 1.500 μέτρων, θα εξυπηρετήσει, όχι μόνο την Πάρο και την Αντίπαρο, αλλά και τα γύρω νησιά, με μικρότερα, ή και καθόλου αεροδρόμιο, όπως η Νάξος, οι Μικρές Κυκλάδες, ακόμη και η Σύρος.

Ο Δήμαρχος της Πάρου υπογράμμισε, πως η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Πάρου, σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες του νησιού, οι οποίοι συνέβαλαν όλοι μαζί στην υλοποίηση ενός έργου, χωρίς την οικονομική συνδρομή της πολιτείας και κόντρα στις όποιες αντιξοότητες και αγκυλώσεις παρουσιάζει το Δημόσιο και η κρατική μηχανή, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, για τα υπόλοιπα νησιά, καθώς αποδεικνύει, πως όταν μία τοπική κοινωνία καταφέρνει να ενωθεί και να συνεργαστεί, μπορεί να καταφέρει σημαντικά πράγματα, ακόμη και σε καιρούς λιτότητας και κρίσης.